O’ du søte russetid i emning

Yezzfest artikkel

Russens vrengefest på Hellerudsletta ble avlyst. Jessheim-russen ruller ut i aprilnatten og russetiden likevel. 

Jessheimpuls har tatt tempen på russens egne forventninger til eventyret som venter fra i kveld.

Russestyret ved Jessheim videregående skole har jobbet frenetisk for å få til vrengefest etter at det ble kjent av den store festen på Hellerudsletta ble avlyst.

– Det var skikkelig kjipt, og vi har fått beskjed om at vi ikke får bruke Ringbanen som sted for vrengefest. Da blir det til at vi ruller og møtes underveis gjennom kvelden, sier Matilde Teoline Hermansen og de andre russeklare 3. klassingene Jessheimpuls treffer noen dager før det hele starter.

Langt oppløp

Jessheimpuls har møtt et knippe russ for å høre hva slags forventninger de har til tider som som skal komme – med lite søvn, fest og samvær med sine respektive russegrupper og andre.

– Hva ligger foran dere?

– Mye gøy og lite søvn. Det arrangeres treff rundt om i landet hver helg fram til 17. mai for den som vil, men det er noen treff som trekker mer russ enn de andre, for eksempel Fredriksten i Halden og Stavanger, sier Eric Harald Karlsson (russepresident), Matilde Teoline Hermansen (i russestyret), Thy Nguyen (i russestyret), Emilie Andersson og Sander Fosshaug.

– Hvordan vet dere hva dere skal bli med på og ikke. Hvordan går dere fram for å skaffe dere kunnskap om russetida i forkant?

– Vi snakker med folk som har vært russ før oss; de har delt erfaringer med oss, som hvilke treff som er de beste å dra på. Men vi har jo også fulgt med selv.

Opp til hver enkelt

Vi som ikke lenger er unge eller har russeblod i årene får bare informasjon gjennom avisoppslagene vi leser. Russerepresentantene vi prater med sier at det har vært jobbet bevisst med at ingen skal føle at de står utenfor det gode russeselskap.

– Er alle med på alt?

– Noen blåser i hele russetida mens andre er med på veldig mye. Det er egentlig opp til hver enkelt å ta det valget, men vi i styret har forsøkt å inkludere alle på de arrangementene vi har arrangert.

– Hvor mye kommer dere til å bruke på russetida?

– Det varierer også fra person til person. Men mellom 30.000 og 50.000 kroner er nok i nærheten av det mange bruker. Men husk at det meste av det vi bruker på russetida er penger vi har jobbet inn på dugnad gjennom flere år, sier gjengen rundt bordet.

– Forberedelsene til russetiden begynner tidligere nå enn den gjorde tidligere. Mange av oss har jobbet og forberedt dette i flere år, og nå er vi like i nærheten av å realisere det vi har jobbet så lenge for.

Tenker på eksamen

Hva så med eksamen og alt det andre som vi voksne går og bruker tid og tankespinn rundt? Tenker de unge og håpefulle på dette?

– Det ligger i bakhodet, innrømmer Eric Harald Karlsson og de andre.

– Samtidig føler jeg at vi har forsaket ganske mye for å henge med på skolen gjennom tre år på videregående, så vil vi ha litt betalt for de prioriteringene, sier Matilde Hermansen – som får samtykkende nikk fra medelevene rundt bordet.

– Men vi hører så mye om russelåter og dekknavn på biler. En aldrende mann forstår jo snart ingenting?

– Russelåt er også opp til hver enkelt buss eller bil å ha. Vi har valgt å prioritere russelåt, og det koster mye penger, sier Eric Harald, som ikke vil ut med hvor mye hans buss og gruppe (Nasjonen) har brukt på russesang.

– Vi har også valgt å bruke penger på russesang, men jeg tror ikke vi har brukt så mye som dere, sier Thy Nguyen og ser bort på russepresident Eric Harald Karlsson.

– Det kan godt hende, er svaret.

Russetog

– Hva med russeavis?

– Hæ?

– Beklager, dumt spørsmål… men bruker dere mye tid på å planlegge russetoget?

– Vi har egen togsjef (russen har sjefer for alt, til og med egen rebussjef, red.anm), men det har ikke vært mye snakk om russetoget. Det er litt amputert og kjipt all den tid politiet sier at vi ikke får ha busser i russetoget på grunn av trafikksikkerheten, sier Sander Fosshaug.

– Den diskusjonen tar vi ikke, for det forbudet har vi fått beskjed om at ikke blir opphevet. Det har med plass og trafikksikkerhet å gjøre.

Fredag 13. april – altså i dag – begynner en måned med moro, søvnmangel, glede, dårlig samvittighet og et frislipp av ungdommelig glede for nærmere 300 russ på Jessheim.

Dekknavn

Det er mye Jessheimpuls sin utsendte ikke forstår, blant annet at det gjennom forberedelsene av russetiden opereres med fiktive navn på busser og russegrupper – for så å lansere det ekte navnet på bussen, bilen og gruppa man er en del av.

– På Romerike har vi “teaser”, dekknavn og så det endelige konseptet, er svaret. Og forklaringen ligger i at det er spenning knyttet til dette hemmelighetskremmeriet.

Nå er vi ute med konseptnavn, sier representantene fra henholdsvis “Nasjonen”, “Paris Riot”, “Space Monkey” og

– Dere lover å bruke huet?

– Det har vært møter og foredrag for russen i forkant. Vi satser på at dette går bra, sier russepresident Eric Harald Karlsson og hans medruss.