8. mai er historisk dag for Jessheim som handelssted

Yezzfest artikkel

Kjetil Uhlen og Lise Lotte Bergland var senterledere for hvert sitt kjøpesenter på Jessheim fram til sammenslåingen på dagen 8. mai for 15 år siden.

8. mai er nok best kjent som Frigjøringsdagen, men lokalt er det også en dato som har betydning for Jessheim som handelssted. Da ble Fakkelsenteret og HK-senteret bygd sammen. Kjetil Uhlen og Lise Lotte jobbet tett på handelen på den tiden – Kjetil som senterleder på HK-senteret fram til 1999 og Lise Lotte som senterleder på Fakkelsenteret og senere på Jessheim storsenter. Det er også på denne tiden at profileringsnavnet er blitt det det er i dag – Jessheim storsenter.

De er begge kjente fjes i bybildet på Jessheim, Bergland og Uhlen. De har liksom “alltid” vært til stede i Jessheim sentrum. Bergland som senterleder og den som gjennom mange år holdt i trådene under Jessheimdagene i august hvert år.

Uhlen har vært litt mer høyt og lavt…

Uhlen har vært litt mer høyt og lavt – som festgeneral og speaker under Jessheimdagene, som etterretningsoffiser i Heimevernet og som en temmelig løs kanon av en fotballspiller i bedriftsserien i mange år.

Byhistorie

Men nå er det kjøpesenterhistorie –  og byhistorie – det handler om. For i mai 2002 startet utbyggingen av det som førte til at Fakkelsenteret og Jessheim storsenter (HK-senteret) ble slått sammen til ett kjøpesenter. Byggeprosessen varte i 15 måneder, og åpning av senteret ble foretatt i tre trinn, med første offisielle åpning 8. mai 2003 (den andre var 19. juni og den tredje var 7. august).

Det var en morsom tid for lille Jessheim

– Det var en morsom tid for lille Jessheim den gangen, sier Lise Lotte Bergland, som ga seg som senterleder i 2014. Hun jobber i dag i Hoppensprett-systemet. Kjetil Uhlen jobber i politiets utlendingsenhet på Trandum.

– Det er helt utrolig at vi i dag kan gå tørrskodde fra Jessheim stasjon og helt bort til det gamle lensmannskontoret omtrent, sier Uhlen, som da han var senterleder på 90-tallet var kjent for å gå i rutete bläsere som fikk ham til å se 15 år eldre ut en han i realiteten var.

– Vi konkurrerte om kundene fram til 1999 også, sier Uhlen til Bergland.

Olav Thon kjøpte Fakkelsenteret i 1998. Da inngikk han en samarbeidsavtale med Tore Kværner om å etablere og utvikle Jessheim storsenter.

Historien fortsetter

Jessheim storsenter er i 2018 ett av de kjøpesentrene som har størst prosentvis økning. Første kvartal viser en økning på 7,3 prosent sammenlignet med i fjor. I fjor omsatte Jessheim storsenter for 377 millioner kroner første kvartal. Mye av dette skyldes etableringen av seks nye butikker storsenteret sin siste utvidelse i Skovly høsten 2017. Da flyttet Power, G-Max, Normal, XXL, Nærbakst og Norrøna inn.

Jessheim storsenter er satt sammen av mange bygg og eiendommer opp gjennom årene, så markeringer og runde tall vil det nok bli flere av i årene som kommer, ikke minst det faktum at det i oktober i år er 50 år siden Fakkelsenteret så dagens lys.

– Men det spørs om noen av de markeringene blir markert så behørig som da Kjetil Uhlen tok steget til siden som senterleder. Det ble visstnok markert hele fire ganger.

– Såpass måtte det være, sier Uhlen.