Tuller ikke med Ullr

En gjeng vikinger samles hver onsdag til trening og sosialt samvær i Ullrs ånd midt i Jessheim sentrum.

Ullr er  i norrøn mytologi gud for tvekamp og jakt, sønn av Siv og Tors stesønn. Ull er vakker og krigersk, og overgår alle som bueskytter og skiløper, og for Ullr Vikinglag var det naturlig å ta navnet etter guden som er i Ullensakers kommunevåpen.

– Vi stemte og det ble navnet, sier Egil Andreas Gukild (29). Han er høvding og den som styrer det som skjer i vikinglaget.

Det er misforstått at vikingene var så barbariske

– Ja, hva er det egentlig dere holder på med?

JS natt juni artikkel

– Vi møtes til kamptrening og disiplinert drilling hver onsdag, og noe av misjonen vår er å formidle vikingtradisjoner og måten de levde sine liv; det er misforstått at vikingene var så barbariske. Vi mener at man kommer lenger med vennlighet og disiplin, sier høvding Gukild, som også framhever at likestillingen var høyst til stede i vikingsamfunnet.

Ull Vikinglag møtes i Romsaasparken hver onsdag. 

 

Fotball og håndball er ikke for alle

Likestillingen står sterkt

– Var har kvinnelige ledere i vår gruppe, sier han.

–  Hvorfor startet du opp vikinglaget for tre år siden?

– Noe av tanken er å fange opp noen av dem som faller utenfor idretten. Det er ikke alle som er interessert i fotball og håndball. Vi er rundt 20 i laget, og vi har et snitt på åtte som møtes hver onsdag i Romsaasparken.

Mer enn våpentrening

– For å trene til kamp?

– Ikke bare det. Alle er velkomne til oss. Vi har folk som er interessert i smedarbeid, lærarbeid og ølbrygging. Det handler ikke bare om kamptrening, bare så det er sagt. Det handler om å informere og løfte fram alle sider av vikingkulturen. Vi leser og lærer runeskrift også.

– Vanskelig?

– Ja, litt vanskelig er det.

Vikingene er en disiplinert gjeng.

Møt opp og lær litt

Vi er opptatt av at de som er med skal ha det trygt

– Hva gjør de som gjerne vil prøve ut dette tilbudet?

– Det er bare å møte opp. Vi er i alderen 16 til 32 år, og du trenger ikke ta med deg annet enn et par tjukke hansker hvis du vil prøve ut det vi driver med, sier Gukild.

– Skumle saker?

– Nei, det er ikke det altså. Vi har det faktisk veldig hyggelig, selv om vi kjører ganske stram disiplin de timene vi holder på.

– Og så er vi opptatt av at alle som blir med her skal oppleve vikinglaget som et trygt sted å være.

Greit å være litt interessert

– Men er dette for de spesielt interesserte?

– Det er greit å være litt interessert og nysgjerrig, men du trenger ikke vite veldig mye om vikingene for å bli med. Men du kan risikere å lære litt underveis. Jeg er blitt kontaktet av foreldre som sier at sønnen eller datteren er blitt flinkere til å høre etter ved å bli med i vikinglaget. For det er ganske strengt på treningen all den tid vi har sverd og spyd – selv om det ikke er skarpe våpen.

– Er det et stort miljø der ute?

– Det er vikinger i Nes, Aurskog-Høland, Lillestrøm og Oslo. Det er dem vi har kontakt med. Og det er vikingemarkeder både i Nes og Lillestrøm. Vi skal til Lillestrøm, på Nebbursvollen, i september.