Landhandleriet er fire år

Hilde Cathrine Norderhaug og Jessheim Landhandleri er fire år. Tøffe tak til tross, Hilde trives i den røde matperlen i Storgata.

Tiden har flydd siden Norderhaug og samboer Geir Erik Henriksen kjørte forbi stabburet i Storgata i byen Jessheim.

– Det sto tomt, og jeg sa at der har jeg lyst til å starte butikk. Geir mente – eplekjekk og fra Kjelsås som han er – at det var altfor lite, smiler Hilde Cathrine.

Og leide seg inn gjorde de. Resten er lokal og langt på vei kortreist mathistorie – med ett og annet sug i magen når vinteren blir lang og kundene i færreste laget.

JS natt juni artikkel

Jessheim Landhandleri tyr til lokal mat så langt det lar seg gjøre. Men ikke alt er mulig å få tak i lokalt.

Utfordrende

– Jeg har valgt å være helt ærlig på at det til tider er tøft å drive landhandleriet. Våre beste måneder er oktober, november og desember, men når vinteren blir så lang som i år er det ikke fritt for at jeg kjenner et sug i magen. Men vi klorer oss fast, og jeg har så smått begynt å sysle med tanken om ekspandering, sier den driftige “stabbursdama” i byens paradegate.

Vi klorer oss fast

Hilde C. Norderhaug

– Jeg har lyst til å utvide med matservering, men ikke mer enn seks til 10 bord – og håpet er at det finnes et egnet sted med samme atmosfære og sjel som stabburet. Jeg har det fint her jeg er, men tanken om å vokse litt har meldt seg, sier hun.

Velkommen til jubileumshanden, smiler Hilde Cathrine Norderhaug.

Tonnevis med ribbe

De nevnte tre måneder før jul har vist seg å være de beste for landhandleriet. Da er tonnevis med ribbe og pinnekjøtt (og annet snadder) i handel, i tillegg til julegaver og andre type gaver.

– Det koster litt mer hos oss, men kvaliteten er det ikke noe å si på.

– Mange bruker oss som gavebutikk, være seg til bryllup, bursdager eller vert- og vertinnegave. Det synes vi er stas og veldig fint. Matglede kan brukes til så mangt, sier Norderhaug.

– Bruk oss

– Kundekretsen består av?

– Vi har 8.500 følgere på sosiale medier, og hvis alle hadde brukt oss en gang i året ville dette vært en gullgruve. Men vi klager ikke, altså. Folk er flinke til å dele og like det vi poster og presenterer – og de gangene jeg har skrevet at folk må handle fordi det går litt trått, så kommer kundene og handler.

– Men vi er opptatt av service og godt dyrehold. Og historier knyttet til det vi selger er også noe jeg er opptatt av – altså at vi forteller om varene og stedet de kommer fra. Det liker folk.

Det lille stabburet rommer mer enn man skulle tro når man ser det fra utsiden. Matskattene er mange, garanterer Hilde Norderhaug.

Åpent søndager

– Og så opplever vi at folk tar med seg gjester og besøkende hit. Jeg har inntrykk av at folk er stolte over å ha et sted som landhandleriet på stedet de bor.

– Fire år har gått fort?

– Ja, det vil jeg si. Vi er her fortsatt, og jeg drømmer som sagt om å utvide virksomheten litt. Så hvis det er noen som har egnet lokale, så vet de hvor de finner oss. Midt i Storgata på Jessheim. Og vi har åpnet på søndager, avslutter jubilanten.