Thomas fortsetter sin kriminelle løpebane

Yezzfest artikkel

Forfatter og Jessheim-patriot Thomas Enger er i vinden med kritikerpris, ny roman med Jørn Lier-Horst og levering av nytt manus. Jessheimpuls fikk tatt ham i skjortekraven og buksert ham ned i en stol i Storgata på Jessheim. 

Han er ikke så ofte på Jessheim lenger, Thomas Enger. Den tidligere ballteknikeren har byttet ut Kisa-drakt og fotballsko med litterære finter og vendinger, og han er bosatt i hovedstaden. Men røttene glemmer han ikke, og han følger med på laget i gult og grønt via oppdateringer på nettet.

Jeg følger selvfølgelig med på Ull/Kisa

– Kult, sier han og kikker opp på flaggene som henger i Storgata. Kisa-flaggene viser at det er hjemmekamp på stadion senere denne kvelden. Det endte uavgjort 2-2 mot Sandnes Ulf.

– Jeg følger selvfølgelig med på Kisa, sier Enger.

Sluttpakke

Det er snart 20 år siden Enger og denne skribent dekket Norway Cup på Ekebergsletta for hver vår avis, og det er 10 år siden den snart 45 år gamle Thomas tok sluttpakke og satte seg ned for å skrive serien om Henning Juul. Forlaget Gyldendal fikk tenning, og det endte med fem romaner, og Thomas er oversatt og utgitt i 30 land.

Det er stort å bli nominert, men enda større å vinne

– Snart ny roman ute, men først må vi snakke litt om prisen du fikk for ungdomsromanen “Killerinstinkt”?

– Ekstremt glad for Uprisen, for den kommer fra målgruppen jeg skrev for, altså ungdommer. Det setter jeg voldsomt stor pris på, og at dette er andre gangen jeg får denne prisen. Jeg mener, det er stort å bli nominert og det er enda større å vinne, sier han.

Ny bok 2. juli

– Ny bok 2. juli?

– Ja, da kommer “Nullpunkt” på Jørn Lier Horst sitt nye forlag Capitana, og han og jeg har skrevet denne romanen sammen, sier Enger.

– Hører vi lyden av egoer som kolliderer?

Jeg trodde vi kom til å diskutere mer

– Jeg hadde faktisk trodd det ville bli mer diskusjon enn det har vært, sier Thomas, som tror noe av grunnen er at de er blitt godt kjent med hverandre de siste årene. De har vært på forfatterturer sammen, de omgås privat og de er rett og slett venner.

Friksjonsfri sone

– Det har vært friksjonsfritt gjennom prosessen, selv om jeg lurte på hvordan vi kom til å gå fram rent praktisk – og om vi ville være i stand til å holde oss til planen. Vi har snakket om å gjøre noe sammen siden vi ble sittende og prate plot og ideer i Ottawa i Canada for noen år siden.

– Forskjellig stil i skrivingen?

– Ja, Jørn er veldig “to the point” mens jeg har en tendens til å utbrodere noe mer i skildringene mine. Jeg tror det vil være mulig å se hvem som har skrevet hva i denne romanen. Men jeg er veldig trygg på det vi har fått til. For første gang er jeg ikke nervøs med tanke på anmeldelser.

Mange ideer

Tryggere og stødigere

– Du har skrevet romaner i 10 år nå, og du skrev jo før du gikk inn med hele deg også. Hva er du blitt bedre på?

– Det aller meste, men hvis jeg skal nevne en ting så må det bli det å komme opp med originale ideer jeg mener er gode og som kan realiseres. Jeg har notert ned et tosifret antall ideer i notatboka mi.

– Blokka er alltid med?

– Ja, hodet mitt stopper aldri opp. Jeg leter etter materiale hele tiden, være seg i aviser, når jeg ser film eller prater med folk. Det er skrivemateriale i alt.

Jobber hele tiden

Jobber hele tiden

– Travle dager støtt?

–  Jeg jobber hele tiden, føler jeg. Jeg leverer manus til ny ungdomsbok nå, og det er alltid noe på gang. Jeg tar ingenting av dette for gitt, og jeg lærer noe hele tiden. Samtidig er jeg blitt roligere og tryggere med årene. Jeg vet at jeg kan skrive ferdig en hel bok, og jeg vet at jeg kommer meg ut av det hvis jeg går meg fast underveis i prosessen.

Henning Juul-bøkene var en slitsom prosess

– Hva slags forfatter er du?

– Jeg håper å kunne bli en type forfatter som leverer bok etter bok, men jeg ønsker ikke å skrive samme type bok og i det samme universet hele veien.

– Du fikk dosen din gjennom fem bøker om Henning Juul?

– Ja, det var en lang prosess. Men den måtte jeg jo gjennomføre all den tid det var innsalget mitt. Men det var en slitsom prosess det, altså.

Enger og Lier Horst sin samarbeidsroman kommer ut 2. juli.