“Alle” vil bli natteravn

Natteravnene på Jessheim har opplevd et stormløp fra voksne som ønsker å bidra til trygt ungdomsmiljø. Og det er plass til dobbelt så mange.

Da Greta Karine Braaten ga seg som leder for natteravnene etter mange år ved roret, så var det 30 personer som sto på listene og som gikk i sentrum i helgene. Nå er tallet opp mot 150 personer, og Gunn Marit Stenvoll har overtatt som leder for Natteravnene.

Opp mot 150 natteravner på listene

– Å melde seg som natteravn er den enkleste måten å finne ut av hvordan det faktisk er i Jessheim sentrum og andre steder ungdommene våre oppholder seg og ferdes, sier Stenvoll og Natteravn-veteran Rune Gjengedal, som har har vært aktiv siden 90-tallet.

Målet må være 300 natteravner

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

Anne Kathrine Hofseth Gundersen

– Det er flott med 150 natteravner, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, leder av forebyggende avdeling ved Ullensaker lensmannsdistrikt.

– Målet må være at dobbelt så mange melder seg. Jeg tror de som går vi få en veldig positiv opplevelse, og det er en unik mulighet til å bli kjent med ungdomsmiljøet, sier også Hofseth Gundersen.

– Og ikke minst er det en gylden mulighet til å bli kjent med andre voksne på tvers av andre skoler og miljøer. Dette er foreldrenettverk på sitt aller beste, understreker Hofseth Gundersen.

Målet må være 300 natteravner, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannsdistrikt. 

Hardnet til

– Det har hardnet til i ungdomsmiljøet der ute de senere år, sier Gjengedal kontant. Han ser ingen grunn til å pakke inn virkeligheten.

Det hardner til i ungdomsmiljøet

Natteravn Rune Gjengedal

– Mobbing, drikking, narkotika og slåssing. Alt dette forekommer, og jeg tror ikke alle foreldre er klar over hva som skjer der ute i deler av ungdomsmiljøet, sier veteranen.

– Men den harde kjernen ungdommer i drift består ikke av mer enn rundt 20 personer, og sammen med politiet og utekontaktene så har vi ganske god oversikt og overblikk, forsikrer de to natteravnene.

Vi har ganske god oversikt

Gunn Marit Stenvoll

Tidlig skoleslutt

– Dere opplever nå at mange voksne henvender seg og vil melde seg som natteravner?

– Ja, og det er veldig bra! Vi har nok folk til å dekke opp alle helger året gjennom, men vi ser behovet for å “ravne” onsdager og torsdager, sier Stensvoll.

– Javel?

– Det har å gjøre med at skolen slutter tidlig den dagen, og mange unge blir hengende i sentrum. Det har vist seg å være en utfordring, sier Gunn Marit.

– Hva gjør egentlig natteravnene? 

Vi har godt rykte blant ungdommene

– Vi er ute og til stede der ungdommene oppholder seg. Vi prater med dem, og vi har et godt rykte blant ungdommene. Jeg tror de også føler en trygghet når de ser at vi er ute, sier Gjengedal.

– Det handler kort og godt om å bry seg og se dem. Mange ungdommer blir ikke sett av voksne, og det er på mange måter kjernen av dette: foreldre må bry seg og følge med på hva de unge driver med, hvem de er sammen med og om de faktisk er der de sier at de er, sier Stenvoll.

Det handler kort og godt om å bry seg og følge med

Natteravnene får god oversikt over hvordan ungdomsmiljøet på Jessheim og Ullensaker er, sier Rune Gjengedal og Gunn Marit Stenvoll.

Bruk øynene

– Hvor oppholder de seg da?

– Vi vet at de har tilholdssteder bak Gystadmarka skole. Skogmo skole har også vært et sted de henger, men der ute har de opprettet en “foreldrepatrulje”, sier Gjengedal.

Erfaringsmessig vet politiet og utekontaktene at ungdommer samles der det er vann i sommerferien. Eller hjemme hos hverandre. Ungdommene samler seg andre steder enn i Jessheim sentrum.

– Vi er veldig interessert i tips og ideer til hvordan vi kan komme i kontakt med ungdommene. Vi er på Snapchat og sosiale medier, men vi føler at det kanskje ikke er nok til å vite hvor ungdommene oppholder til enhver tid, sier Stenvoll.

Voksne snakker sammen

Mantraet om at voksne må engasjere seg i egne barns fritid er ikke lenger gnåling. Det er blitt en dyd av nødvendighet fordi ungdomsmiljøet er hardere enn tidligere. Og det finnes som sagt trolig ingen enklere måte å skaffe seg oversikt over tingenes tilstand i ungdomsmiljøet enn å melde seg som natteravn.

En til to vakter i året

– Som natteravn er du ute og “ravner” en til to ganger i året, noe mange faktisk føler er litt lite, sier Gjengedal.

– Så du blir ikke satt opp på vakt i morgen hvis du melder deg i dag?

– Nei, jeg tror nesten at vi er fylt opp fram til jul jeg. Men jeg vil understreke at vi trenger alle vi kan få, spesielt med tanke på ettermiddagsøkter i ukedagene. Og så vil vi gjerne ha en miks av unge og eldre natteravner. Jo flere miljøer natteravner kommer fra, jo bedre oversikt får vi totalt sett.