Ali – en sjelden skomakersvale

Yezzfest artikkel

Ali Yilmaz (33) trives godt som skomaker på Jessheim. Folk tar bedre vare på skoene enn mange tror, sier han.

Han jobber i en smal bransje og trives godt med det, skomaker Yilmaz. Dagene er lange og kundene er mange nok til at dette er et levebrød han trives godt med.

– Jeg hadde ikke holdt på med dette hvis jeg ikke likte det, sier den blide 33-åringen til Jessheimpuls en varm sommermorgen i juli.

I læra hos far

Både Alis far og onkel er skomakere. Han kjenner også andre han kan spørre til råd når det kommer til det faglige.

– Hvordan var din vei inn i det som er et relativt smalt yrke?

– Både faren min og onkelen min er skomakere, og jeg gått i lære hos faren min mens jeg jobbet med andre ting, sier Ali, hvis slekt er fra Tyrkia.

– Hvordan endte du opp på Jessheim?

– Jeg bor i Oslo, men har jobbet her i området i mange år. Jeg jobbet på lageret til Coop i 2008, og det var da tanken om å starte opp skomakerverksted meldte seg. Men da var det allerede en skomaker på Jessheim, sier Ali.

Jeg trives godt her

Ali Yilmaz

– Men for drøyt to år siden tok jeg kontakt med eiendomssjef Kristian på storsenteret og spurte om det var et lokale ledig. Han tente på ideen og hadde et lokale ledig til meg. Så da startet jeg opp og trives godt med det.

En del faste kunder

– Kundekretsen da?

–  Jeg har en del faste kunder, men det kommer nye til underveis, sier mannen som fikser sko, legger opp klær, filer nøkler, skifter batteri på klokker, renser og vasker klær og selger skokrem og annet i butikken sin.

– Det er mye reparasjon av vesker, legger han til.

– Et vanskelig yrke å lære seg?

–  Mye er gjort hvis du kan søm; skifte av glidelåser på sko og klær fordrer at man kan sy. Men måling av sko og bytte av hæler er egentlig mest å tilpasse til den enkelte sko. Metoden er den samme på alle typer sko og støvler.

Tar vare på sko

Skomaker Ali Yilmaz tar på seg de aller fleste oppdrag innen søm og sko og nøkler og låser.

– Er folk flinke til å ta vare på skoene sine?

– Flinkere enn man skulle tro. Jeg har kunder som kommer med nye sko som skal såles med gummisåler fordi de ikke ønsker at lærsålen skal bli ødelagt. Folk kommer med billige sko og veldig dyre sko. Mitt inntrykk er at folk er ganske flinke til å ta vare på skoene sine.

– Lange dager?

– Ja, det blir lange dager. Jeg er jo den eneste som jobber her, og jeg følger stort sett tidene til senteret. På fritiden er jeg sammen med familie og venner.

– Er det noe du ikke gjør?

– I utgangspunktet sier jeg ja til å se på alt kunder måtte ha behov for. Kom innom så tar vi en kikk, sier unge Yilmaz.

UNDERSAK

Skomakerfaget fall inn under kategorien små og verneverdige fag. Kun 13 skomakere er registrert som læringsbedrifter i Norge.

Ifølge Nord håndverksinstitutt er kjennetegn for de små og verneverdige fag følgende:

  • Få utøvere
  • Begrenset med jevnt rekrutteringsbehov
  • Tradisjonelle teknikker, materialbruk og metoder

Andre yrker og håndverk i denne kategorien er blyglasshåndverker, buntmaker, bøkker. børsemaker, gravør (Ali Yilmaz utfører gravering, for øvrig), herreskredder (Ali utfører skreddersøm), keramiker, orgelbygger, salmaker, seilmaker, storurmaker, sølvsmed, tredreper, urmaker og en rekke andre håndverk.