Fruktbart for Holdbart på Jessheim

Konseptet Holdbart.no gjør god butikk ved å kjøpe inn varer de andre dagligvarekjeder og butikker i Norge av forskjellige årsaker ikke kan selge. Kunder vinner, og det kastes mindre mat, sier gründeren bak konseptet.

Alle piler og søyler peker oppover for Holdbart-butikken på Jessheim. Den har vært i drift siden november 2017, og holder i dag til i de gamle lokalene til Power rett øst for Jessheim sentrum.

– Hvordan vil du forklare konseptet, Trond J. Laeng?

– Vi kjøper varer fra butikker eller produsenter som av en eller annen grunn ikke kan selge de produktene selv, sier Laeng.

Grunner til det kan være at produktene har:

JS natt juni artikkel
  • kort “best før dato”
  • Er blitt tatt ut av sortimentet hos de store kjedene
  • Har pakningsendringer
  • Er sesongvarer
  • Det har blitt produsert for mye av den varen

62 prosent billigere

Vareutvalget varierer hele tiden. Det eneste som er sikkert er at det er penger å spare på mat som er av god kvalitet.

– Et godt eksempel på det siste er at Finsbråten har produsert veldig mye av Knäcker-pølsene. Der har vi kjøpt inn en god del – 13.000 pakker – og vi selger det produktet til 62 prosent lavere pris enn andre dagligvarebutikker, sier Laeng.

– Dere reklamerer med at dere selger varer fra 20 til 90 prosent billigere pris enn dagligvarebutikker. Upresist?

– Nei, fordi prisen er avhengig av hvor mye vi kjøper inn og hvor lenge det er til den går ut på dato, sier Laeng.

– Det er derfor vi har forskjellige produkter i hyllene nesten hver dag, og det er derfor vi har kunder som er innom oss flere ganger om dagen. Alt er avhengig av hva vi til enhver tid kjøper inn, sier butikksjef på Jessheim Tore Rud-Johansen.

Utvalget varierer

– I dag fikk vi for eksempel inn 53.000 bokser som går ut i februar 2019. Grunnen til at det er ny pantepris fra 1 kroner til 2 kroner, og det bokser med begge pantepriser på pallene. Vi ble enige med produsenten om å kjøpe pallene, inkludert 1 kroner i pant for hver boks, og på den måten kan boksene selges istedenfor å måtte destrueres, sier Laeng.

– Vi nordmenn er nærmest sykt opptatt av utløpsdato. Møter dere mye skepsis?

– Vi bruker noe tid på å forklare forskjellen på “siste forbruksdag” og “best før”, sier butikksjef Rud-Johansen.

– Det må du forklare…?

– Det er stor forskjell på fersk fisk, kylling, pølser, farse og kjøttpålegg som er stemplet med siste forbruksdag kontra mat som ofte holder seg lenge etter at “best før”-datoen er gått ut, sier Rud-Johansen.

Mat holder seg lenge

– “Best før” er en opplysning om når produsenten mener at maten er på sitt beste. Det betyr ikke at den er uspiselig eller dårlig etter at datoen for “best før” er gått ut, understreker Leang.

– Vi selger ikke produkter etter “siste forbruksdag”, legger gründeren til.

– Hvordan fikk dere ideen til Holdbart.no?

– Både jeg og kompanjongen min har erfaring fra dagligvare, kiosk og bensin, og vi har begge sett hvor mye brukbar og god mat som kastes der ute på grunn av interne og eksterne regler. Vi så en mulighet til å tjene penger samtidig som vi bidrar til at matsvinn går ned, sier Leang.

Kaster 350.000 tonn

Ifølge Matvett (mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere (matsvinn) så kastes det 350.000 tonn mat i Norge. Det er matindustrien selv, dagligvarekjedene og vi forbrukere som står for dette matsvinnet, som representerer 68 kilo kastet mat pr. innbygger i Norge i snitt.

– Vi kjenner dagligvarebransjen, og vi kjøper inn varer den bransjen av en eller annen grunn ikke får solgt, sier Laeng.

Holdbart-konseptet reddet 2.154 tonn mat fra å bli kastet i fjor, noe t-skjortene til de ansatte viser. Ambisjonene er å bidra til at svinnet går ytterligere ned.

– For oss er lokaler den knappe faktoren, men finner vi gode lokaler rundt og forbi så er vi klare til å åpne flere butikker vi, sier Laeng.

Jessheim øker

– Hvordan er ståa på Jessheim?

– Butikken åpnet i november, og vi merker at flere og flere kunder oppdager oss. Vi har mange faste kunder her, og mange av dem er innom flere gange hver dag for å se om det kommer nye varer i hyllene, sier butikksjef Rud-Johansen.

– Flere og flere nye kunder kommer til, og det ser vi også på omsetningen, sier Laeng.

Holdbart har to butikker i Skien, en i Fredrikstad, en i Vestby og en på Jessheim. Flere butikker er på vei, blant annet i Lillehammer, Arendal og Larvik.

Dette bør du vite om holdbarhet

Alle meieriprodukter er merket med “best før” og holder ofte i flere uker etter at datoen er passert. Disse kan du smake på uten at det er farlig, for å sjekke. kvaliteten.
Les mer om datomerking: Hva Mattilsynet sier om datomerking
  • Ost holder seg som regel mye lenger enn holdbarhetsdatoen og blir ofte bedre. Noen lagrer edamerosten et år, fra jul til jul. Mugg på harde oster kan skjæres vekk, på mykere oster og smøreoster bør osten derimot kastes hvis den er muggen.
  • Hele brød som ikke er ferske kan du ha litt vann på og legge i varm ovn i noen minutter – og brødet blir så godt som “nytt”. Muggent brød bør du derimot kaste.
  • Slappe grønnsaker og salat blir sprø og fine etter et kaldt vannbad.
  • Mye kjøtt holder lenge hvis du oppbevarer det kaldt og tett, men det er forskjell. Oksekjøtt blir bare bedre og mørere når utløpsdatoen nærmer seg, men pass på farger; kjøtten blir gråbrunt og konsistensen blir slimete når prosessen har gått for langt, og svinekjøtt blir mørkere i fargen. Kjøtten skal ikke ha søtlig emmen lukt.
  • Kylling er lettbedervelig. Kjøtt som lukter surt skal ikke spiser! Husk at vakuumpakket mat lukter når du åpner uansett, pga. gasstilførsel under pakning, men lukten avtar raskt når kjøttet er spiselig. Kjøttdeig, kjøtt i terninger og strimlet kjøtt av kylling og svin skal alltid gjennomstekes. På hele kjøttstykker av storfe, får og vilt er det nok at overflaten stekes godt, for det er der bakteriene finnes.