Skiskytterlivet er midt i blinken for Jørgen

Jørgen Brendengen Krogsæter (20) er tatt ut på landslaget i skiskyting neste sesong. I sommer lader unggutten fra Jessheim børsa og batteriene på Lillehammer.

Det er på Lillehammer han har base, og det er der han trener to fysiske økter om dagen nå i sommer – i tillegg til tørrtrening med geværet.

– Det er mye langkjøring i rolig tempo på denne tiden av året. Det er nå jeg legger grunnlaget for det som skal skje i sesongen, sier Jørgen, som nettopp har tilbakelagt fire mil (to og en halv time) i det Jessheimpuls får tak i ham i fjellheim på Sjusjøen.

Antall timer i sommer ligger på mellom 70 og 80 timer i måneden. Høst og vinter ligger antall treningstimer på mellom 50 og 70 timer i måneden. Dette er fysisk trening. i tillegg kommer treningsøktene med kun skytetrening.

Landslaget

JS natt juni artikkel

Det blir en del ensomme timer i løpet av sommerferien. Landslaget møtes igjen 1. august. 

– Hva slags landslag er du tatt ut på?

– Juniorlandslaget. Det kalles også U23, sier 20-åringen fra Jessheim.

Trivdes i miljøet

– Hvorfor ble det skiskyting?

– Jeg har alltid likt å gå på ski, og på barneskolen var i en gjeng som hadde lyst til å teste ut hvordan det er å skyte. Vi meldte oss på skytekurs i regi av Ullensaker skiklubb. Det ga mersmak, så jeg fortsatte med skiskyting selv om mange av kompisene mine falt fra. Jeg fant meg veldig godt til rette i miljøet.

– Var du god helt fra starten av?

– Nei, jeg hevdet meg ikke spesielt godt de første årene. Jeg slet med å få ut det jeg mente jeg var god fra jeg var 13 til 16 år, men det skjedde noe da jeg begynte på NTG (Norsk Toppidrettsgymnas) på Lillehammer. Da fikk jeg et skikkelig løft, og plutselig var jeg best i min årsklasse.

– Noen formening om hvorfor?

– Jeg har alltid vært glad i å trene, og jeg tåler å trene. Det har helt sikkert noe med det å gjøre.

Jeg trivdes godt i skiskyttermiljøet i Ullensaker skiklubben helt fra starten, sier Jørgen. 

– Er du ensporet i den forstand at det kun er skiskyting det dreier seg om?

– Ja, jeg er egentlig litt dårlig på å koble av. Tankene går ofte i retning skiskyting, og det meste av det jeg gjør på sommeren dreier seg om hvorvidt det er nyttig for skiskytingen, innrømmer Jørgen.

– Hva motiverer deg?

– Jeg har alltid vært glad i selve treningsdelen, av å meste og bli bedre på det jeg gjør. Jeg liker å løpe og gå på rulleski, og så har jeg lyst til å få til det jeg har satt meg som mål. Og framgang er motiverende.

NM-medaljer

Jørgen sikter seg inn på NM-medaljer og junior-VM kommende sesong.

– Hva er målsettingen i år?

– Jeg har ikke som mål å gå verdenscuprenn kommende sesong. Det er veldig mange løpere på det nivået jeg er, så målet er å gå såkalte IBU-renn og gjøre det godt der.

– Fordelen med å være på landslaget?

– Det er mye kompetanse rundt laget, og så slipper jeg å betale alt selv.

– Det virker forferdelig vanskelig å skulle skyte blink med hjertebank, skjelvende ben og blodsmak i kjeften?

– Det er litt vanskelig å svare på hvordan det er mulig, men det er dette vi trener på. Alt handler egentlig om å gjenta bevegelser mange nok ganger til at de blir automatisert. Det er ikke sånn at jeg skyter mye med høy puls nå på sommeren. Det tiltar utover høsten og vinteren.

FAKTA JØRGEN BRENDENGEN  KROGSÆTER

  • 20 år gammel, født og oppvokst på Jessheim
  • Bor på Lillehammer
  • Tatt ut på rekrutteringslandslaget (U23) denne sesongen
  • Tidligere meritter er:4x individuelt NM gullGull på stafett i junior VM7. plass VM normaldistanse7x enkeltseire i Norges Cup

    1. plass Norges Cup sammenlagt 2015/16

    2. plass Norges Cup sammenlagt 2017/18

  • Målsettinger for neste sesong er: Medalje i junior-VM, deltagelse i IBU-cup, NM-medaljer