Jonas skal gå 55 mil på rulleskøyter

Yezzfest artikkel

Mandag morgen tar Jonas Berglund første fraspark utenfor rådhuset på Jessheim. Foran ham ligger 550 kilometer landevei som skal forseres innen lørdag.

46-åringen fra Jessheim var på øygruppa Runde og ble forskrekket over omfanget av søppel og plast i den naturperlen. Der og da ble frøet om å gjøre noe for å rette oppmerksomheten mot dette problemet.

– Jeg er opptatt av plast- og søppelproblematikken, og vi trenger ikke reise lenger enn til Nordbytjernet for å se at det kastes mye søppel og plast; jeg bruker det området mye til trening og jeg plukker alltid med meg søppel jeg finner.

– Hva vil du oppnå?

– At folk blir seg bevisste eget forbruk og at vi ikke må forsøple naturen.

Lillehammer mandag

det fysiske grunnlaget for turen er lagt gjennom daglige skøyteturer på 3-4 mil, men den siste tiden er turen opp mot 14 mil gjennomført.

– Du vet hva du går til?

– Ja, jeg er godt forberedt både mentalt og fysisk. Det eneste jeg ikke har kontroll på er været. Hvis det regner mye blir det for glatt, og da er det for farlig å gå på skøyter. Da blir det sykkel på de strekningene, sier Berglund.

– Dessuten har jeg kjørt strekningen for å være best mulig forberedt på det som venter.

– Lillehammer første dag?

– Ja, jeg går fra Jessheim til Lillehammer første dagen.

Opplegget for resten av uka ser slik ut:

  • Tirsdag 7. august fra Lillehammer til traktene rundt Otta
  • Onsdag 8. august fra Otta til traktene rundt Lom eller Bismo
  • Torsdag 9. august fra Bismo til traktene rundt Stryn
  • Fredag 10. august fra området Geiranger til Ulsteinvik
  • Lørdag 11. august fra Ulsteinvik til Runde

Runde lørdag

– Det eneste jeg vet er at jeg må være på Runde på lørdag, for der venter etter sigende et filmteam som lager film om den problematikken, sier Berglund, som også håper å få til møter med ordførere og andre på sin 550 kilometer lange vei.

– Vi filmer underveis, og jeg håper å kunne få stilt noen av ordførerne i kommuner jeg passer om hva de gjør for å ha fokus på plast- og søppelproblematikken i sin kommune.

– Oppfordringen til folk?

– Ta med deg søpla di og ikke kast i naturen. Det var helt forferdelig å se at suler på Runde bygde reir av plast vi mennesker har kastet i naturen. Det gjorde vondt.

Med på turen blir kamerater som skal filme og være heiagjeng. Sove kommer han til å gjøre på taket av bilen sin. Der har han et telt med god madrass. Turen har Jonas døpt “Ren Natur Tour 2018”, og folk kan følge ham underveis.

Og den som har lyst til å heie Berglund ut av startblokkene mandag morgen, kan møte opp ved rådhuset 08.00. 

Følg turen: Ren Natur Tour 2018

Les:  Slik kutter du utslipp av mikroplast

Les: Naturvernforbundet om plast