Jessheimprisen til en historisk klippe

En overrasket Erling Werner Ruud (93) mottok Jessheimprisen 2018 for jobben han har gjort som historieforteller og muntlig lokalhistorisk leksikon.

Han trodde han skulle til Jessheim sentrum en tur, og lite skjønte Jessheim aller første senterleder – da Fakkelsenteret så dagens lys i 1968 – at han skulle befinne seg i begivenhetenes sentrum.

Ola Fjeldheim er generalsekretær i Fortidsminneforeningen, og Fjeldheim er blant dem som dro nytte av Erling Werner Ruuds kunnskap den gang Fjeldheim var kulturminnevernkonsulent i Ullensaker kommune. Det var Ola Fjeldheim som leste opp begrunnelsen og overrakte prisen – en karikaturtegning laget av selveste Egil Nyhus.

FAKKELMANNEN: Erling Werner Ruud var Jessheims aller første senterleder, da Fakkelsenteret åpnet i 1968. Men han har vært så mye mer og er et lokalhistorisk oppslagsverk. Tegning: Egil Nyhus

Begrunnelsen er:

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

“Årets prisvinner har gjennom årenes løp hatt en relativt anonym tilværelse i Jessheim by. Vedkommende har dog for den godt voksne generasjon en solid gjenkjennelse og anerkjennelse. Han har i sin oppvekst vært opptatt av både handel og vandel.  Og det var kanskje gjennom hans periode som lensmannsbetjent og bankmann han skaffet seg grundig innsikt i hva som foregikk i Jessheim sentrum i etterkrigstiden. Da Fakkelsenteret åpnet for 50 år siden, ble han Jessheim aller første senterleder. Selv drev han blant annet Presanghuset i Fakkelsenteret og Trio leker i Storgata. Han er i å betrakte som en levende historiebok og mange av hans grundige historier er gjengitt i kommunens blå hefte.”

OVERRASKET: Det var en overrasket Erling Werner Ruud som mottok Jessheimprisen av Ola Fjeldheim (t.h.).

– Jeg ble godt lurt, sa Erling Werner Ruud etter overrekkelsen. Da gikk han fra intervju til intervju med lokalpressen og selveste Nrk som var på Jessheim.

Jessheimpuls gratulerer!

RØRT: Erling Werner Ruud har vært viktig når det kommer til å bevare og huske lokal historie fra Jessheim og Ullensaker, sier Tore Kværner.