Auksjon og 10-årsjubileum hos Fretex Jessheim

Yezzfest artikkel

10 år i samme lokaler og med alle de fast ansatte på plass siden første dagen. Fretex Jessheim er blitt en institusjon i Storgata. Og lørdag er det auksjon med mange flotte skatter.

Dyre merkevesker, en ubrukt kaffemaskin med butikkpris på 25.000 kroner, en ubrukt rotostøvsuger og mange andre sjeldne og flotte skatter går under hammeren lørdag 12.00, og auksjonarius Terje Aanerud stiller med sterk og klar kropp og utestemme.

– Hva er det som går under hammeren?

– Mange av gjenstandene er stilt ut i butikkvinduet vårt, og det blir lagt ut gjenstander på Facebook-siden vår, sier butikksjef Kathrine Lauritzen.

Jessheim-skatter

SKATTER: Sjekk ut noen av skattene til auksjonen i utstillingsvinduet vårt, sier leder ved Fretex Jessheim Kathrine Lauritzen. 

– Men det som er litt spesielt med auksjonen er at dette er gjenstander vi samler opp gjennom hele året, og alle tingene på listen kommer fra givere her på Jessheim. Og vi gjennom året legger vi til side mange av de fineste gjenstandene vi får inn nettopp med tanke på auksjonen under Jessheimdagene, sier assisterende butikksjef Amanda Christensen.

VINTAGE DONALD: Ett eksempel på en skatt for de spesielt interesserte er Donald julehefte fra 1969. Men nye merkevesker og annet er også til salgs.

– Se her, sier Aanesrud og dykker inn i utstillingsvinduet. Der står en original Il Tempo Gigante, en skrivemaskin av merket Mignon fra mellom 1910 og 1920 og en keramikkvase av en viss verdi.

– Jeg er innom Fretex flere ganger om dagen jeg, sier Terje, som selv er samler og som driver med kjøp og salg av diverse gjenstander av eldre valør.

10 år i Storgata

– Hvordan har de 10 årene i Storgata vært, Therese?

– Det har vært fantastiske år der omsetningen har steget hele veien. I dag omsetter vi for 3 millioner kroner i året?

– Det har vært debatt om priser hos Fretex?

– Vi er klar over at mange har en forventning om at prisene skal være veldig lave. Men vårt mandat er å prise en vare riktig og ikke så billig som mulig, sier Lauritzen, som sier at Fretex har en ordning der vanskeligstilte – og Nav – kan henvende seg til Frelsesarmeen og få rekvisisjon å handle for.

– Fretex skal tjene penger slik at Frelsesarmeen kan hjelpe dem som trenger hjelp, og vår oppgave er å prise riktig, understreker butikksjefen.

Trendy med Fretex

– Mange faste kunder?

– Det er sikkert og visst, og nå er det blitt mer og mer trendy med gjenbruk. Tidligere var det mange som ikke ønsket Fretex-pose, men nå har jeg en følelse at det er blitt trendy å vise fram at man har handlet hos oss, sier Amanda Christensen.

– Og dere blir i Storgata?

– Det håper vi da. Vi er blitt fortalt at vi bidrar til liv og handel i Storgata, og det er jo viktig det. Dessuten trives vi godt her!

– Fortell litt om selve auksjonen?

– Den er blitt en tradisjon, og det er lave skuldre og løs stemning med mye latter. Det er ikke seriøst og alvorlig. Det er rett og slett en fin og morsom seanse som er verdt å få med seg også for dem som ikke skal by. Vi starter 12.00 på lørdag, så kom gjerne innom, sier butikksjefene og auksjonarius.

Les: Programmet for Jessheimdagene lørdag 11. august

OiX på torgscenen

OiX: Her fra en utsolgt konsert på Herredshuset. 

Et band som sakte men sikkert er i ferd med å feste seg i bevisstheten til konsertgjengere på Jessheim er bandet OiX. Den seks mann store besetningen begynte så smått å røre på seg for noen år siden, og på torgscenen i sentrum kommer gjengen med sanger fra det kommende albumet “Tre Bekkefall” (som kommer i november 2018) og helt sikkert andre sanger.

Om OiX blir det sagt: “OIX er et ærlig og troverdig band med nærvær. Det er melodiøst og vakkert, samtidig sprelsk, hardt og overraskende. Originalitet i sangatmosfæren er vevd sammen i et musikalsk teppe som alle bandmedlemmene er med og vever.”

Og:

“I den boka som heter OIX har forfatterne lagt mye av sin sjel mellom permene. I et kapittel beveger vi oss ut i den norske naturen og vi føler gleden ved de gode naturopplevelsene, mens i neste kapitel blir vi konfrontert med sjelesorg og de utfordringene livet kan by på. Variasjon og bevegelse i poesi og stemning er naturlig for OIX.”

OiX består av Morten Aanerud, Steinar Kroksæter, Niklas Aanensen, Richard Limbodal, Ole Kristian Bekkevold og Kjetil Nilsen.

Konsertstart er 19.30. Bandet spiller på torgscenen. Konserten er gratis.