Skarpladd Sol vant over regnet

ANMELDELSE

For ett år siden debuterte Sol Heilo som soloartist på Jessheim, Fredag var hun tilbake med fornyet tyngde, kraft og autoritet.

Lille Kulturbanken var byttet ut med en stor gigant av en scene i sentrum av Jessheim, og det er tydelig at turneen Heilo og bandet har vært på det siste året har gjort sitt til at det var et skarpladd band som dundret av gårde fra første “Killing Karma” og videre ut i kvelden. Og det fantes ikke snev av dårlig karma i den konserten vi fikk servert fredag kveld.

Den mektige balladen “London is Trouble” var tredje sang ut i settet. Det er sjelden tungsinn låter så skjørt og vakkert. Og sårt og mørkt.

Så kaster hun seg ut i den aller første sangen hun ga ut som soloartist, “America”. Deretter over i “Happy Song”, og vi lar oss imponere av dynamikken i settet; sangene som er nede og fungerer vel så godt på den store torgplassen som i de små klubbene vi har sett Sol Heilo og bandet tidligere. Mye fordi de våger å bruke luft i arrangementene og at det “teatralske” bidrar til at hun holder på oppmerksomheten vår, selv når regnet setter inn halvveis i settet hennes.

Det finnes ikke så mange artister som Sol Heilo i landet vårt. En sjelden fugl som dyrker uttrykket sitt til fulle. Hun våger å gå sine egne veier, og mange av sangene hennes er ikke umiddelbart lette å fordøye. Vi snakker ikke glad-jazz her. Det ligger en melankoli i bånn av det hun gjør – i hvert fall i de sangene hun returnerte til Jessheim med. Men vi kjøper det fordi det er så bra og delikat dandert.

Men der hun får oss til å reflektere i det ene sekundet, så drar hun oss opp av gjørma med energiske sanger – som The Clash sin klassiker “London Calling” og når hun setter seg bak trommene. Versjonen av “London Calling” er et godt eksempel på at Sol Heilo er en svært god tolker av andres sanger. Og nettopp derfor er det grunn til å glede seg til kommende sesong av “Hver gang vi møtes” på TV2. Der sitter Heilo ved bordet.

Konserten på Jessheim var den siste på turneen til Sol Heilo. Det ble en god avslutning for henne og en god opplevelse for Jessheim-publikummet.

Vi sier velkommen tilbake. Og da håper vi på bedre vær enn det fredagskvelden hadde å by på.

Øyvind Mo Larsen