Da grunnfjellet kom til Jessheim

ANMELDELSE

Vi er i kanonform, sa Åge halvveis ut i andre låt. Han hadde rett i det.

Oppmerksomheten rettes mot scenen i det Edith Piaf runger ut over anlegget. Åge kommer ruslende ut på senen til kompet av “Levva Livet”, og han presenterer bandet umiddelbart. Så er stormløpet i gang fra første sang ut, “Levva Livet”. Han går hardt ut, ja. Tredje låt er “4 pils og en pizza”. 2.100 på torget er med på laget helt fra start, og det 10-mann store bandet drar oss med seg inn i Aleksandersen-land – som akkurat i denne sangen er karibisk i anslaget.

Det lett aldrende publikummet gynger lykkelig med, og det ser ut som mange har kulelager i hofteleddet, Ja, det gjør faktisk det.

JS natt juni artikkel

Du verden som de jobber i dette bandet. Åge også, selv om han ikke er den mest bevegelige og utagerende lenger. Men det er jo sangene hans vi er her for, og de leverer han med bravur. Han synger bra også, på sin særegne raspende måte. Han har grunnfjell i røsten. Og rust fra et levd liv. Det bidrar til at vi tror på ham. Levd liv skal aldri undervurderes. Det er poesi i hverdagsliv også.

Og det er en imponerende tyngde i bandet og showet til den 69 år gamle frontsoldaten og arbeidshesten med Fender stratocaster som verktøy.

Man går jo med en uro i seg når det kommer til artister som drar på årene. Låter det utdatert og er det restene av noe stort vi ser? Ingen fare når det gjelder Åge Aleksandersen. Toget ruller og går – men sånn er det med de store gutta som ikke tuller med sitt eget musikalske DNA. Det hamrer og går fortsatt dette her! Og det er han fullstendig klar over.

Så er det jo også noe med innpakningen han kommer til Jessheim med. Det er jo show og full kontroll hele veien. Vi klarer ikke helt å bestemme oss for om den langhårede gitaristen er litt “porno” og “over the top”, men hvem bryr seg… det funker som tusan. Det også.

Åge og bandet gjør det hele så lekent og levende, selv om vi føler at det “detter” litt midtveis i settet. Det blir stående og stampe litt. Eller?

Men, igjen når det kommer til de garvede artistene med mil og tusenvis av konserter i blodet, så er oppløpet til en opplagt trønder en perlerad av hits: “Lys og varme”, “Dains med dæ”, “Rio De Janeiro” og “Min dag” – som går over i “Levva livet”. Uangripelig.

Grunnfjellet kom til Jessheim, ble noen timer og satte så kurs mot et annen by. Vi står igjen og klapper for besøket. Før vi går ut i natta for å “Levva livet”. Og litt “Twist & Shout”, selvsagt!

Øyvind Mo Larsen og Eirik Uhlen (foto)