Nå er skulptur og plassering klar

Yezzfest artikkel

Til uka skal politikerne si ja eller nei til en milliongave som ønskes skjenket til kommunen i form av en skulptur på toppen av haugen ved Nordbytjernet.

PAVILJONG: En fem meter høy og sju meter i diameter stor paviljong er kunstverket samtidskunstner Camilla Løw ser for seg at flukter sammen med området Nordbytjernet.

Ullensaker er en av få kommuner som har fått forespørsel fra Sparebankstiftelsen Dnb om å motta en skulptur som en del av et nasjonalt prosjekt kalt Skulpturstopp – en rekke skulpturer danner en reise gjennom deler av landet. Lillestrøm er også en del av Skulpturstopp gjennom “Yes To All”-skulpturen.

Les: Dette er skulpturstopp

Nordbytjernet

BRUKES: Skulpturen tar opp i seg farger i området, og skulpturen er tenkt å kunne brukes til å klatre på, gå under og sitte på.

Gjennom skulpturstopp plasseres skulpturene i all hovedsak i landskapet for å forene to opplevelser som beriker og berører; kunst og natur. Ullensaker kommune har fått tildelt den norske kunstneren Camilla Løw. Løw mener Nordbytjernet er godt egnet til plassering av en skulptur.

Skal brukes

Kunstner Camilla Løw sier dette om skulpturen og plasseringen:

“Etter å ha vært på besøk ved Nordbytjernet flere ganger over lengre tid og sett hvor folkekjær og populær parken er – i alle mulige årstider og med ulike typer vær, så har jeg kommet fram til at jeg ønsker å lage en bruksskulptur til plassen oppe på høyden som ligger mellom parkeringen og vannet.”

Videre:

“Jeg ønsker å lage en skulptur som kan minne om en klassisk paviljong i en park, men samtidig kanskje minne mer om en ruin av en paviljong – en ruin definert av landskapet rundt Nordbytjernet med sine store bjerketrær og blanke vann. Skulpturen er ikke ment som en ruin fra gamledager, men skal oppleves som om den er laget nå. Jeg ønsker at skulpturen skal kunne brukes.”

Farger på skulpturen: Hvit, svart, grønn og speil: gjenspeiler fargene på naturen rundt, sier kunstneren, som understreker at det ikke vil bli foretatt store inngrep i terrenget.

Paviljong

Mange byer har tradisjonelt hatt paviljonger i parkene sine. I Norge kan vi vise til blant annet  Torshovparken (bildet) og Birkelunden i Oslo. På denne måten vil Løws skulptur skape assosiasjoner til urbanitet og er passende for et voksende Jessheim. I det siste har det vært en oppblomstring av mer moderne og kreative varianter av paviljonger, og Løw sin skulptur hinter til dette.

Rådmannen sier ja

Rådmann Rune Hallingstad og administrasjonen sier følgende i denne saken:

“Skulpturstopp er en gave til Ullensaker som kommunen må takke ja eller nei til, kommunen kan ikke endre plassering eller utforming av skulpturen. Ullensaker har her en unik mulighet til å motta en skulptur av en anerkjent, norsk kunstner uten kostnader for kommunen utover fremtidig vedlikehold. Vedlikeholdsbehovet vil dessuten være av begrenset omfang pga. bruk av bestandige materialer.”

Saken skal opp i hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur 29. august. Hvis politikerne våre stemmer ja, så blir det avduking sommeren 2019.

Les: Nærmere kunstverk ved Nordbytjernet

Les også: Skulptur utsatt fordi hele Romsaasparken skal tegnes