Lynet tok skulpturdebatten

Yezzfest artikkel

Frykt for lynnedslag i skulpturen som er tenkt plassert på haugen som skimtes bak høyspentmasten på Nordbytjernet, var et vektig argument for at den politiske posisjonen takket nei til milliongaven fra Sparebankstiftelsen.

NEDSTEMT: Politikerne takket nei til milliongaven fra Sparebankstiftelsen onsdag kveld. 

Hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur hadde saken om skulptur på toppen av haugen ved Nordbytjernet oppe til behandling onsdag kveld. Og de som var til stede fikk en leksjon om både lynnedslag og viktigheten av å huske barnelærdommen om å unngå høydedrag hvis det er ekstremvær på gang.

Ikke kunst

Ingen i posisjonen – det var de overtydelig på – ønsket å si hva de personlig syntes om skulpturen som kunstner Camilla Løw presenterte for politikerne i utvalget onsdag ettermiddag, bortsett fra representanten Ingfrid Oddveig Tveit (Frp):

– Jeg føler det er min oppgave som politiker å vurdere installasjoner vi blir tilbudt av kunstnere. Dette er ikke kunst, det er vinkler som ikke gir symmetri og dette gir ingen assosiasjoner til kunst, sa Tveit da saken var oppe til behandling.

OVER OG UT: Det er få som tror at formannskapet vil gå for annet vedtak enn “nei takk” til skulptur etter at Høyre og Fremskrittspartiet stemte ned skulpturen i utvalgsmøtet onsdag kveld. Fare for lynnedslag var et vektig argument fra posisjonen.

Helse og sikkerhet

Men det var redselen for helse, miljø og sikkerhet som for tilhørerne kunne oppleves som det avgjørende punktet for at flertallet – Fremskrittspartiet og Høyre – valgte å takke nei til gaven fra Sparebankstiftelsen.

– Vann, metall og ekstremvær i form av lynnedslag på haugen kan være farlig å utsette seg for. Det blir ikke jeg med på, sa representanten Stephanie Matheson Ziener.

Høyspentledning

PRESENTASJON: Kunstner Camilla Løw måtte svare på både symbolikk og plassering og tanken bak skulpturen i utvalgsmøtet. Og det vanket ett og annet spørsmål om vær og vind også.

Det faktum at det går en høyspentledning tvers over området Nordbytjernet ble for øvrig ikke diskutert da denne saken var oppe.

Kunstner Camilla Løws forslag til kunst i offentlig rom er det andre kunstverket flertallet i dette utvalget har signalisert at ikke er ønsket. Kunstverket i Romsaasparken ble stoppet i påvente av en plan for bruk og utforming av hele Romsaasparken, og onsdag kveld ble skulpturen ved Nordbytjernet nedstemt av flertallet i utvalget.

INN FOR LANDING: Dette er muligens det siste Ullensakers befolkning ser av skulpturen som er tilbudt kommunen. Politikerne takket nei.

Saken skal opp i formannskapet 4. september, men et flertall i formannskapet vil slå ned som lyn fra klar himmel etter vedtaket i utvalget onsdag kveld.

Les: Nå er skulptur og plassering klar

Les også: Skulptur utsatt fordi hele Romsaasparken skal tegnes