Elin brenner fortsatt for matfaget – ny bok på gang

Elin Vatnar Nilsen (47) sin nye bok er rett rundt hjørnet. Nå er det desserten som løftes fram i lyset. Og Elin har enda mer på gang.

Konditoren, bloggeren og forfatteren fra Sand både gleder og gruer seg til den nye boka kommer ut 4. september.

– Jeg hadde det på samme måte forrige gang, sier Vatnar Nilsen til Jessheimpuls en relativt tidlig mandag morgen i sentrum av byen vår. Elin har gått gjennom stille gater, hørt på fuglekvitter og sett på alle boligprosjektene som reiser seg på hjemstedet hennes.

– Det er litt absurd å se på det. Stedet vi der vi vokste opp vokser, og stedet der vi har røttene våre er i forandring, sier hun og kikker opp på “fakkeldama” som henger på veggen ved Fakkelsenteret, handelsstedet som er en del av arven til oss som vokste opp på Jessheim.

Røtter

Og det med røtter og forankring er en slags fellesnevner for begge bokutgivelsene til konditoren som tråkket sine barnesko i familiebedriften Hjemmebakeriet. Elin tar utgangspunkt i konditorfaget og håndverket i det hun skriver. Hun er mer opptatt av det jordnære enn av glasur og tidsriktig pynt i det hun gjør og presenterer for sine 23.000 følgere på Instagram, på bloggen og på sosiale medier for øvrig.

JS natt juni artikkel

– Litt om den første boken “Alle kan bake”?

– Ja, den kom ut i april 2017 og hadde et opplag på 12.000 eksemplarer, og både den og den nye boken om desserter er valgt som hovedbok i Hobbyklubben, en bokklubb med 50.000 medlemmer, sier Elin.

Yngre følgere

– Har du noen formening om hvem din typiske leser er?

– I all hovedsak har det vært damer mellom 30 og 50 år som er glade i å bake. Men jeg registrerer at jeg har fått en ny skare følgere nå, og det er jenter i begynnelsen av 20-årene.

– Grunnen til det?

– Jeg vet ikke, men jeg har tenkt at det kan ha noe å gjøre med at den generasjonen mangler input og kunnskap fra egne mødre?

Det kan hende mange unge mangler input fra egne mødre

Elin Vatnar Nilsen

Desserter

Den nye boken “Desserter – konditorens beste oppskrifter” er laget på samme lest som forgjengeren, bortsett fra at det noe mindre teori i den kommende boken.

– Det er seks kapitler og 60 oppskrifter, og tonen er relativt “nedpå”. Men også her føler jeg at jeg har god forankring i konditorfaget. Og blant dessertene finner vi gamle klassikere som mandelkjernepudding og semulepudding, desserter jeg selv spiste som barn. Blåbærsuppe med byggryn er også med, sier hun.

Semulepudding

– Du går i utgangspunktet tradisjonelt til verks i det du gjør. Du skiller deg ut i en verden der alt går veldig fort og det overfladiske dyrkes?

– Men jeg tror det er noe av det som bidrar til at jeg har trofaste følgere. For meg har det alltid vært viktig å kunne stå for noe over tid, og det er en kampsak for meg at håndverket og konditorfaget løftes fram.

– Mange av tilbakemeldingene jeg får går på at folk blir inspirert, og jeg er opptatt av å “bjuda på litt” i bloggen min. Og så handler det kanskje litt om troverdighet?

Skrive for Hjemmet

Troverdigheten over tid har i hvert fall bidratt til at Elin Vatnar Nilsen nå har landet et kontrakt med ukebladet Hjemmet. Der har hun fått i oppdrag å gjenskape oppskrifter fra de gamle – og klassiske – plastkortene som fulgte med ukebladet. Dette i tillegg til at hun blir fast skribent og bidragsyter på sosiale medier for Hjemmet.

– Det ser jeg fram til, sier hun.

“Influencer”

Men blogger- og forfattertilværelsen ikke alt Vatnar Nilsen bedriver. Hun ønsker å utfolde seg mer, og har signert kontrakt med et såkalt Influencer-byrå – et påvirkningsbyrå på godt norsk. Elin ønsker med dette grepet å komme seg i posisjon til å utøve faget sitt på andre plattformer enn de hun opererer på i dag. Derfor valgte hun å signere med byrået Egmont People.

– Vi får se hvor det bærer av gårde  med akkurat dette, men jeg har veldig lyst til å løfte fram faget på andre plattformer, som for eksempel TV.

GUDMOREN: Elin Vatnar Nilsen møtte TV-kjøkkenest gudmor Ingrid Espelid Hovig for noen år siden. 

– Det er jo andre som har vært på TV med grundig håndverk i bånn. Ingrid Espelid Hovig, for eksempel?

– Ja, men hun var mindre traust enn folk tror. Ingrid var den første som presenterte meksikansk mat på TV, og hun var mer eksperimentell i matveien enn vi tror, sier Elin, som møtte TV-kjøkkenets ikon for noen år siden.

– Men først er det et bokslipp som skal gjøres unna, ikke sant?

– Ja, under matfestivalen til Cappelen Damm i Akersgata lørdag 8. september. Ta gjerne turen.

Her kan du bli digitalt i den nye boka til Elin