Flertall for skulptur på Nordbytjernet

Det ble politisk flertall for skulptur ved Nordbytjernet da formannskapet behandlet saken tirsdag ettermiddag. Men saken ble anket til kommunestyret

Reisen fra forespørsel om milliongave i form av en skulptur til politisk vedtak, har vært både høylytt og lett turbulent.

Inn mot politisk behandling har både nei-siden, ja-siden, kulturrådet og andre engasjert seg i saken. Det har tidvis vært heftig temperatur i kommentarfeltet på Facebook-siden til Jessheimpuls. Mange har tatt til orde for at Nordbytjernet ikke er egnet plass. Mens en del mener Nordbytjernet er beste plassen.

Nordbytjernet ble vedtatt som lokalisering for skulpturen. Arbeiderpartiets forslag fikk flertall da Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for Aps forslag. Men dette ble umiddelbart anket, og saken får nå sin endelige avgjørelse i kommunestyret 11. september.

LES: Høy temperatur rundt skulptur ved tjernet

Høy temperatur

Temperaturen var høy da hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur behandlet saken i forrige uke. Og det som er blitt omtalt vikarierende politiske argumenter gjorde ikke engasjementet mindre inn mot behandlingen i formannskapet tirsdag.

LES: Lynet tok skulpturdebatten

– Plasseringen er tidligere vedtatt politisk. Det må vi ta med oss inn i debatten, sa ordfører Tom Staahle innledningsvis.

Forutsigbart

Varaordfører Willy Kvilten (H) dro inn perspektivet om at politikerne ofte framstår som utbyggerstyrt, og han spurte om det også skal være tilfelle i denne saken?

– Vi velger sammen med Fremskrittspartiet å si betinget ja til skulpturen, men vi ønsker å gå i dialog med kunstneren om alternativ plassering, som kunstner aksepterer, sa Kvilten, som også hadde testet potensiell plassering på sine barn. De sa ifølge Kvilten nei.

– Men ungdomsrådet sier ja, så dette er forankret hos ungdommen, repliserte Arbeiderpartiets Eyvind J. Schumacher.

– Invaderende gave

– Dette er en invaderende gave, med gitte kriterier, sa FrPs Ingrid Oddfrid Tveit, som omtalte skulpturen som pregløs og at hun ikke får noe ut av den.

– Dette må vi gå for, sa Senterpartiets Lars Egil Berg.

– Vi er ikke i kunstnerens lomme, sa Arne Arnesen (Ap).

– Kunstneren ble invitert til å jobbe fram en skulptur i det området, la Arnesen til.

Kunstneren og Sparebankstiftelsen har åpnet for å vurdere alternativ plassering av skulpturen, og det er det som kommer til å skje nå.

Kort oppsummert så takket alle de folkvalgte ja til gaven, med flertall fra Ap, Sp og Venstre.