Høye bølger og enstemmig vedtak

Yezzfest artikkel

Fremskrittspartiet ønsket å se på faktiske kostnader som følger med bygging av svømmehall før spaden stikkes i jorden. Det likte Høyres representanter dårlig. Men svømmehall blir det.

Det var spenning mellom partiene Høyre og Fremskrittspartiet under debatten om svømmehall og økt ramme tirsdag kveld. Ikke at samarbeidet står for fall, men det er tydelig at de to partiene er på kollisjonskurs i saken om ny svømmehall på Gystadmarka.

Fremskrittspartiet ønsker også å se om salg av kommunal tomt (B5) på Gystadmarka for å se hvordan det vil slå ut når det blir snakk om å dekke inn kostnader ved bygging av svømmehallen.

– Vi har aldri vært mot svømmehall. Vi vil bare ha kostnadene på bordet, sa Ståle Lien Hansen.

– Ansvarlighet

Vi må vise innbyggerne ansvarlighet, og da ønsker vi å vise hva det vil koste oss å bygge svømmehall. Vi kan ikke vedta en investering vi ikke vet konsekvensen av, sa Fremskrittspartiets Ståle Lien Hansen da saken om svømmehall til 363 millioner kroner ble behandlet av kommunestyret tirsdag kveld.

Alternativ Ullensakerlistes Petter Stensby har langt på vei vært den eneste som har stilt spørsmål ved økonomien rundt svømmehallen, og han var igjen tydelig fra talerstolen i kommunestyret: en svømmehall kan ikke bygges på dette grunnlaget.

– Vi kan godt si at vi skal ha 1.000 personer inne hver dag. Men det får vi ikke, sa Stensby.

Mislikte retorikken

– Man kan godt si at det kommer svømmehall og politihøyskole i næringsparken, men det er på tegnebrettet og ikke avklart, sa Høyres Willy Kvilten, som gikk løs på Fremskrittspartiets retorikk med tanke på å få folk inn i svømmehallen.

– Fremskrittspartiet så aldri problem med å få brukere inn i ishallen eller skateparken. Men nå er det plutselig vanskelig, sa Kvilten.

– Ordføreren vil at Arthur Buchardt skal bygge svømmehall på Gardermoen. Det er ingen god ide, sa Kvilten.

– Tilleggsbevilgningen vil gi økt aktivitet og øke besøkstallene. Alt ligger til rette for at dette anlegget skal ha lite nedetid, fortsatte Kvilten.

– Det rare er jo at Frivillighetens hus og en økning på 50 prosent ikke var så farlig for Frp. Men nå er det et problem å øke rammen, sa varaordføreren.

– Hvorfor klatrevegg?

– Hva har en klatrevegg i en svømmehall å gjøre, spurte Gro Holt, som heller ikke vil ha boblebad i svømmehallen.

– La oss kutte ut det vi ikke må ha. Da kommer vi i hvert fall ned på økt låneramme, sa Holt.

– I juni 2017  holdt jeg et innlegg som var tydelig med tanke på konsekvenser hvis svømmehall skulle vedtas. Men vi må stoppe og reflektere litt nå, sa ordfører Tom Staahle.

– Mot underskudd

– Finanskostandene er 363 millioner kroner, sa Staahle.

– Men det usikre er øvrige driftskostnader. Hvis 262.000 personer er antall besøkende, så er overskuddet to millioner kroner. Med 363 millioner kroner, så styrer vi mot underskudd, sa Staahle, som viste til rapporten fra Rambøll som følger saken.

LES: Lovprising og økonomisk stillhet rundt svømmehallen

– Dette er tidenes gladsak. Vi kommer aldri til å få mer folkehelse for pengene, sa Høyres Hans Jørgen Borgen.

– Når det kommer til å prate ned besøkstallet, så er vi snart nede i antall som bruker skateparken, avsluttet Borgen.

– Dette er noe av det mest forsvarlige vi gjør. Vi vil være en rak, attraktiv og kompetent kommune. Noen virkemidler er vi uenige om. Det må vi ha romslighet for. Men dette er en av de viktigste sakene på lang tid, sa Høyres Tim Holmvik, som løftet fram argumentet om svømmeopplæring i skolen som et vektig argument i sitt framlegg.

Svømmeopplæring

– Vi kommer i hvert fall til å løfte fram svømmeopplæringen med dette, sa representanten Holmvik videre.

– Vi ønsker at folk skal være i bevegelse og aktivitet i kommunen vår. Vi trenger det, og elevene trenger det, avsluttet Høyre-politikeren.

Vi i Senterpartiet ønsker å tilby et minimum av svømmeopplæring til skoleunger, og vi trenger anlegg som fremmer folkehelse, sa Lars Halvor Stokstad Oserud.

– La oss lande denne saken en gang for alle, sa Sp-representanten.

– Det viktigste for Høyre er svømmeopplæring i denne saken. Og det får vi. Vi får i tillegg folkehelse, sa Høyres Karianne Raad Wanggaard.