Vil ikke ha skulpturen på tjernet likevel

Den politiske posisjonen satte tirsdag kveld en stopper for skulptur på toppen av haugen ved Nordbytjernet. Klar tale var det også.

Formannskapets vedtak om å plassere skulptur ved Nordbytjernet ble stoppet av posisjonen i kommunestyret. Nå skal Ullensaker kommune gå i dialog om alternativ plassering som kunstneren kan akseptere. Og saken skal tilbake til hovedutvalg (og der blir den trolig anket til kommunestyret).

Argumentene var både flammende og engasjerte fra begge sider av det politiske gjerdet, og mye av debatten gikk på å framheve hva som er sagt og ikke sagt underveis i prosessen mot endelig vedtak.

– Saken dreier seg ikke om vi liker eller ikke liker kunst, men vi som politikere må ha noe å si på hvor den skal plasseres, sa Karianne Raad Wangaard (H), som også sa at hennes parti har sagt at de vil se hva slags skulptur Camilla Løw ville ha på haugen før de ga sitt endelige ja.

Nå har politikerne sett miniatyr-skissen og tegningene av skulpturen. Og de ønsker ikke den på toppen av haugen ved Nordbytjernet.

JS natt juni artikkel

Ja og nei

Det samme sa Fremskrittspartiets representanter i utvalgsmøtene, var beskjeden fra Frp.

Opposisjonen var like flammende i sine innlegg for å plassere skulpturen på haugen ved Nordbytjernet.

– Formannskapet vedtok å plassere skulpturen der den er tenkt hos kunstneren, men den ble anket til kommunestyret. Det hadde vært fint om Jessheim ble en regional kulturby, men da trenger vi politikere med mindre snevert syn, sa Arbeiderpartiets Eyvind J. Schumacher.

– Vi har hele tiden vært skeptiske til plassering på Nordbytjernet, sa FrPs Ståle Lien Hansen, som i forkant av kommunestyret har kjørt en undersøkelse via Facebook. Nærmere 3.000 svarte og tre var positive, ifølge representanten Lien.

Ja og ja

– Nå står vi her og skal behandle i tredje instans, sa Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud.

– Jeg er for skulptur på Nordbytjernet, sa Stokstad Oserud, som stilte spørsmål om spørreundersøkelser på sosiale medier.

– De har vel et visst nedslagsfelt, avhengig av hvem som står bak spørreundersøkelsen, sa Sp-representanten.

– Jag ble flau av vedtaket i hovedutvalget, sa Gro Irene Holt (Sv/Rødt).

– Folkeskikk

– Vi er tilbudt en gave, og vi må kreve folkeskikk. Skulpturen er laget for å stå ved Nordbytjernet, og da må den stå der. Og hovedutvalget for teknisk, idrett og kultur er ikke instansen som skal avgjøre denne typen saker. Det skal kommunestyret gjøre, sa Holt.

Helt på tampen ble parken ved Jessheim videregående skole foreslått som alternativ plassering.

– Det bygges hus og bygg uten helhetlig tankegang i kommunen og uten å tenke på stil og kunst, men at det nå plutselig ble et fokus på dette i forbindelse med denne skulpturen er litt rart, sa Magnus Bengtsson (Ap). Det var han som foreslo alternativ plassering i parken ved Jessheim videregående skole.

Tilbake til start

– Alle er enige om å takke ja til gaven. La oss ikke forsøke å gjøre det til at det er uenighet om å takke ja til skulptur, sier Staahle. Uenigheten går på hva som er best lokalisering, sa ordfører Tom Staahle i sitt innlegg.

Vedtaket i kommunestyret ble – for å oppsummere – ja til skulptur, men at kommunen går i dialog med kunstner og Sparebankstiftelsen Dnb om alternativ plassering. Saken skal avgjøres i hovedutvalget, og der blir den trolig anket til kommunestyret for endelig vedtak – når ny politisk sak om plassering er klar.

LES: Flertall for skulptur ved Nordbytjernet

LES: Lynet tok skulpturdebatten

LES: Bannskap og skulpturmumling