Blodferskt valgbarometer for Ullensaker

Glem potensielt bråk rundt potensielle ordførerkandidater i Ullensaker FrP. Dette er status for de politiske partienes oppslutning akkurat nå.

Firmaet Norstat har et sylferskt valgbarometer for Ullensaker, og slik ser fordelingen og oppslutningen ut helt i slutten av september (da undersøkelsen ble foretatt). Denne undersøkelsen er til orientering initiert og betalt av Ullensaker FrP, men tall og svar er uavhengige og hentet inn ved å ringe 600 vilkårlig valgte personer.

POLITISK KART:  Slik ser fordelingen ut hvis det skulle stemmes akkurat nå i Ullensaker, viser Norstats ferske tall.

Borgerlig flertall

Det er fortsatt borgerlig flertall ut fra de ferske tallene. I dagens Ullensaker er det Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre som har politisk flertall. Dette er også tilfellet når vi ser på denne fordelingen.

Fortsatt borgerlig flertall

– Jeg hadde kanskje forventet at vi hadde fått litt høyere oppslutning, men det vi ser på målingen fra Ullensaker at vi her følger trendene vi ser nasjonalt. Der går Høyre fram og FrP litt tilbake, sier Alf Jaran Karlsen, leder av Ullensaker FrP til Jessheimpuls.

– Jeg registrerer at vi på denne målingen har borgerlig flertall, og det er gledelig, sier Ståle Lien Hansen, gruppeleder i FrP.

Willy fornøyd

Varaordfører Willy Kvilten reagerer slik på den ferske målingen, der hans parti går fra 18.6 prosent ved forrige kommunevalg til 22,4 prosent nå:

– Jeg er glad for at Høyre har solid framgang fra forrige lokalvalg. Det viser at velgerne setter pris på de resultatene Høyre har fått til i inneværende periode, og at de ser at det er et styringsdyktig alternativ til FrP på borgerlig side. Dette inspirerer og motiverer oss.

Jeg er glad for at Høyre har solid framgang

Willy Kvilten (H)

En annen som blir entusiastisk når han blir fortalt resultatet for sitt parti er Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud.

– Svært gledelig med fremgang, og dette tydeliggjør at innbyggerne legger merke til oss og vårt engasjement. Vi opplever stor interesse for vår politikk og våre løsninger, og jeg håper og tror på ytterligere vekst frem mot valget neste høst, sier Sp-politikeren.

Vi opplever stor interesse for vår politikk

Lars Halvor S. Oserud (Sp)

Espelund tenker

– Vi skal komme tilbake til tidligere ordfører Harald Espelunds mulige gjeninntreden i politikken i Ullensaker, men hva sier du til svarene som foreligger på spørsmålet om hvem folk vil ha som ordfører i Ullensaker (se tabell under)?

ORDFØRERSVAR: Dette har Ullensaker svart på spørsmålet om hvem de foretrekker som ordfører i Ullensaker. Vi skylder å gjøre oppmerksom på at 50 prosent av de spurte har svar “vet ikke”.

– Jeg synes vår ordfører Tom Staahle kommer godt ut av det spørsmålet, sier Lien Hansen.

– Hva vil Harald Espelunds potensielle inntreden i politikken i Ullensaker bety for arbeidsro og konkurranse internt i Fremskrittspartiet?

– Hans inntreden i vår gruppe vil først og fremst være en styrke; han har erfaring og kunnskap gjennom mange år som ordfører og varaordfører, sier Lien Hansen.

– Men det viktig å understreke at Espelund er i tenkeboksen om hvorvidt han tar steget inn i politikken igjen, og han har ikke lansert seg selv som ordførerkandidat ved neste kommunevalg, sier Lien Hansen.

Mye er opp til partiet

Harald Espelund

– Jeg har ikke noe svar på når jeg bestemmer meg for hva jeg gjør. Mye er opp til partiet, sier en – til han å være – ordknapp Espelund til Jessheimpuls under et uformelt FrP-treff i Jessheim sentrum onsdag kveld.

Ordfører Tom klar

KLAR: Tom Staahle er lysten på nye fire år som ordfører. Og han mener selv han er rett mann for jobben. 23 prosent vil ha ham videre i den ferske målingen foretatt av analysefirmaet Norstat. 

Harald Espelund sa tidligere denne uken til Eidsvoll Ullensaker Blad (saken er bak betalingsmur) at det er 51 prosent sjanse for at han lanserer seg selv om ordførerkandidat.

Hva sier så ordfører Tom Staahle til det?

– Nominasjonskomiteen i Frp jobber fram en liste med kandidater til nominasjonsmøtet 31. januar. Jeg er ordfører nå, og jeg ønsker å være ordførerkandidaten til Fremskrittspartiet. Jeg mener også at jeg er rett kandidat for den jobben, sier Tom Staahle til Jessheimpuls.

I den ferske målingen til Norstat får du 23 prosent av stemmene på spørsmålet om hvem folket ønsker som ordfører?

– Det er hyggelig å få den type tilbakemelding på som går direkte på ordfører ett år før neste valg. De som er spurt mener åpenbart at jeg har gjort noe riktig, sier Staahle, som i 2015 var klar over at han måtte fylle ordførerrollen på sin måte.

Ikke problematisk

– Står dere overfor et potensielt problem hvis det blir kamp mellom Tom Staahle og Harald Espelund om ordførernominasjonen, Alf Jara Karlsen?

– Jeg ser i utgangspunktet ikke på det som et problem at flere personer ønsker toppverv i partiet. Harald Espelund står foran et valg om å lansere seg som ordførerkandidat eller ikke. Det er det vi forholder oss til akkurat nå, sier Jara Karlsen.

Petter Stensby har for øvrig lansert at han melder overgang fra å være uavhengig til å melde seg inn i Fremskrittspartiet igjen.