På jakt i verdifulle nabolag på Jessheim

Yezzfest artikkel

Vet du hvor de verdifulle nabolagene på Jessheim er? Det kan du finne ut av i både foredragsform og i form av arkitekturvandring i sentrum neste uke.

Hestebindingen – stedet du parkerte (eller tjoret, da) hesten din utenfor Doktorgården på Jessheim – er fra 1909. Det er noe de færreste vet. Dette og annet kan du lære mer om over to seanser neste uke.

JAKTER SKATTER: Ole Jakob Holt har vært på Jessheim for å se etter verdifulle nabolag. Han fant mye han ønsker å fortelle om 11.- og 13. oktober.

Ole Jakob Holt er nemlig hyret inn av Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus til å guide folk gjennom nabolag som er verdifulle for Jessheim. Kanskje oppdager vi noe tidligere bare har gått forbi, og kanskje får vi et nytt syn på bygninger og hus i Jessheim sentrum? Det er i hvert fall det bygningsvern-entusiasten håper på.

LES: Det er folk som fargelegger byen

Løfte fram

– Min ambisjon er som sagt å løfte fram de små tingene de aller fleste bare går forbi. Det finnes arkitektoniske skatter alle steder. Vi har bare en tendens til å overse dem, sier Holt.

– Dette var opphissende, sier Skolt i det han får øye på et gammel hus i Jessheim sentrum. Hvilket hus må du nesten møte opp for å få vite mer om.

SKATT: Villa Sole er en skatt i Jessheim sentrum. Men det finnes også mindre innlysende perler som er verdifulle for nabolaget i Jessheim sentrum.

To etapper

Jessheimpuls hang på Holt da han var og rekognoserte og gjorde seg litt kjent i Jessheim sentrum for en drøy uke siden, og godeste Skolt ble både glad, overrasket og forundret på sin vei i byen vår. Årsakene til dette vil ha redegjøre for i to etapper under parolen “Ditt verdifulle nabolag” i regi av nevnte Fortidsminneforeningen, Rodeo Arkitekter og Ullensaker kommune ved kulturminnevernkonsulent Christine Haakstad.

  1. Torsdag 11. oktober blir det foredragskveld om arkitekturskattene vi har i vår umiddelbare nærhet her på Jessheim. Foredragskvelden er på Lykkebo fra 18.00 til 21.00.
  2. Lørdag 13. oktober inviteres det til arkitekturvandring fra 12.00 til 15.00 for å se på en del av de stedene vandringsmann Holt og de andre mener er verdt å løfte fram som verdifulle for byen vår. Oppmøte for denne vandringen er på rådhuset.

For å ha en viss formening om hvor mange som blir med på foredragskveld og arkitekturvandring, så er det ønskelig at folk melder sin interesse til Fortidsminneforeningen: bvs@fortidsminneforeningen.no eller 97 00 58 58.

Fant små skatter

NYTT OG GAMMELT: Jessheim i 2018 består av gamle og nye bygninger. Ole Jakob Holt har vært på jakt etter viktige og pene spor i byen.

Vi tar opp tråden med Holt et par dager etter hans vandring i byen vår.

– Fant du noe interessant?

– Det er mye fint på Jessheim. Det er litt vanskelig å trekke frem enkeltobjekter, men artig både med gamle bebyggelse langs Trondheimsvegen og Storgata og nyere villaer og rekkehus nord for rådhuset og stasjonen, sier Holt.

Jeg fant mye fint på Jessheim

Ole Jakob Holt

Den som vil vite mer – og det vil vi jo – må melde seg på, møte opp, lære teoretisk på torsdag 11. oktober og så legge i vei på arkitekturvandring lørdag 13. oktober.

Det er lov å la seg begeistre. Eller som det er blitt sagt: kom til Jessheim og bli overrasket.