Kriger videre mellom to permer

Lærer Bjørn Dahl (63) er ute med ny roman, og med spenningsromanen “Krigerne” ønsker han blant annet å sette fokus på at uroen i Midtøsten ikke er så langt unna Romerike.

Det er tre år siden Bjørn Dahl ga ut romanen “Når fuglene slutter å synge”, og den boka ble trykket opp i to opplag. I bok nummer to er det fortsatt problematikken i Midtøsten som er sentralt tema, og Dahl skriver om den arabiske stormens øye sett gjennom karakterene Minken og Bern.

Spenningsroman

– Hva slags roman er “Krigerne”, Bjørn?

– Det er en spenningsroman som tar for seg gråsoner og mål som helliger midlene, for å si det veldig kort.

– Og med noen flere ord?

– Handlingen foregår noen uker i 2015, på den tiden strømmen av flyktninger beveger seg nordover, da Paris blir utsatt for terrorhandlingen på nattklubben og da et russisk passasjerfly ble skutt ned over Sinai-halvøya. Min tanke var å forsøke å skrive et helhetlig bilde der verden i virkeligheten er ganske liten. Uroen i Midtøsten angår oss, noe jeg illustrerer gjennom handlingen som blant annet er lagt til Skrukkelia og Midtøsten.

Ikke politisk

– Er det en politisk roman?

– Nei, men det er en roman om en brutal og urettferdig verden, og denne gangen er det mennesker i Syria som lider.

– Men – sagt på en annen måte – er det mulig for leseren å lære noe om storpolitikk og verdensbildet slik det arter seg blant annet i Midtøsten?

– Jeg håper i hvert fall at den som leser “Krigerne” får lyst til å sette seg mer inn i forholdene i Midtøsten og det bakteppet de leser om i denne boka. Jeg dikter jo på virkeligheten, men det jeg skriver om kunne ha skjedd, sier Dahl.

Byttet kne

– Hvordan har prosessen vært med denne boken?

– Den første boka mi hadde åpen slutt, og det tente ett eller annet i meg som gjorde at “Krigerne” ble født. Jeg bodde i Beirut under den arabiske våren i 2011 og 2012, og mye av inspirasjonen er derfra. Jeg hadde en del sekvenser i handlingen som var skrevet, og da jeg byttet et kne og måtte holde meg i ro en periode, så tok jeg et skikkelig jafs med skrivingen.

Vi er alle krigere

– Litt om tittelen?

– “Krigerne” spiller på alle krigere der ute. Karakteren Minken er en humanitær kriger, IS betegner seg som krigere og vi har andre som kjemper sine kamper. Det er mange farlige krefter som spiller på at det er krig i verden. Vi har dem også i Norge, og det skriver jeg om i denne romanen.

– Nytt forlag denne gangen?

– Ja, boken er ute på Liv Forlag, og den er faktisk ute i bokhandelen nå.

Bokslipp Jessheim

– Og så skal du markere utgivelsen med bokprat og bokslipp i Kulturbanken?

– Det stemmer 17. november fra 13.00 er vi på plass der.

– Du skriver i romanen at hovedpersonen Bern går og bærer penger i plastposer gjennom gatene i Midtøsten. Er det sant?

– I forlaget mente de at det var urealistisk, men da måtte jeg opplyse dem om at det har jeg faktisk gjort i Beirut. Eneste forskjellen på meg og Bern er at jeg måtte bære i tre vendinger mens han var i bedre fysisk form og tok hele beløpet på engang.

Også denne romanen fungerer på flere plan.

– Det er en samtidshistorie med fiktive virkemidler, og jeg forsøker også å si noe om at vi ikke trenger å være så redde for dem som rømmer fra krigen. Det er større grunn til å være redd for dem som skaper krig. Dem finner vi egentlig overalt, sier Dahl.

Fakta Bjørn Dahl

  • 63 år gammel lærer
  • Jobbet mesteparten av sitt liv på Jessheim videregående skole
  • Har reist en del i Midtøsten
  • Ga i 2015 ut romanen “Når fuglene slutter å synge”
  • Bokslipp i Kulturbanken 17. november