Da Jessheim-handelen fikk gangsyn

Haakon Dahls to fridager ga ham både hus og butikk på Jessheim. Og stedet fikk sin aller første optiker og handelsstanden sitt aller første senter – Fakkelsenteret.

Med åpningen av Fakkelsenteret på denne dagen i 1968 tok Jessheim nakketak på handelen på Øvre Romerike. Det grepet har bare blitt strammere.

Haakon Dahl (77) var ung optiker i Oslo i 1968, og to dager fri og to bilturer til Jessheim sørget for både bolig og butikk for den unge mannen i midten av 20-årene.

10-ÅRSJUBILEUM: Grete Vegel (nå Einarsrud) og Haakon Dahl under 10-årsjubileet til Fakkelsenteret i 1978.

JS natt juni artikkel

Ingen optiker

– Det var spennende tider, sier Haakon Dahl. Den gang jobbet han som optiker for Alf H. Lie i Oslo, og det var noen som hadde satt ham på tanken om å sjekke ut Jessheim fordi der var det ingen optikere. Det var en optiker i Eidsvoll, ellers ingen i syne så langt øyet kunne se.

– Jeg fikk forklart at Jessheim lå like ved flyplassen på Gardermoen og at det var et sted på vei til Lillehammer, sier Dahl til Jessheimpuls.

Et helt nytt kjøpesenter var på trappene, og tanken om å starte butikk ble hetere og hetere. En samtale med Magnus Breen satte Dahl på sporet om å finne bolig. Men der fikk han ikke napp etter å ha banket på dører. Det var ikke før han kom i prat med bonden Furuseth mellom Jessheim og Kløfta at det ble orden på bolig. Svenskestusletta ble stedet Haakon Dahl, kona Mette og lille Henritte etter hvert bosatte seg, og det ble butikk på nyåpnede Fakkelsenteret for den unge optikeren.

– Og butikken gikk bra?

– Ja, og etter ett års drift averterte jeg etter hjelp i butikken. Da ble Dag Østby ansatt. Det er han vi ser i speilet i på hovedbildet til denne saken.

– Knutepunkt

FREMAD: Handelsstanden på Jessheim så framover. Haakon Dahl, Birger Dahlen og Fritjof Vegel.

– Hvor viktig var etableringen av Fakkelsenteret for handel på Jessheim?

– Veldig viktig. Jessheim ble et knutepunkt også for handel. Kundene kom fra stedene rundt Jessheim og det var et stort senter med yrende liv. Jeg synes vi var flinke allerede på den tiden, sier Dahl.

– Du har tatt din skjerv av verv i handelsstanden?

– Jeg har vært leder både for handelsstanden og for Fakkelsenteret. Jeg har alltid ønsket å bidra på den måten også.

– Var det rift om å få etablere seg i Fakkelsenteret?

– Alle så fordelen av å samle seg under samme tak. For vår del var det både en glede og skummelt å etablere seg her. Men vi så aldri på det som et slit å drive butikk. Vi fikk det til å rulle, og etter hvert kunne vi utvide lokalene våre, sier Dahl, som pensjonerte seg for noen år siden. Nå er det datteren Henriette som har ansvaret for familiebedriften som i dag er en del av Interoptik.

– Hvordan har brillemoten endret seg?

– Først og fremst at innfatninger er blitt lettere og glassene tynnere. I gamle dager var glassene tynne på midten og tykke ut mot kanten. Og den som var veldig nærsynt hadde ekstremt tykke brilleglass, sier Dahl.

– “Colabånner” er med andre ord historie?

– Ja, som så mye annet.

I dag blir Haakon Dahl å se i butikken ved 11-tiden. Da er det markering hos Interoptik, som det er det i mange av de andre butikkene i storsenteret.

NYETABLERT: Haakon Dahl med kona Mette og datteren Henriette i lokalene i Fakkelsenteret.

Helt gull

Liv Lerdahl sin familie har drevet butikk på Jessheim siden 1918. Da kom bestefaren til Liv fra Oslo og etablerte seg på landet. Siden den gang har Lerdahl sin far og mor drevet butikken, før hun selv tok over driften i 1987. I videoen til Jessheim storsenter kan du selv høre Lerdahl fortelle familiens historie.

Se video der Liv Lerdahl forteller:

Jessheim Storsenter 50-års jubileum!

Vi er stolte av at vi kan feire 50-års jubileum i disse dager! ??? Våre "røtter" går tilbake til 1968. Da åpnet Fakkelsenteret, et av Norges første kjøpesentre. Fakkelsenteret utgjør en del av det som i dag er Jessheim Storsenter med rundt 1.200 flotte ansatte! Vi gleder oss alle sammen til stor feiring av jubileet sammen med dere!

Slået op af Jessheim Storsenter i Søndag den 28. oktober 2018