Luftig landemerke reiser seg

Snart kan vi hoppe i fallskjerm utenfor vår egen stuedør.

Første trinn i det som kan bli en opplevelsespark i næringsparken nord for Jessheim er i rute, og i april 2019 kan vi hoppe i fallskjerm utenfor vår egen stuedør.

NÆRINGSPARKEN: Vindtunnelen er merket med en sirkel. Og området du ser er næringsparken ved Jessheim nord. LHL i sees til høyre i illustrasjonen til Nordic Arkitekter.

Møller Eiendom AS eier 17 mål i næringsparken nord for Jessheim, og i januar 2018 kom nyheten om at det skulle bygges en vindtunnel der folk – også du og jeg – kan trene på fallskjermhopping i kontrollerte former. Bygget ruver 37 meter over bakken.

JS natt juni artikkel

Fly på luftstrøm

SLIK: Dette kan alle fra 5 år og oppover gjøre på Jessheim fra april 2019. 

I vindtunnelen vil en kunne oppleve å fly på en luftstrøm som har en hastighet opp mot 300 kilometer i timen, men i trygge og kontrollerte omgivelser hvor vindhastigheten simuleres eksakt som opplevelsen for en fallskjermhopper i fritt fall.

Her kan du fly på en luftstrøm

– Å fly i vindtunnel er en unik opplevelse som nær sagt alle kan få være med på alt fra barnefamilier til bedriftsarrangementer, hotellgjester mv, fallskjermhoppere og de som driver med tunellflying som konkurranseidrett, sier prosjektleder Bjørn Glemmestad i Møller Eiendom.

OVER OG UNDER: Dette er et tverrsnitt av vindtunnelen både over og under bakken. Tyske ISG er i gang med montering av det tekniske utstyret. 

Andre aktiviteter

LES: Planlegger massivt badeanlegg i ny bydel utenfor Jessheim

– I januar sa du at det kan komme andre aktiviteter i dette området?

– Det er ingenting som er konkret, men det kan være at det kommer andre aktiviteter på tomten vi eier, sier Glemmestad til Jessheimpuls.

Surfing og gokart?

SNART: Slik blir det.

NÅ: Slik er det nå.

Det er tidligere antydet at det kan komme både surfebølge, gokart og fysisk treningsløype (såkalt Ninja Warrior) på den 17 mål store tomten.

Men det som er sikkert er at det blir både aktivitetssimulatorer og klatrevegg i bygget som er i ferd med å reise seg i næringsparken.

SE VIDEO HER: 

Størst i Norden

– Men først er det vindtunnelen som skal bli ferdig og åpnes i april neste år, sier Glemmestad, som sier det selvfølgelig er avhengig av hvordan vindtunnelen blir mottatt hos folk i nærområdet og i enda større radius.

– Det var en milepæl for oss da tyske ISG begynte med montasje av det tekniske i bygget, sier Glemmestad.

– Hva kan vi sammenligne denne vindtunnelen med?

– Vindtunnelen vil ha et flykammer på 4,3 meter i diameter, og med 5 meter i høyden vil dette bli Skandinavias største.

Voss har vindtunnel, og der er fordelingen 80 prosent “vanlige” folk og 20 prosent profesjonelle aktører. På Voss koster en grunnpakke på tre minutter flytid 799 kroner for voksne og 599 kroner for barn. Dette tilsvarer fire fallskjermhopp fra 12.000 fot.

Fakta vindtunnel

  • Møller Eiendom er i godt driv med byggingen av vindtunnel i næringsparken på Jessheim
  • Prisen er 90 millioner kroner og det er Modern Acticity Center som skal drive senteret
  • Vindtunnelen er for alle over 5 år, flyhastigheten er opp til 300 km/t, total høyde på bygget blir 37 meter (10 meter under bakken) og flykammeret blir 4,2 meter i diameter og fem meter høyt (den største vindtunnelen i Norge).
  • Det ligger i kortene at det kan komme surfebølge, gokart og fysisk treningsløype (Ninja warrior) på den 17 mål store tomta til Møller Eiendom.
  • Vindtunnelen åpner til påske i 2019