Stasjonen får etterlengtet liv

Pendlerne står i fokus når en driftig duo åpner Stasjonen Kaffebar på denne siden av jul.

Det er en hustrig søndag i Jessheim sentrum, men snart skal lyset skinne i Jessheim stasjon igjen.

Den ærverdige stasjonsbygningen på Jessheim har stått livløs en god stund, men nå blir det lys i vinduene. Miriam Halstvedt og Helene Jellestad har vært i prosess med Bane Nor Eiendom om oppstart av en utvidet kaffebar, og kan endelig gå ut offentlig med den gode nyheten om at det kommer kaffebar i stasjonsbygningen fra 1908. De to har fått tilslag om å drive det de kaller en utvidet kaffebar.

Det er Romerikes Blad (saken er bak betalingsmur) som først omtalte saken om at det blir kaffebar i lokalene.

LES: Jobber med lys i stasjonen – fortsatt mørkt for pendlerne

JS natt juni artikkel

Het potet

Jessheimpuls vet at stasjonsområdet har vært – og er – en het potet når det kommer til både framtidig utforming og hvordan pendlernes kår er i dag. Nå er det altså ting på gang for området – og Stasjonen Kaffebar er ikke veldig langt unna å åpne dørene.

– Vi åpner i desember og har en ambisjon om å få med adventstiden, sier Jellestad og Halstvedt.

LES: Dette kan togpendlerne på Jessheim bare drømme om

Forventningene

– Hva kan kundene forvente seg av Stasjonen Kaffebar?

– Det er 150.000 reisende til og fra Jessheim stasjon hver måned, og vi ønsker å utvikle stedet slik at det passer de reisendes behov. Vi sikter oss inn på en prøveperiode der vi har en ambisjon om fortløpende å tilpasse oss det vi regner med blir varierende trykk av kunder avhengig av avganger.

– Trykket blir helt sikkert større ved noen tidspunkter, og det er dette vi må føle på kroppen gjennom en prøveperiode for å kunne kartlegge akkurat det. Så handler det om å finne løsninger for å kunne håndtere dette best mulig.

– Innholdsmessig, da?

– Vi satser på kvalitet, grønt og delikatesse i form av smoothies, bakervarer, salater og annet.

– Dere har bergensdialekt, så da snakker vi Friele-kaffe?

– Nei, det blir ikke Friele, men kvalitetskaffe blir det.

– Dere sier pendlere og småbarnsforeldre er en målgruppe dere ønsker å nå ut til. Dette må dere utdype litt?

– Vi har foretatt grundige analyser og vi har en klar formening om hva behovene er for pendlere på farten og for småbarnsforeldre som har en barnevogn å parkere. Det blir derfor barnevogn-parkering, og vi ser mange muligheter for stasjonsparken, sier  sier Halstvedt og Jellestad, uten at de ønsker å gå for mye i detalj om hva som kan skje på området.

I takt med Jessheim

– Bane Nor Eiendom leker ikke butikk, så det at dere etablerer dere i stasjonsbygningen betyr jo at de tror på konseptet?

– Vi har vært gjennom en lang og omstendelig prosess med Bane Nor Eiendom, og at både de og vi bruker penger på dette betyr at vi sammen har tro på dette.

– Hva slags markedsundersøkelser må til får å klinke til med en satsing som dette?

– Marked og målgruppe på en togstasjon er jo ganske opplagt, men vi ser utviklingen av Stasjonen Kaffebar i lyset av de planene som er for resten av Jessheim sentrum. Jessheim stasjon kommer til å ligge enda mer sentralt i byen når over- eller undergangen som kobler sentrum på begge sider av jernbanen sammen. Så for oss handler det om å utvikle stedet i takt med Jessheim.

– Vi tenker langsiktig, og vi kommer til å jobbe her selv.

– Kjenner dere historiens sus i bygningen?

– Vi er veldig klar over at dette er en historisk bygning av kulturell betydning her på Jessheim. Det er noe av det vi liker med den, og vi ønsker å samarbeide med offentlige og private instanser for å få aktiviteter i tilknytning til kaffebaren som passer alle jessheimboere.

Fakta Jessheim stasjon

  • Åpnet i 1854 og er en del av Norges første jernbane som gikk fra Kristiania til Eidsvoll
  • Den opprinnelige stasjonen brant i 1904 etter et innbrudd der kassen ble stjålt
  • Stasjonsbygningen fra 1908 er bygget i teglstein
  • På grunn av innsparinger hos NSB ble stasjonspersonalet fjernet og erstattet av automater i 2005
  • Bygget har tidligere huset kafeteria driftet av Romerike Opplevelser AS samt restaurant i flere varianter
  • I desember 2018 åpner Stasjonen Kaffebar dørene