Helt kanon på Skogmo

Yezzfest artikkel

En spleis blant beboerne gjør at akebakken på Skogmo får snø selv om værgudene skulle være vrange.

På Skogmo – som sør-øst på Jessheim – er det mange småbarnsfamilier som er i samme situasjon med tanke på behovet for aktiviteter for barn i samme aldersgruppe, og akebakken er dørgende full når det er snø og vinter – eller rett og slett når det er antydning til hvitt i bakken.

– Det er to uker siden jeg postet et bilde fra akebakken en søndag morgen. Gradestokken viste minus 9 grader og jeg skrev at her ville det vært fullt av unger hvis vi hadde hatt snø eller snøkanon, sier Thomas Sletvold.

Spleis

Tidligere forsøk på å få til et lite snøleggingsprosjekt i regi av Skogmo har ikke ført fram. Så samme dag som Sletvold publiserte bildet på siden til velet, så opprettet Cecilie Braathen en konto på spleis.no der den som ville bidra med noen kroner til et lite snøkanonanlegg kunne spytte inn et beløp. Så langt er det kommet inn drøyt 23.000 kroner.

– Responsen var formidabel, og på ett døgn ble det samlet inn 20.000 kroner. Og nå nærmer vi oss beløpsgrensen med stormskritt, sier Cecilie Braathen, som understreker at Skogmo vel gjør en kjempejobb for området og at denne innsamlingen ikke er en motreaksjon på noe som helst.

– Det handler om å få på plass noe som gir snøsikre forhold, og alle kan bruke bakken, selvsagt.

Små og store bidrag

– Bidragene da?

– Her har folk bidratt med alt fra 100 kroner til 1.000 kroner, sier Cecilie.

– Men det er noe med å gå uformelt til verks der frivillige kan bidra inn, sier Thomas Sletvold, som har fått beskjed om at snøkanonen er klar til henting eller levering fra leverandør.

Lite anlegg

– Svære saker vi snakker om?

– Nei, det er veldig lite, og det avgir ikke mer lyd enn en høyttrykkvasker eller gressklipper, sier Sletvold.

–  Nå er dere snart i gang?

– Må få hentet anlegget, og så er det minusgradene som avgjør, sier Sletvold.

SNØKANON: En snøkanon for nærmiljøanlegg er lite og lett å håndtere. 

Mye brukt

– Mye brukt friluftsflekk dette her?

– Det syder av barn og voksne som benytter seg av området. Det er lavvo med bålpanne, og ved som er plassert ved lavvo på dugnad ligger klar, og det er skøytebane i bånn av bakken, så dette er et populært område, sier Braathen.

– Det neste som skal oppgraderes er ifølge velet skøytebanen, sier Sletvold.