Hinderløp og vennejakt

KOMMENTAR

Det siste kommunestyret før jul betyr at våre folkevalgte nesten løper hold på seg til og fra talerstolen. Og jakten på nye venner ser ut til å være i gang.

Med en saksliste på størrelse med en halv gris og med behandlingen av budsjettet for 2019 som ei glinsende stjerne nederst på sakskartet, så er det om å gjøre å flagge standpunkt i den enkelte sak for politikerne. Og selvsagt skal de det, ikke minst med tanke på at vi går inn i et valgår der avgjørelsen faller neste høst. Nå skal hindringer forseres på veien mot ordførerklubba.

Det er helt klart at det nå handler om å fristille seg fra gamle avtaler som ble inngått ved valget for fire år siden. Dette møtet er årets viktigste dag med tanke på å vise hvor man står som parti rent ideologisk.

For i gårsdagens kommunestyremøte stemte Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sammen i saken som gjør at det sørligste utbyggingsområdet ved Jessheim sør-øst nå er i spill igjen. Den så vi ikke helt komme.

JS natt juni artikkel

Jessheim sør-øst er en het potet fordi utbyggerne av det området skal finansiere det som i framtiden blir en sårt tiltrengt omkjøringsvei for å dempe trafikken gjennom Jessheim sentrum. Og i dette området diskuteres det politisk fordi det nærmer seg dobling av antall planlagte boliger i hele området totalt sett.

I et større perspektiv kan dette området stå som et bilde på den dragkampen som foregår mellom utbyggere og kommune i Ullensaker i 2018.

SNUDDE: Arbeiderpartiet snudde i saken om utbygging av Jessheim sør-øst, og sammen med blant annet Frp er det området i spill igjen. 

Og det var ikke måte på til ros Arbeiderpartiets ordførerkandidat Eyvind J. Schumacher fikk fra det sittende regime i denne saken. Tidligere har det stort sett vanket kjeft og irettesettelser – for å spissformulere tonen – i politiske møter. For ordens skyld: det er partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre som har hatt et valgteknisk samarbeid denne perioden.

Det kan se ut som om denne konstellasjonen er noe løsere i skjøtene enn for tre år siden.

Endelig litt ros…

Det sittende regimet var Fremskrittspartiet i denne saken, – altså Jessheim sør-øst –  for det er helt tydelig for oss som henger bakerst i salen at Høyre og Fremskrittspartiet ikke har det kjærlige politiske forholdet de har vist i drøyt tre år.

LES: Nytt bremsespor for omkjøringsveien?

Utbyggingssaken som Høyre – sammen med blant annet Arbeiderpartiet – i formannskapet fikk flertall for å sende tilbake (fordi det åpnes for å bygge flere boliger i dette området enn planene tilsier) ble behandlet i kommunestyret likevel. En teknikalitet åpnet for at saken kunne avgjøres i kommunestyret – og jammen tok ikke Arbeiderpartiet til orde for at det likevel kan kjøres i gang på det sørligste området.

Omkjøringsvei i spill

Representanten Schumacher fikk inn at det skal bygges flest eneboliger i området, med argumenter om at det blir plass til stauder og grønt – ja, det var nesten så vi ventet på at det skulle vedtas tamrev i området.

Nesten vedtak om tamrev…

Vi skal ikke skrive at Høyres Karianne Raad Wanggaard freste fra talerstolen, men hun var i hvert fall nysgjerrig på hva som har skjedd på bakrommet i denne saken.

VANLIGVIS BLID: Høyres Karianne Raad Wanggaard er vanligvis i godt humør, men i saken om utbygging Jessheim sør-øst var hun morsk i går kveld. 

Ordfører Tom Staahle understreket hvor viktig det er å få omkjøringsveien, og det ble fra andre også argumentert med beredskap, vann og rør i dette området.

Det er mange detaljer i de politiske sakene som behandles, men det vi som tilskuere ser fra parkett er at alt egentlig er i spill når vi går inn i julehøytiden – og så inn i valgkamp og et langt løp om ordførerklubba, viktige posisjoner i utvalg – og på bakrommet – samt mulighet til å inngå valgteknisk samarbeid med nye venner.

Fikk sitte ved bordet

Det var åpenbart stas for Aps ordførerkandidat å få sitte ved bordet sammen med Frp i saken om Jessheim sør-øst, argumentasjon om grøntarealer eller ei.

I behandlingen av selve budsjettet for 2019 ble det tildelt taletid partiene imellom. Både posisjon og opposisjon har lagt fram sine forslag til budsjett, selv om opposisjonen vet at deres forslag aldri ville bli tatt til følge. Men det er en mulighet til å flagge standpunkt.

Tungen i rett munn

LES: Vil endre “dyster virkelighet” med næringsskatt

Posisjonen la fram budsjett med flertall for 20. år på rad.

LES: Flest egg i kurven til barn og unge i 2019

Det vi så i kommunestyret tirsdag viser at det meste tilsynelatende er i spill nå i valgåret.

Gamle forhold ser ut til å være i oppløsning, og det neste året kommer politisk til å bli brukt til å holde tungen i rett munn.

2019 blir et særdeles viktig år i politikken i Ullensaker.

Og for byen.

PS!  I en pause fikk 15 år gamle Emma Steinbakken fra Jessheim den aller første Stein Ove Bergs minnepris for 2018. Det jobbes med en permanent minnestiftelse (Stein Vegar Leidal og Rune Storsve er i gang med det), men i jubileumsåret der Berg ville fylt 70 år var viktig for markeringen. Emma fikk en sjekk på 10.000 kroner i kommunestyret, og debutsingelen hennes er på kort tid strømmet intet mindre enn 350.000 ganger. Jessheimpuls gratulerer.

Musikkvideoen til “Not Gonna Cry” her: