Toner fra egne jaktmarker

Med fem sanger på sin ferske debut-ep definerer lokale OIX hva de står for rent musikalsk når 2018 er i ferd med å gå over i 2019 – og et nytt år ligger åpent.

OIX er bandet som så dagens lys i november 2016. Siden den gang har lokalt musikkinteresserte fått med seg at Morten Aanerud og Steinar Kroksæter – som begge er låtskrivere i bandet – og resten av bandet er aktive på spillfronten. Være seg her i Ullensaker og noen andre steder i landet.

– Vi har spilt mange steder der vi ikke passer inn, sier duoen til Jessheimpuls en grå formiddag i slutten av november. Ute er det rimfrost og i maven til Kroksæter og Aanerud er sommerfuglene i bevegelse. Plateslipp er ikke hverdagskost, og det er ikke til å komme fra at det er litt stressfylt å slippe fri personlige tekster. For at OIX vrenger sjela med både store ord og temaer på norsk hersker det ingen tvil om.

LES ANMELDELSE: Sterke stemninger

Litt uvirkelig

– Var det albumtanker fra første akkord?

– Vi har lekte med tanken om at det skulle bli innspilling og plateslipp da vi startet opp for drøyt to år siden, men det å sette stiften på vinyl som huser musikk du sjøl har skrevet er en helt spesiell følelse.

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

Albumet er spilt inn i ærverdige Athletic Sound i Halden, og miksen er gjort “utaskjærs”, nærmere bestemt i Abbey Road Studios i England.

– Forventningene?

– Vi vet ikke helt hva vi skal forvente. Det kan jo hende at ingenting skjer i kjølvannet av disse sangene. Men ambisjonen om å spille over hele landet består, er den klokkeklare beskjeden fra de to låtskriverne som sitter med en såkalt test-pressing av vinylutgaven på bordet foran seg på Kaffebrenneriet.

Påkostet produksjon

– Hva kan dere si om det dere har begått her?

– Det er en påkostet produksjon, og disse fem sangene viser spennvidden og den “tomtegrensen” vi føler vi eier og opererer i rent musikalsk. Dette er den musikalske eiendommen vi føler at er vår, sier Morten Aanerud.

– Vi har dratt opp ei ramme der vi føler at vi hører hjemme, og disse fem sangene har en flyt og en tilhørighet til hverandre – føler vi.

Å være to som skriver sanger på hver sin kant for så å ta det med inn i en felles setting er fundamentert på tillit, og det handler om å stole på hverandres intuisjon.

På leit

– Hva leiter dere etter i musikken?

– Jeg vet ikke, men du føler når det dukker opp noe som kan brukes eller som kan funke, sier Aanerud.

– Det handler mye om å holde døren åpen og være lydhør for det som måtte dukke opp når du skriver tekster og melodier, sier Kroksæter.

– Og vi har etter hvert skrevet nok til at vi stoler på den følelsen når den dukker opp – uten at vi nødvendigvis er tryggere i låtskrivingen.

– Fordelen ved å være to er den umiddelbare feedbacken vi kan gi hverandre underveis.

Sangen som “fronter” OiX sitt første albumforsøk er sangen “Bjella på stereon”, en sang Stein Torleif Bjella sjøl har hørt og omfavnet.

Og Michael Krohn – frontmannen i Raga Rockers – har malt bildet dere bruker på coveret av “Tre bekkefall”?

Krohn og Bjella

– Ja, jeg dro på en utstilling Krohn hadde i Oslo for å høre om det var mulig å bruke versjonen vi hadde spilt inn av Kjøtt-klassikeren “Jeg vil bli som Jesus” til noe, og da så jeg bildet av kronhjorten han hadde malt. Bildet henger nå hjemme i stua mi, og Krohn vil gjerne ha et eksemplar av det ferdige albufproduktet, sier Aanerud.

Hvordan markeres slippet av “Tre bekkefall”?

– I Kulturbanken torsdag 13. desember. Da håper vi så mange som mulig tar turen innom og får et avbrekk fra jaget der ute. Vi byr på prat, lussekatter og musikk – og gratis inngang.

Platepraten med Kroksæter og Aanerud styres med stødig hånd og innsikt av journalist Thomas Frigård, som ser fram til å ta et dypdykk i OiX-universet.

Program for kvelden 13. desember:

18.00: Dørene åpnes til duften av lussekatter
19.00: Det ønskes velkommen
19.05: Intervju av Aanerud og Kroksæter av journalist Thomas Frigård. Snakk om låt for låt, med avspilling av hver enkelt låt innimellom pratinga. Avspilling skjer fra platespiller, kvalitetssikret av kyndige
20.15: Pause og mulighet for å kjøpe usignert LP og CD samt førstegangs merch fra OIX
21.00: OIX spiller to låter fra albumet og to nye uutgitte låter live.
21.30: Mulighet for å kjøpe signert LP og merchandise  med trivelig sirkulasjon, mageknip fra lussekattene og murrende julestemning i mellomgulvet.