Framtidens hoder med ideer som imponerer

Mer enn 30 prosent av dem som har startet opp elevbedrift, starter eget firma som voksen. Det lover godt for Jessheim.

Business Jessheim AS er vedtatt at skal etableres i Jessheim sentrum. Kanskje ser vi noen av representantene fra ungdomsbedriftene ved Jessheim videregående skole i de lokalene om noen år?

LES: Kommunen tar gründergrep

For det skortet i hvert fall ikke på gode ideer, pågangsmot, entusiasme og gjennomføringsevne da ungdomsbedrifter skulle selge seg inn hos en streng og seriøs jury denne uka.

Men først: å etablere ungdomsbedrift (UB) bygger på prinsippet om å lære ved å gjøre. I løpet av skoleåret eller UB-året skal elevene bruke ulike fagkunnskaper på en praktisk måte. De tilegner seg mye av kunnskapen selv, men med på laget har de lærere og mentorer fra lokalt næringsliv.

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

Forbløffelse

REFLEKSSPRAY: Julie Menke og Mari Karlsson fra Safe Reflectia UB vil løfte fram refleksspray som produkt. 

Jessheimpuls syntes det var en god ide å ta turen innom Jessheim videregående skole for å se hva de unge hoder egentlig har klekket ut av gode eller dårlige ideer. Vi ble lettere forbløffet over det vi fant av ideer satt ut i livet:

  1. Refleksspray som sprayes på klærne for å synes i mørket (produktet eksisterer, men svært få vet at produktet finnes). Mari Karlsson og Julie Menke forteller at ideen deres går ut på å synliggjøre (!) at produktet finnes der ute på markedet, og deres ungdomsbedrift kaller seg Safe Reflectia UB.
  2. Grønn Vegg er ungdomsbedriften som lanserer ideen om å dyrke urter hjemme istedenfor å kjøpe urter og planter som har kort levetid på butikken. Visste du – sier Tiril Trøen, Sunniva Erdal og Ingvild Normann – at 70 prosent av grønnsaker og urter på det norske markedet er importert?

URTER HJEMME:   Tiril Trøen, Sunniva Erdal og Ingvild Normann i  ungdomsbedriften Grønn Vegg vil at folk skal dyrke urter hjemme hos seg selv istedenfor å kjøpe i butikken. blant annet er bedre inneklima og bedre urter gevinsten.

– Men hva har dere funnet på?

– Folk kan dyrke egne urter hjemme hos seg selv. Vi har laget prototype av en urtevegg i aluminiumtakrenne – og den er både miljøvennlig og bra for inneklimaet.

– Fordelene?

– Bra for miljøet, reduserer støv i hjemmet og du har ferske urter med lang holdbarhet hjemme hos deg selv, sier jentene, som selvsagt sa mye, mye mer om sin ide til både presse, dommere og andre som var interessert.

– Læring i dette?

– Masse læring, og vi ser ikke bort fra at vi går videre med dette etter dette skoleåret. Det er ingen som selger dette konseptet til hjem der ute, og hvorfor ikke dyrke urter selv? Det er smart, og i tillegg er det trendy!

Overskudd

FIRKLØVER: Denne gjengen satt i juryen. Christian Andresen, Øivind “Basse”Aastorp, Willy Kvilten og Roald Nilsen lot seg imponere av mange ideer.

Mange ideer ble presentert på stand (beste stand ble også kåret av juryen), men en håndfull gikk videre til finaleheatet, og dommerne (eller juryen om du vil) besto av varaordfører Willy Kvilten, Roald Nilsen, Øivind “Basse” Aastorp fra Obos og lærer Christian Andresen.

Gjengen i ungdomsbedriften Favor UB har jobbet fram ideen der organisasjoner som samler inn klær, mat eller andre ting kan registrere seg. Så kan folk laste ned en app der de får vite nøyaktig hva det er behov for å bidra med, så kan man handle produktet, fullføre kjøpet og så kommer Favor og henter det (eller du levere på avtalt sted).

– På denne måten unngår man å kjøpe eller gi noe det ikke er behov for, sier Emma Slinning, Emma T. Vegen og Adrian Quanvik til Jessheimpuls.

Favor UB sin ide og produkt fikk for øvrig 1. plass under skolemessen.

Mentorer

Lærer Ingvild Frederikke Borander får ikke fullrost mentorene fra næringslivet som velger å engasjere seg i prosjektet og i ungdomsbedriftene. Deres kompetanse er gull verdt.

Denne runden er følgende mentorer med på laget: Line Gustavsen fra Jessheim storsenter, Inger Østereng Kyhen fra Handelsbanken, Anette Mork fra Spire Kreativ, Bernt Liavåg fra A-Merking, Elisabeth Moum fra BDO, Torgeir Stenskli fra Raadmannen, Ulf Johansson fra Ablegøy, Hero Azeez fra Choice, Therese Bernstrøm Næs fra Choice, Silje Rosvoll fra Choice, Malin Uv fra Choice og Steinar Kristensen fra Innvasjon Gardermoen.

FINALEPRESENTASJON: Grønn Vegg er inne og presenterer produktet sitt for juryen. Det var nervepirrende og hektiske fire minutter. 

Slik endte det totalt sett:

Beste logo

1.plass                        Favor UB

2.plass                        Grønn vegg UB

Hederlig omtale         Simpletek UB

Beste utstilling

1.plass                        Veien til lappen          UB

2.plass                        Grønn vegg UB

Hederlig omtale         Lokal og skjønt UB/GoodBag UB

 Beste salgsteam

1.plass                        Veien til lappen UB

2.plass                        Roll Charger UB

Hederlig omtale         Sugerbaby UB

Beste produkt

1.plass                        Favor

2.plass                        Nailed it UB

Hederlig omtale         Simpletek UB

 Beste presentasjon

1.plass                        GoodBag UB

2.plass                        Grønn vegg UB

3.plass                        Nailed It UB

Hederlig omtale         Roll up UB

PS! På hovedbildet i saken finner vi Emma Slinning, Emma T. Vegel og Adrian Quanvik.