Gutta som er på sporet av vinteren

Mens de minste går og venter på julenissen, så speider Roy Lystad og Knut Sletvold etter kuldegrader og snø. I løypekjørerlaget på Sand utålmodigheten stor.

Og løypekjørerlaget har allerede vært ute og kjørt spor ved Hovin skole. Det lot seg gjøre å kjøre opp 7 kilometer med strøkne spor fordi det har vært gjort en jobb med å få lagt halmstubb i forkant av kjøring.

Allerede kjørt spor

– Overraskende bra spor i den sløyfa som er kjørt ved Hovin, sier Knut Sletvold.

– Hvem er sporhundene på Sand?

– Det ble etablert et løypekjørerlag i Sand IL da Jan Ivar Engebretsen ikke hadde tid lenger. Så da organiserte vi et løypekjørerlag, sier Roy Lystad. Det er han nevnte Knut Sletvold, Mauritz Sendstad og Espen Bjervig som kjører løyper.

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

– 25 kilometer klassiske løype og 25 kilometer for dem som skøyter, sier Knut.

Grunneiere

Samarbeidet med grunneierne i området er upåklagelig. Det sier løypekjørerduoen også om samarbeidet med Ullensaker kommune.

– Kommunen støtter oss med midler til drivstoff. Uten den støtten hadde det blitt vanskelig, sier Lystad.

– Hvor mange kilometer ble det i 2017?

– Vi kjørte totalt 1.500 kilometer i fjor vinter.

Dugnadstimer

– Og hvor mange timer er det?

– Det er bare å dele på sju, for det er tiden vi bruker på en kilometer, sier Roy, og en liten runde med kalkulatoren viser at det var drøyt 214 timer med kjøring for løypekjørerlaget på Sand i fjor.

– Men det er mange som legger ned en massiv dugnadsjobb rundt om i Ullensaker. Det er viktig å understreke akkurat det, sier Lystad og Sletvold.

– Hvor mye koster en sesong med oppkjørte spor her ute hos dere?

– Det går fort vekk en 60.000 kroner på drivstoff. Og så er det alltid reparasjoner som drar litt, selv om vi får tatt småreparasjoner sjøl.

Totalt blir det kjørt opp 190 kilometer løyper i kommunen, fordelt på dugnadskjørere og kommunens folk. Informasjon finner du på skisporet.no

Skolt og gutta i gang

Ullensaker kommunes Ole Skolt og gjengen som kjører spor har allerede vært ute noen runder og kjørt med scooter oppe ved Gystadmarka skole; en sløyfe på drøye 5 kilometer strekker seg på tynt lag snø. Men det må nok noe mer snø til for at løypene skal sette seg.

– Vi må i år igjen be folk vise hensyn når de ferdes til fots, ber Skolt.

– De første sporene jeg kjørte opp ble tråkket i filler av gående. Jeg håper sesongen i år blir bedre med tanke på å vise hensyn til hverandre, sier Skolt.

PS! Det er nå lagt is i Magasinleiren også. Så vintersesongen må sies å være temmelig godt i gang.

– Jeg har i hvert fall registrert at det er mange som allerede har benyttet seg av løypene vi har kjørt opp så langt, sier Ole Skolt.

Og på Sand er det også aktivitet i løypene, meler løypekjørerlaget inn i helgen.