Innsamlingsrekord blant elevene på videregående

Hvert år har elevene ved Jessheim videregående skole innsamlingsaksjon til et godt formål. I år ble rekorden slått så til de grader.

Innsamlingsaksjonen – eller aksjonsdagen som den heter – er politisk nøytral. Elevene bidrar med et beløp på 300 kroner, og i år har så langt 920 av totalt 1.400 elever ved Jessheim videregående bidratt med tidenes beløp pålydende 276.000 kroner.

Libanon

– Hva går pengene til?

– I fjor gikk pengene til kreftsaken, men i år samles det igjen inn penger til flyktninger som oppholder seg i Libanon, sier Harald Seland Myhre, Eskil Tagestad og Nora Sølvik Lemriri. De tre er med i elevrådet ved skolen (som har 80 representanter) og de valgte å engasjere seg i aksjonsdagen.

– Vi er veldig imponert over hvor antallet elever som har bidratt i år.

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

Avgangselevene ved musikklinja har også bidratt inn til Libanon-prosjektet. Overskuddet fra klassens ferske cd går til formålet.

LES: Musikklinja på Jessheim bidrar til Libanon-prosjektet

Innarbeidet

– Hvordan har dere jobbet?

– Vi har promotert aksjonsdagen med postere, egen Facebook-side, informasjon rundt i klassene, egen brosjyre og på snapchat. Folk har engasjert seg, og engasjement er smittsomt, sier Nora.

– Vi føler at eleverådet generelt er “på” i år. Det er mye som bidrar til bedre skolemiljø, sier trioen.

Tre organisasjoner

– Hvorfor Libanon og hjelp til flyktninger der?

– Eneste fokus er å bedre situasjonen til flyktninger der nede. Situasjonen er mørk for mange av de 1,2 millioner syriske og palestinske flyktninger i Libanon, og vi elever støtter tre forskjellige organisasjoner som alle gjør en viktig jobb for å bedre situasjonen:

  • Beit Atfal Aasumoud (De stolte barns hus), der det er tannklinikk, barnehage og organisert leksehjelp og kultur- og sportsaktiviteter.
  • Handikapsenter i flyktningeleiren Rashedieh, der 1.400 personer i alle aldre og med ulikt handikap er tilknyttet senteret. Det tilbys dataopplæring, musikkundervisning, barnehage, jobb i systue og andre verksteder.
  • Maarouf Saad Foundation, en stiftelse i byen  Saidia driver to skoler, flere helsesentre, læringssenter for voksne med spesielle behov og et sommertilbud til 100 barn i alderen seks og 12 år

Innsyn

– Vi får fullt innsyn i hvordan organisasjonene håndterer pengene, og dette har fungert bra i mange år, sier innsamlingstrioen til Jessheimpuls.

Første aksjonsdag ved Jessheim videregående skole var i 2003, og mange har et forhold til dette prosjektet etter hvert.

Tidligere i høst ble det som kjent arrangert støttekonsert til inntekt for et musikkprosjekt i flyktningeleiren Rashedieh, hvor Petter Barg og Vegar Storsve har engasjert seg i mange år.

LES: Gode hjelpere i toner og gjerning