Millionpott til dem med minst

Ullensaker idrettsråd går inn i det nye året med en millionpott som skal brukes til å holde unge i idretten ved å betale kontingenter og annet for dem. 

Budsjettforslaget for 2019 bar i seg et håp om at idrettsrådets faddertiltak skulle få 800.000 kroner også neste år, men Jan Ivar Engebretsen ble svært glad da beløpet landet på 1 million kroner til opplegget som har vært direkte årsak til at 600 barn og unge fra trange økonomiske kår har kunnet utøve idrett de ellers ikke hadde vært i posisjon til å være en del av.

Hjelper mange

– Faddertiltaket startet opp i 2004 fordi vi så at det også den gang var noen som falt utenfor på grunn av økonomi. I snart 15 år har vi vært i stand til å hjelpe til økonomisk der behovet har vært størst, sier Engebretsen til Jessheimpuls, som peker på to helt klare punkter dette tiltaket bidrar til:

  1. Unge som kommer fra kår der økonomien er trang får en mulighet til å være en del av den organiserte idretten
  2. Mange som er på vei ut av idretten fordi økonomien hjemme ikke strekker til holder på lenger med organisert idrett

– Hvorfor er dette viktig?

– Det er forebyggende å være del av det organiserte idrettsmiljøet, og dette bidrar til at folk ikke faller utenfor, sier Engebretsen.

JS natt juni artikkel

Lite byråkratisk

Men faddertiltaket er ikke det eneste idrettsrådet har en finger med i.

– Vi har noe som heter Fargerik fotball innarbeidet i skoleplanen for elever på 7.- og 8. trinn. Det handler om å motarbeide vold og rasisme, og dette er et tiltak som fungerer veldig bra.

– For tre-fire år siden startet vi opp svømmekurs for innvandrerjenter, og etter hvert ble det kurs for innvandrergutter også.

Mange som bidrar

– Hva er det som gjør at idrettsrådet får til disse tingene?

– Jeg tror det har mye med at vi ikke er veldig byråkratisk bygget opp, noe som betyr at vi kjapt kan komme på banen. Men det har også mye å gjøre med at vi har mange som gjør en kjempejobb i idrettsrådet; hos oss har vi noe så sjeldent som et styre der folk ikke ønsker å gi seg. Det er enkelt å få til ting vi setter oss fore, og så har vi troverdighet der ute, sier Engebretsen, som selv ble æresmedlem i Sand IL og Akershus idrettskrets i 2018.

– Det er priser jeg skulle ha delt med veldig mange andre, men det betyr at den jobben vi gjør der ute blir sett av noen, sier den beskjedne mannen som – selvsagt – fikk det enda mer hektisk den dagen han ble pensjonist.

LES: Mer om Ullensaker idrettsråd