Millionpott til dem med minst

JS tilbud 17-19 januar artikkel

Ullensaker idrettsråd går inn i det nye året med en millionpott som skal brukes til å holde unge i idretten ved å betale kontingenter og annet for dem. 

Budsjettforslaget for 2019 bar i seg et håp om at idrettsrådets faddertiltak skulle få 800.000 kroner også neste år, men Jan Ivar Engebretsen ble svært glad da beløpet landet på 1 million kroner til opplegget som har vært direkte årsak til at 600 barn og unge fra trange økonomiske kår har kunnet utøve idrett de ellers ikke hadde vært i posisjon til å være en del av.

Hjelper mange

– Faddertiltaket startet opp i 2004 fordi vi så at det også den gang var noen som falt utenfor på grunn av økonomi. I snart 15 år har vi vært i stand til å hjelpe til økonomisk der behovet har vært størst, sier Engebretsen til Jessheimpuls, som peker på to helt klare punkter dette tiltaket bidrar til:

  1. Unge som kommer fra kår der økonomien er trang får en mulighet til å være en del av den organiserte idretten
  2. Mange som er på vei ut av idretten fordi økonomien hjemme ikke strekker til holder på lenger med organisert idrett

– Hvorfor er dette viktig?

– Det er forebyggende å være del av det organiserte idrettsmiljøet, og dette bidrar til at folk ikke faller utenfor, sier Engebretsen.

JS tilbud 17-19 januar artikkel

Lite byråkratisk

Men faddertiltaket er ikke det eneste idrettsrådet har en finger med i.

– Vi har noe som heter Fargerik fotball innarbeidet i skoleplanen for elever på 7.- og 8. trinn. Det handler om å motarbeide vold og rasisme, og dette er et tiltak som fungerer veldig bra.

– For tre-fire år siden startet vi opp svømmekurs for innvandrerjenter, og etter hvert ble det kurs for innvandrergutter også.

Mange som bidrar

– Hva er det som gjør at idrettsrådet får til disse tingene?

– Jeg tror det har mye med at vi ikke er veldig byråkratisk bygget opp, noe som betyr at vi kjapt kan komme på banen. Men det har også mye å gjøre med at vi har mange som gjør en kjempejobb i idrettsrådet; hos oss har vi noe så sjeldent som et styre der folk ikke ønsker å gi seg. Det er enkelt å få til ting vi setter oss fore, og så har vi troverdighet der ute, sier Engebretsen, som selv ble æresmedlem i Sand IL og Akershus idrettskrets i 2018.

– Det er priser jeg skulle ha delt med veldig mange andre, men det betyr at den jobben vi gjør der ute blir sett av noen, sier den beskjedne mannen som – selvsagt – fikk det enda mer hektisk den dagen han ble pensjonist.

LES: Mer om Ullensaker idrettsråd