En utstrakt hånd typisk for 2018

HELGEPULS/KOMMENTAR

I det vi er i ferd med å blåse ut lyset for 2018 sitter vi igjen med en følelse av sterkere fellesskap og at en utstrakt hånd er mer og mer vanlig og vennlig.

Vi som ikke er så opptatt av toppbloggere som står fram med sine problemer – men som alltid ser ut til å være i god nok mental form til å stille på rød løper der eksponeringen er god – registrerer at livet vi har levd i 2018 faktisk har bestått av å være til stede for andre mennesker. Jeg mener da som publikummer eller i en perifer birolle på arrangementer som har bedring av andres kår i tankene.

La oss begynne lokalt her på Jessheim.

I slutten av oktober ble det arrangert støttekonsert i Kong Rakne til inntekt for et musikkprosjekt i en flyktningeleir i Libanon. Den konserten fikk inn 350.000 friske kroner til å spre spilleglede og glede for barn som har lite eller ingenting å glede seg over i hverdagen. Folk tenker på andre folk. Bra.

Folk tenker på andre folk

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

I mindre målestokk – men minst like viktig og uselvisk – så har vi registrert at en gjeng venner og deler av det lokale musikkmiljøet gikk sammen for å skaffe penger til en trappeheis som gjør at mangeårig idealistisk fotballtrener i Ull/Kisa (samt trofast konsertgjenger og byoriginal) Jan Ove Hansen kommer seg opp og ned til kjellerstua si.

Omsorg Jessheim (i samarbeid med Jessheim storsenter, Rema og Meny) har bidratt til at 400 unger får nye julegaver som er skreddersydd det enkelte ønsket, og at familier med litt lite å rutte med inn i julehøytiden får et matbord som ikke står tilbake for julebord med mat på i andre hjem. Imponerende stykke solidaritet og omtanke er blitt lagt ned. Topp.

Solidaritet og omtanke

Det politiske miljøet vedtok å dytte på 200.000 kroner mer enn det som har vært fast sum til Ullensaker idrettsråd sitt faddertiltak. Mange familier i Ullensaker har av forskjellige årsaker lav inntekt. Millionen til idrettsrådet fra politikerne gjør at barna i disse familier får mulighet til å bedrive idrett på lik linje med dem fra noe mer bemidlede hjem. Suverent.

La meg svinge innom Halden en kjapp tur også:

Sent I november ble det arrangert to konserter der deler av musikkmiljøet i Halden ga overskuddet til Kirkens Bymisjon sitt arbeid. 1.000 personer løste billett til disse konsertene. Flott.

1978: Slik så julegavene ut etter juleverksted på Døli skole. La denne fyrstikkesken stå som et 40 år gammelt symbol på hjertevarme og omtanke.

Musikkmiljøet i Halden har i løpet av 21 år arrangert konserter før jul. Overskuddet fra disse konsertene har gått til forskjellige gode formål. I år var det kreftkoordinatoren i Halden som fikk overskuddet. Nærmere fire millioner kroner er samlet inn i løpet av disse drøyt 20 årene. Imponerende.

Å stå opp for hverandre får verden til å gå rundt

Henning Kvitnes sa også fra scenen at det å stå opp for andre er det som får verden og samfunnet til å gå rundt. Godt sagt.

Jessheimpuls ba tidligere denne uken ordføreren om å oppsummere 2018 for Ullensaker. Det intervjuet blir publisert nærmere nyttår, men noe av det Tom Staahle er innom når det snakkes om utfordringer i framtiden er det å bli en samlet befolkning der nye innbyggere og innbarkede ullsokninger blir kjent med hverandre for å bidra til den byen og kommunen vi skal være i framtiden. Ganske godt sagt, Tom.

Samlet befolkning

2019 nærmer seg med stormskritt. Det blir spennende å se hvordan vi oppsummerer det året om drøye 365 dager. Men at 2018 har vært et år der en utstrakt hånd har vært en dominerende gest er tydelig.

I hvert fall ut fra det denne skribent har registrert på sin vei.

God jul.

Vi sier det med en 1984-klassiker fra selveste Little Steven: solidarity!