OSLO 20180511: Bilder av forfatterne J¯rn Lier Horst og Thomas Enger. FOTO: TOM HANSEN

“Nullpunkt” ble nytt høydepunkt for Enger

Thomas Enger var mer spent enn på julaften da Jessheimpuls møtte ham i forkant av samarbeidsutgivelsen med Jørn Lier-Horst i sommer. Nå puster forfatteren fra Jessheim roligere. Og tidlig i januar kommer han med ny bok. 

I dag bringer vi et godt gammeldags revolverintervju med Thomas Enger. Jessheimpuls spør på innpust, og forfatteren svarer på utpust.

– Hvordan vil du oppsummere «Nullpunkt» nå i ettertid?

– Nullpunkt har vært en eneste lang opptur, helt fra samarbeidet Jørn og meg imellom for alvor begynte høsten 2017, til utgivelse på helt nytt forlag (Capitana), til lansering, anmeldelser, tilbakemeldinger fra bokhandlere og lesere, og ikke minst har jo salget også gått veldig bra. Boka toppet salgslistene i sommer, og den lå på topp ti i godt og vel to måneder. Det er/var uvant kost for meg. Rapportene fra forlaget tyder også på at boken holdt koken godt gjennom hele bokhøsten også, og på toppen av det hele er den på god vei ut i verden. Så langt er Nullpunkt solgt til ti land, og agentene våre forteller om stor interesse. I det hele tatt har alt ved Nullpunkt vært så positivt at Jørn og jeg har bestemt oss for å skrive to bøker til sammen. Den neste kommer allerede til sommeren, så sant vi får det til.

LES: Thomas fortsetter sin kriminelle løpebane

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

45.000 eksemplarer

– Solgte bra?

– De eksakte tallene sitter jeg ikke på, men boken er i hvert fall trykket i 45.000 eksemplarer.

– Det er blitt noen signeringsseanser i høst og før jul, ja?

– Det ble en hel del nå før jul, men og jeg kunne reist mye mer også, egentlig Det hadde jeg ikke tid til. Den kommende boka – “Enkebyen – de bortførte” – gikk i trykken like før julaften, og det ble en liten ekstrarunde på oppløpssiden for å få alt ferdig. I tillegg jobbet jeg døgnet rundt med den engelske oversettelsen av “Killerinstinkt”, som kommer ut på det britiske markedet like over nyttår. Så jeg har hatt hendene fulle, og vel så det. Men det var stas å reise rundt til ulike bokhandlere sammen med Jørn og merke entusiasmen for “Nullpunkt”.

Spent før ny bok

– «Enkebyen» kommer nå i januar. Hva er følelsen rundt den?

– Ah, “Enkebyen”. Jeg er så spent på mottakelsen av den. Det er en historie, jeg har hatt lyst til å skrive lenge, og som – når jeg først begynte på den – utløste en voldsom kreativ skriveprosess jeg ikke tror jeg har opplevd maken til tidligere.

– “Enkebyen” er den niende boken min, men kanskje en historie, eller i hvert fall et univers, jeg er aller mest fornøyd med. Den er litt vanskelig å klassifisere, for det er ingen tradisjonell krimfortelling, og det er heller ikke en dystopi per se, men det er definitivt spenning i en tenkt fremtidsverden. Forlaget mitt mener dette er det nye “Hunger Games”, selv om jeg ikke er helt komfortabel med slike merkelapper eller referanser, men dette er uansett starten på en helt ny serie jeg håper skal få bra med vinger etter hvert. Tilbakemeldingene fra tidlige lesere har i hvert fall vært helt fantastisk, så det er lov å håpe på gode ting.

– Hva gjorde at denne historien fikk leve?

– Tanken som startet det hele var ganske enkel: Hvordan ser vår verden ut hvis vi kommer til det punktet hvor jordkloden per definisjon er på vei mot undergrunnen?

– Altså hvis snitt-temperaturen på jorda skulle passere grensen på 1,5 grader, og det er ingen vei tilbake? Hvordan oppfører folk seg mot hverandre da? Hvordan ser den verdenen ut? Min første tanke var at du kan glemme alt du tror du vet om flyktningekriser. Du kan gange det med i hvert fall 100. Og du kan lett fjerne ganske mange land og øygrupper som bare så vidt holder seg over vann i dag. Du kan ganske enkelt også tenke deg en verden der det er lite vann og mat, og hvor kampen om de ressursene som er igjen, er temmelig intens. Det syntes jeg var et spennende set-up, et spennende, tenkt univers. Og så begynte jobben med å befolke dette universet.

LES: Kriminalkommunen Ullensaker

Vært på vent

– Denne boken har ligget litt på vent? ¨

– Jeg fikk ideen til dette i 2013 eller 2014. Jeg husker ikke nøyaktig, men på den tiden var jeg opptatt med Henning Juul-serien, og så presset det seg også på et par andre prosjekter etter det, ikke minst “Nullpunkt” med Jørn.

– Det ble Uprisen i år (igjen). Flere priser i 2018, som jeg ikke har fått med meg?

– Nei, det ble ingen flere priser enn Uprisen. Men det er jo ikke så verst bare det.

– Jeg er ikke så opptatt av hva folk tjener, men er det økonomisk ro til å kunne konsentrere seg om skrvingen og ikke regningene?

– Salget av “Nullpunkt” har helt klart oversteget alle tall jeg har hatt tidligere, så det gir en viss ro, ja. Ingen tvil om det.

– Det er kanskje lett å tro at forfattere som er oversatt til mange språk, også tjener godt, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Det har ikke vært det i mitt i hvert fall, men det er deilig å slippe det mest prekære maset om å ha nok penger på konto neste måned.

Musikk med Ingrid

– Over til musikk. Du har gitt ut “Moods From Norway”, og du har samarbeidet med Ingrid Berg Mehus. Fortell litt om det?

– Det oppsto først og fremst ved at jeg tok kontakt med Ingrid, siden jeg har fulgt karrieren hennes helt siden jeg hørte henne øve hjemme på Jessheim i barndommen. Vi har ikke spilt inn ting sammen. Som oftest har jeg sendt Ingrid noen pianostykker, og så har hun tatt tak i de låtene hun har likt, og bare spilt inn noe, enten rett på melodilinjen eller andre ting rundt.

– I enkelte tilfeller har Ingrids innspillinger inspirert meg til å lage noe helt nytt og annerledes igjen. Øvrige arrangementer og lydmiks har også jeg gjort sammen med Petter Anthon Næss, en veldig god venn av meg som har vært musiker i godt og vel 30 år. På sikt håper jeg Ingrid og jeg kan øve fram og spille inn ting sammen også. Det er alle muligheter for at det kommer til å skje.

– Hvordan vil du beskrive musikken?

– Det er en type musikk som ikke egner seg på fest, kanskje mer når festen er over og man trenger litt ro i hjerte og sjel. Vi kaller oss Moods From Norway, Ingrid og jeg. Og vi har skrevet noen låter som er nettopp det – stemninger, tanker, historier, følelser – kanskje med et litt nordisk preg – og vi beveger oss gjerne mot det melankolske og mørke. Det er musikk som, når du setter den på, forhåpentligvis får deg til å lage dine egne bilder og historier i hodet.

“TORN”: Her får du en smakebit av det musikalske landskapet Thomas Enger og Ingrid Berg Mehus opererer i. 

Trikserekord

– Er du skolert?

– Det vil i så fall være en grov overdrivelse. Jeg tok pianotimer fra jeg var sju til cirka 13, men jeg øvde aldri, og jeg fant aldri helt ut av dette med noter. Jeg lærte meg sangene jeg skulle spille ved å få pianolæreren min til å spille dem for meg, og så hørte jeg på sett og vis hvordan de skulle være. Så jeg har et brukbart øre for musikk. Teknikken er det litt verre med

– Blir det å høre live på konsert på et tidspunkt, for eksempel på Kulturbanken med bokslipp?

– Det hadde vært helt perfekt. Uten at jeg har snakket med Ingrid om det, tror jeg vi kan love at vi kommer. Særlig til Jessheim. Vi trenger kanskje litt flere låter først, før vi kan holde en ordentlig konsert.

– Apropos teknikk. Du er gammel fotballspiller for Ull/Kisa. Hva er trikserekorden din?

– 1056 berøringer.

– Hva forventer du av Ull/Kisa kommende sesong?

– Det kommer helt an på trener og spillerkjøp, eventuelle avganger, men jeg forventer at de med og kjemper i toppen.

– Hvem vinner serien i England?

– Manchester City.

– Prosjekter på gang ellers?

– Akkurat nå er det neste bok med Jørn som står først i køen. Den skal hete Røykteppe, og historien fortsetter akkurat der Nullpunkt sluttet. Og så blir det, som sagt, en bok til med Jørn etter det, og så blir det minst to bøker til om Enkebyen. På et eller annet tidspunkt blir det plass til en solo-krimbok også, men jeg får gjøre som fotballspillerne og ta kamp om gangen. Jeg har i hvert fall nok å gjøre de neste årene.

Fakta Thomas Enger

Thomas Enger (født 1973) har tidligere jobbet som journalist, men er nå fulltidsforfatter.

Han debuterte med kriminalromanen «Skinndød» i 2010. «Skinndød» var den første frittstående boka i en bredt anlagt serie og Journalisten Henning Juul.

Serien er nå solgt til 30 land.

Thomas har mottatt en rekke litterære priser, og har blant annet vunnet U-prisen to ganger for henholdsvis «Den onde arven» i 2014 og «Killerinstinkt» i 2018.