Myk lansering for Jessheim-gründer

Gründer Jan Gisle Berger (51) går spennende tider i møte. Produktet hans lanseres i Europa og USA, og selskapet hans er involvert i den første studien i verden på effekten av blodsirkulasjon.

Veien til verdenslansering har vært lang og en form for tålmodighetsprøve for Jan Gisle Berger. Enmanns-bedriften hjemme på Jessheim er i ferd med å ta steget ut i den store verden, og produktet er direkte relatert til den da aktive 800-meterløperen stadig tilbakevendende krampe i den ene leggen.

– Massasje var det eneste som hjalp, og det var for dyrt å gå til massør, sier Berger, som begynte å utvikle en prototype på et massasjeprodukt rettet mot idrettsutøvere og mosjonister med restitusjon og forebygging av skader som målsetting.

– Den første versjonen ble drevet av en vaskemaskinmotor, og apparatet sto nærmest og hoppet på gulvet der den gikk på 3.000 omdreininger i minuttet, sier Berger.

Men tålmodighet og standhaftighet er en dyd. Med kompetente folk innen faget fysioterapi og idrettssmassasje på laget, så ble Z-rolleren utviklet steg for steg, og i november 2018 så fjerde generasjon massasjeprodukt dagens lys, og nå er det like før gründerens produkt skal ut og fly i større målestokk og omfang enn han selv er i stand til å administrere og håndtere i Zen Products AS.

Blodomløpet mai artikkel
Friidrett mai artikkel

Blodsirkulasjon

– Hva snakker vi om her?

– Kort fortalt handler dette om blodsirkulasjon og restitusjon av muskler ved hjelp av idrettsmassasje fra en maskin jeg har utviklet. Akkurat nå er det ekstra spennende fordi Norges Idrettshøyskole og Universitetet i Stavanger er i ferd med å publisere en vitenskapelig studie som går på blodsirkulasjon. Dette er den første vitenskapelige studien som tar for seg effekten av blodsirkulasjon ved hjelp av massasje, sier Berger.

Resultatene publiseres først i magasinet “Fysioterapeuten”, og dette er nært forestående.

– Hvorfor har det ikke vært forsket på dette tidligere?

– Det har vært vanskelig å få identiske data tidligere. Med denne maskinen får man identiske målinger fra gang til gang og fra person til person.

Flere profilerte norske utøvere har brukt dette apparatet over tid, blant andre langrennsløper Sjur Røthe, friidrettsutøverne Filip, Jakob, Henrik Ingebrigtsen og Karsten Warholm.

– Ingen av dem er sponset, så de er ikke programforpliktet til å si noe heller.

SPENT: Magre gründer-år ser ut til å være over for Jan Gisle Bergers firma. Verdenslansering av patentert produkt står for døren. 

USA

Jan Gisle Berger etablerte dette selskapet i 2012, og det har vært en lang vei fram mot det å ta ut lønn til seg selv. Den første lønningen betalte han ut i november 2017.

– Men nå løsner det, som det heter?

– Produktet er lansert i Sverige, Sveits, England og i Tyskland, og i februar reiser jeg over til USA for å høre hva slags erfaringer Dallas Cowboys (amerikansk fotball) har gjort seg etter å ha testet det ut dette i snart ett år.

– Men en mann ut i verden?

– Nei, jeg forstår at en gründer lokalisert på Jessheim ikke kan håndtere et stort marked. Jeg har rigget meg til med samarbeidspartnere som har det nødvendige apparatet på plass, så det vil være mulig å håndtere 50.000 bestillinger i året.

– Hva snakker vi om i kroner og øre av verdi hvis dette slår til?

– 10.000 maskiner årlig betyr at selskapet er verdsatt til rundt 100 millioner kroner.

– Hva vil du si til dem som mener dette er tekstreklame?

– Vitenskapen – studien som publiseres hvert øyeblikk – støtter dette, og jeg tror ikke Innovasjon Norge, Norges Idrettshøyskole og Universitetet i Stavanger og andre tunge organisasjoner ville stilt seg bak noe de ikke kunne stå inne for.

Folkehelse

En ting er at idrettsutøvere har nytte av dette produktet. Men det er flest vanlige folk der ute?

– Det stemmer, og jeg tror det er mye folkehelse i forebygging. Derfor er vi – altså jeg og Innovasjon Norge – i gang med et prosjekt i samarbeid med Ullensaker kommune. Der tester folk som sliter med dårlig blodsirkulasjon, diabetikere og andre apparatet for å se om det kan bedre livskvalitet og mobilitet. Dette prosjektet er ferskt og langt unna å konkludere med konkrete resultater på effekt, men tilbakemeldingene er gode, sier Berger.

Dette bekrefter fysioterapeut Annbjørg Laache hos avdelingen for fysio- og ergoterapi i Ullensaker kommune.

– Vi har ikke forsket på dette, men vi har lånt ut maskiner til deler av pasientgruppen vi mener kan ha godt av å øke blodsirkulasjonen, være folk med “røykebein” og folk med trange blodårer eller smerter i beina. Tilbakemeldingene er gode, sier Laache til Jessheimpuls.

Framtiden, Berger?

– Alt ligger som sagt til rette for å gå ut i et større marked. Grunnmuren er solid – ikke minst med det jeg er blitt fortalt rundt de vitenskapelige resultatene som er i ferd med å publiseres – og den beste reklamen er jo at folk kommer til meg og ikke jeg til dem. 80 prosent av henvendelsene er det jeg som mottar og ikke omvendt.