Rolig i ungdomsmiljøet etter mobilisering

Ekstra bemanning og avhør av konkrete ungdommer fredag, gjorde at turbulensen i ungdomsmiljøet i Jessheim sentrum var fraværende gjennom helgen.

– Det har så vidt vi vet ikke vært slåssing i sentrum i helgen, sier sier leder av forebyggende avdeling ved Ullensaker lensmannskontor Anne Kathrine Hofseth Gundersen til Jessheimpuls.

Politiet kalte inn flere ungdommer med foresatte til samtale og avhør fredag i forrige uke, og 14 ungdommer ble bortvist fra sentrum i 72 timer – altså at de ikke fikk lov til å oppholde seg i sentrum fra fredag til og med mandag morgen.

– Hva betyr det i praksis?

– Det betyr at de ikke får lov til å være i sentrum såfremt det ikke er helt nødvendige ærender, og da skal de være sammen med foresatte, sier Hofseth Gundersen.

JS natt juni artikkel

Ekstra folk

LES: Turbulent ungdomsinngang på 2019

Bakgrunnen for at det ble satt på ekstra bemanning hos politiet utover kvelden fredag var at det var varslet mulige konfrontasjoner mellom ungdommer. Så skjedde ikke.

– Det har vært rolig, sier Hofseth Gundersen.

– Hvordan reagerer foreldre og foresatte når dere kontakter dem?

– De aller fleste er imøtekommende og lovte å gjøre sitt for å bidra til at dette problemet blir løst, og min beskjed ut til folk er at vi jobber tett på ungdomsmiljøet som trekker til Jessheim sentrum. Vi bedriver oppsøkende virksomhet ute felt, og noe av styrken vi har i Ullensaker er at vi kan sette på folk og mobilisere når det smeller der ute.

Har oversikt

– Hvordan da?

– Både vi og Ullensaker kommune setter på de ressursene som trengs. Vi hadde for eksempel sju ekstra personer på jobb i helgen, og det betyr at vi – sammen med utekontakter og natteravner – har mange øyne ute og god oversikt over det som skjer. Og vi har gode rutiner som gjør at vi kommuniserer godt og snakker raskt sammen når det er noe på gang. Det er viktig og – som sagt – en styrke.

Spørsmålene blant foreldre og foresatte om det er trygt i Jessheim sentrum har haglet etter at det i forrige uke var tre tilfeller av slåssing blant ungdommer i Jessheim sentrum.

– Er det trygt i sentrum?

– Jeg har ingen grunn til å si noe annet. Og det var som sagt veldig rolig gjennom hele helgen. Det forteller meg at det hjelper å gå aktivt inn og snakke med de navngitte ungdommene vi har oversikt over. Men dette handler også om at foreldre og foresatte vet hva de unge driver med, hvem de er sammen med og hvor de er. Jeg kan ikke stresse dette punktet nok, sier Hofseth Gundersen.

Ikke Jessheim isolert

– Og du sier at dette ikke er et typisk problem for Jessheim?

– Nei, det er ikke det. Vi har våre utfordringer her, men dette er et problem de aller fleste steder. Men den veksten vi har her oppe fører også med seg utfordringer, som vi så i forrige uke men som roet seg da vi gikk aktivt inn og tok grep.

– Blir det ekstra bemanning også i helgene som kommer?

– Vi har hele tiden en løpende vurdering på hvor mange vi har ute på patrulje, sier Hofseth Gundersen.