Tar grep for å bruke kulturbyen

2019 kommer med flere nyvinninger der kulturlivet kan vise seg fram for verden. Ønsket effekt er å ta byrommet i bruk og bli levende kulturby i enda større grad.

– Det er det som er målet med de nye arrangementene vi har lagt inn i 2019, sier kultursjef Jon Henrik Solhei og kulturkonsulent Kathrine Øynebråten. Kultursektoren på rådhuset ønsker å gjøre sitt for å bidra til levende by, og to av de planlagte kulturarrangementene som folk og foreningsliv inviteres med på vil foregå i gatene og ute sentrum – altså musikkfesten og festen der norske og internasjonale tradisjoner løftes fram på torget i sentrum.

Kulturfarge i sentrum

Liv i sentrum

At kulturlivet i Ullensaker blomstrer som aldri før er sprengt kapasitet på kulturhuset og et lokalmiljø som nærmest har eksplodert når det kommer til kulturarrangementer og nye kulturarenaer.

det stopper som vi skjønner ikke der, og Solhei og Øynebråten har forventninger til nyvinningene:

JS natt juni artikkel
 1. Musikkfest Jessheim – alle korps, kor og band (alder og sjanger uvesentlig) inviteres til å delta på en stor musikkfest rundt om i Jessheims gater. Datoen er lørdag 25. mai. Meld deg på her: Musikkfest
 2. TRADfest – som er en festival med fokus på tradisjoner innen mat, musikk og dans – og da snakker om både norske og internasjonale tradisjoner. Datoen er lørdag 14. september. Les mer her: TRADfest
 3. Kulturnatt Øvre Romerike – for å synliggjøre kulturaktiviteten i regionen Øvre Romerike. Kulturnatt er i samarbeid med de andre kommunene her oppe (Nes, Hurdal, Gjerdrum, Eidsvoll og Nannestad), og datoen er lørdag 12. oktober. Les mer her: Kulturnatt
 4. Friluftslivets uke – fra i år erstattes Folkehelseuka av Friluftslivets uke, og kommunen ønsker alle lag og foreninger med på laget. Datoen er lørdag 31. august. Mer info: Friluftslivets uke

Nytt blikk på tradisjoner

– Litt som den TRAD-festen?

– Mat, musikk og kulturuttrykk fra Norge og andre kulturer som er en del av Ullensaker samlet i skjønn forening på torget i sentrum, sier Solhei.

– Og så handler det om å løfte fram gamle tradisjoner og se på hvordan vi har foredlet dette i dag; gjenbruk av mat, nye matvarianter som er basert på gamle tradisjoner. Slike ting, sier Øynebråten.

Kulturnatt

Vise fram regionen

– Og så ser vi at det blir kulturnatt på hele Øvre Romerike?

– Vi bor i en spennende region her oppe på Øvre, og tanken er å vise fram noe av det vi har i fellesskap, sier Solhei.

– Nabokommunene her oppe driver med mye forskjellig, så det handler egentlig om at vi ser på vår region som noe helhetlig og at vi løfter i flokk.

– De viktigste datoene for dem som vil registrere seg og sitt arrangement – eller som vil være med på annen måte?

– 23. januar! Det er fristen for å registrere og melde inn sitt arrangement til de lokale kulturukene, sier Øynebråten.

LES: I 2019 blir det Musikkfest i Jessheims gater

I tillegg blir det faste poster i regi av Ullensaker-kulturen:

 • Lokal kulturuke
 • Kulturminnedager
 • Litteraturfestival
 • Nordisk litteraturuke
 • Bok-kaffe
 • Debatter
 • Borgertoget på 17. mai