Får i ulveklær og Village People

HELGEPULS/KOMMENTAR

Jeg så ulv på 10 meters avstand i 2011. Men vi ser både ulv i fåreklær og får i ulveklær på sosiale medier hver eneste dag.

Lite er mer polarisert enn ulvedebatten som raser; en skyttergravkrig der svart er svart og hvitt er hvitt. Vi som kan lite om detaljene henger i tauene og ser de polariserte parter gyve på hverandre der ute i den sosiale bokseringen kalt Facebook.

Skarpe karakteristikker, sylskarpe betraktninger, argumenter på høyt nivå og kontringer på lavt nivå, alt i en salig blanding som best kan sammenlignes med en lunsjbuffet i sydligere strøk – en buffèt du høyst sannsynlig får rumling i maskineriet og løs tilnærming til tilværelsen av.

Jeg har sett to ulver i mitt liv: en krysset veien 10 meter foran bilen min på Borgen i 2011. En helt vanlig ettermiddag, og det massive og grasiøse dyret kom over jordet fra et lite dalføre. Det dalføret heter Ulvedalen. Ulven så meg i øynene, økte farten for å krysse veien foran meg og fortsatte videre nordover.

JS natt juni artikkel

Ulven så meg i øynene

Jeg svingte inn til siden, ringte til min tidligere kollega Hallgeir og redegjorde for det jeg nettopp hadde sett. Hårene sto rett opp på armen min. Det samme er tilfellet i det jeg skriver dette.

Hallgeir ringte meg dagen etter. Han hadde sjekket med rovviltforvaltningen. Ulven var merket, og det var digitale spor etter den akkurat der jeg hadde sett den. Mektig opplevelse.

Den andre ulven jeg har sett med egne øyne hang død i en garasje i Hurdal. Den var skutt ut etter å ha vært i drift utenfor ulvesonen. Den var mager og synet var ikke spesielt mektig. Det var stille blant jegerne, og ingen av dem ville snakke med han fyren fra avisa. Greit nok det. En ensom presseulv som ikke jaget i saueflokk der altså.

Ulv på to bein er det mange av

Men ulver på to bein har vi alle sett mange av på vår vei. La oss gå tilbake til ulvesonen kalt Kjeller’n, Terrassen, Observatoriet, velet på Kløfta, Nore, Fram og ungdomsfestene på Jessheim stadion.

Du verden så mange får i ulveklær og ulver i fåreklær som vanket der for å sanke seg en godbit eller to.

Noen er merket med et dårlig rykte

Noen av disse ulvene var merket i form av et visst rykte, og noen av dem ble trolig merket for livet i form av barnebidrag etter endt jakt og dertilhørende fråtsing…. Hva vet jeg.

Og enda lenger tilbake i tid – på det glade 70-tallet, der slengbuksene var fallossymboler og platåskoene blanke og forseggjorte – var det helt sikkert ulver som søkte binner for å jakte rev.

Ingvar Ambjørnsen har vært på Jessheim med Elling-bloggen sin to ganger. Andre gangen han besøkte Kulturbanken så fortalte han at det er en ting han aldri har våget å skrive om: ulven.

Ambjørnsen våget ikke skrive om ulven

Det blir det bare bråk av, og Ingvar fryktet at det ville være forbundet med en viss fare å bevege seg rundt i grisgrendte strøk hvis han begynte å ta til orde for ulvens ve og vel.

Derfor ble det en bloggtekst der han tok til orde for grevlingens kår i norske byer isteden. Ustyrtelig morsom tekst som de frammøtte hadde stor glede av å høre framført i levende live.

Bålet brenner lystig i denne debatten, og de brennende følelsene er sterkere enn i de lokale hat-oppgjørene mellom Ull/Kisa, Kløfta, Holter, Nannestad, EIF og Eidsvold-Turn (i sin tid) og vi vet ikke hva.

Jeg heier på Wolves

Tilfeldighetene vil ha det til at undertegnede i år heier på Wolves (Wolverhampton) i Premier League fordi Stoke rykket ned i fjor.

Jeg kan ikke så mye om den ulvedebatten – rent fotballfaglig – men vi slo i hvert fall ut Liverpool i FA-cupen i forrige uke. Det falt også i dårlig jord hos noen av dem som leter etter det de mener er de fire viktigste bokstavene i hele verden: YNWA…

Det finnes dem som sier at man ikke skal tulle med jazz eller Allah. Det er jo bare tull. Og det er følsomt å tulle med ulven (neida, jeg bor ikke med den rundt veggene eller får livsgrunnlaget utfordret).

Men der humoren er fraværende er det alltid småskummelt å ferdes. Dette skrive i fullt alvor.

Derfor etterlyser vi den gode tonen, sender en hilsen til både ulver og andre pelsjegere som skal ferdes på pub og seminar i helgen og ønsker dere alle en riktig så god helg.

Noe annet er å få på pelsen

Å si noe annet er ensbetydende med å få på pelsen.

Vi sier god helg med dette klippet av selveste Howlin’ Wolf og hans “Don’t Laugh At Me”

PS! Hvordan bøyes “er ulv”? Var ulv? Og er grå hår det samme som grå bein?