Kirkens Bymisjon i Halden heier på Jessheim

Med 750.000 kroner på budsjettet for 2019 går Ullensaker kommune i videre dialog med Kirkens Bymisjon. Bymisjonen i Halden krysser fingrene for etablering på Jessheim.

Jeg er inhabil, men Kirkens Bymisjon er det beste velferdsverktøyet som finnes, sier Trond Henriksen i bymisjonen i Halden.

LES: Vi trenger velferdsverktøy

Han har jobbet i Kirkens Bymisjon siden 2016, og ungdomsprosjektet de jobber fram i Halden vekker oppsikt. Ungdomsklubben er en trygg og uformell møteplass der alle ungdommer i Halden kan ha det gøy og finne et fellesskap. Det er også kafe – Møtestedet – på Halden stasjon, og mange tar turen innom for en matbit og trivelig atmosfære. Det er ikke bare dem som har falt utenfor som svinger innom. Så innarbeidet begynner kafeen å bli.

Trond Henriksen har selv følt på utenforskapet – og han har følt på det å bli sett og satset på. Han satt i fengsel første gang som 14-åring og har sonet 13 år bak murene. På et tidspunkt ble han omtalt som Norges farligste mann.

LES: Norges farligste mann har blitt ungdomsarbeider

Forebyggende

– Vi ønsker, sammen med ungdommen, å skape en attraktiv og trygg møteplass som bidrar til entusiasme og selvutvikling. I dag har vi over 70 registrerte ungdommer på tilbudet, sier Henriksen til Jessheimpuls.

Han sier at Kirkens Bymisjon Halden har 15 AFT-plasser (arbeidsforberedende trening). Arbeidet med Byparken – et planlagt ungdomshus i tilknytning til stasjonen som Henriksen skal samle inn 12 millioner kroner for å realisere – er også i gang.

– I 2016 var det et sykkelverksted her i regi av Kirkens bymisjon, men i dag har vi arbeidstiltak, kafe, utlånsordning av fritidsutstyr og innsamling av tøy og sko.

Plassering

– Hva er viktigst med tanke på etablering av bymisjonen på Jessheim?

– Plasseringen er veldig viktig. Man må være der folk er og ferdes. Dessuten handler det om å knytte til seg de rette folkene. Da snakker jeg om både frivillige og ansatte som ønsker å gjøre en innsats og engasjere seg.

– Og så mener jeg at alle har godt av å engasjere seg i Kirkens Bymisjon for å kjenne på det verdigrunnlaget som ligger i bånn: inkludering, raushet og redusere utenforskapet.

– Folk trenger møteplasser der alle kan sette seg ned rundt samme bord, og det synes jeg vi har kommet et godt stykke med her i Halden, sier Henriksen.

LES: Koselig kafe og spisested i Halden

Arbeidslag

Bymisjon til Jessheim, og representanter Fra Ullensaker kommune har vært hos Kirkens Bymisjon for å se hvordan de har organisert et arbeidslag der nede. I Ullensaker handler det om å få på plass et tilbud om aktivitet samt en møteplass for dem som faller utenfor.

Her finner du den politiske saken fra oktober 2018

– Vi har vært i dialog om å få dem til å etablere seg hos oss, og nå som det finnes midler på budsjettet for 2019 så er tiden inne for å ta opp dialogen med Kirkens Bymisjon igjen, sier Dorte Bordersen, leder av helsevern i Ullensaker kommune.

– Representanter Ullensaker er hjertelig velkomne hit til Halden hvis de ønsker input på hvordan vi gjør ting her. Vi har både kafe, utlånsordning og arbeidstreningsplasser. Og vi er lokalisert i Halden stasjon og bygninger i tilknytning til stasjonen, sier Trond Henriksen, som sier samarbeid med næringslivet og andre aktører er viktig for å bygge stein på stein.

– Kirens bymisjon har et samarbeid med Kiwi. Jeg har akkurat vært ute og hentet overskuddsmat fra dem. Det blir til matretter hos oss, sier Henriksen.

– Ordfører tar gjerne turen til Halden for å se hvordan de jobber der nede, sier Tom Staahle.

Det jobbes også med å etablere et såkalt fontenehus på Jessheim. Mer om det i saken under.

LES: Arbeider med jobbhus til dem som faller utenfor