Tar opp tradisjonen med uteteater

Romerike Musikkteaterskole går nye veier og inviterer til uteteater i Romsaasparken i juni. Noe av bakteppet er å introdusere kultur i nye byrom. 

Det ser kanskje litt ensomt ut for Sara Maria Helstad der hun står i en snøfonn midt i Jessheim. Men til sommeren blir det annerledes i en av byens parker, lover lederen av Romerike Musikkteaterskole.

– Romsaasparken har et stort og fint amfi som bare ligger og venter, og for meg handler det å ta parken i bruk om å bidra til byliv fra mitt ståsted, sier Sara Maria Helstad. For seks år siden startet hun opp Romerike Musikkteaterskole, og neste utfordring er oppsettingen av “Emil i Lønneberget” i nevnte Romsaasparken i slutten av juni i år.

– Det handler litt om å gå tilbake til gamle røtter, og da tenker jeg på at teater tidligere ble spilt utendørs – på torg og i parker – på steder alle føler et eierskap og tilhørighet til, sier Sara.

Trykk

– Og så er det jo trykk på kulturhuset?

– Ja, ikke minst det.

– Ett element er også å gjøre noe annet enn det vi har gjort tidligere, også for å gjøre noe annet enn det de andre teaterinstitusjonene i området gjør. Det er viktig at det som presenteres ikke blir for likt det andre gjør, og derfor “bryter vi ut” og går nye veier med tanke på arenaer.

Turnèstopp Jessheim

– Ja, for dere spiller også i Oslo?

– Ja, tre steder – Mela, Litteraturhuset og Sentralen. Og så ender vi den turneen med to forestillinger i Romsaasparken 28.-, 29.- og – 30. juni. Da håper vi at Romsaasparken blir gjort om til marked med dyr og leker og annet som en slags ramme. Alt er ikke spikret foreløpig, sier Helstad og ser seg om i den snøhvite parken.

– Men bra blir det.

Økonomi

LES: Fra spire til kulturblomst på fem år

– Økonomien i teater er alltid stram?

– Ja, vi gikk ikke i pluss sist, med “Hairspray”, men det handler om å våge og ta sjanser. “Hairspray” er den beste produksjonen vår så langt, og 2.000 personer løste billett til forestillingene.

– Men nå er det Emil som skal i ilden.

Og så er vi avhengige av at folk kjøper billetter og bidrar på den måten. Vi ønsker å være en del av det totale kulturtilbudet på Jessheim og i Ullensaker.

Fest i parken

– Litt om forestillingen?

– Vi er godt i gang med prøver, og det er 35 barn med denne gangen. Vi ligger godt an, og jeg er litt stolt av å ha fått napp på “Emil i Lønneberget”. Det er rift om den, og egentlig alt Astrid Lindgren.

– Men vi gleder oss voldsomt til å ta i bruk Romsaasparken som kulturarena, og vi håper folk blir med på den festen vi håper få til, avslutter Helstad.

PS! Billetter til forestillingene er allerede i salg hos Ticketco.no