Valgkamp og tomme tribuner

Yezzfest artikkel

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det er aldri smart å gå ut i full spurt når det er en maraton du har meldt deg på. Det lukter litt innbytterpuls av valgkampstarten i Ullensaker? Hvem er egentlig tjent med det?

Jeg er en del av Ull/Kisa-fotballens aller mørkeste periode rent sportslig. Vi var i bunnen av 5. divisjon. Jeg satt ofte på innbytterbenken, og jeg var rett og slett heldig hvis jeg fikk utdelt drakt av materialforvalter Arntis.

– Kan du ikke bare ta drakta til den du eventuelt blir byttet inn for, sa en løsningsorientert Arntis før han gikk for å pumpe baller de i start-elleveren skulle varme opp med.

Innbytterpuls er noe du får når du i det ene øyeblikket sitter og fryser på innbytterbenken, og så 30 sekunder senere blir byttet inn for å gå rett på et sugende løp fra egen 16-meter og helt opp til motstanderens mål.

Innbytterpuls er noe du får når blir byttet inn uten å varme opp først

Slik var det av og til, også for oss som måtte dra på oss ei drakt som var gjennomvåt av en lagkamerats svettetokter de første 78 minutter av kampen.

Tror ikke jeg fikk kjøregodtgjørelse heller jeg, når jeg tenker meg om.

Våre folkevalgte har gått hardt ut i valgkampen. Vi er ikke engang ferdige med februar, og det skytes med skarpt fra de fleste politiske hjørner av Ullensaker.

Faren er at de tidlig snakker for døve ører og tomme tribuner. Folk blir raskt mette i 2019.

Folk blir raskt mette i 2019

Vi som ikke kan så mye om valgkampstrategier – annet enn å ha jobbet som skrivende fant og dekket stort og smått i drøyt 20 år – lurer av og til på hvor gjennomtenkt, hvor nødvendig og hvor riktig ett og annet utspill – og ordlyd og tone – er så tidlig i en valgkamp.

Nå sitter jo ikke vi utenforstående som blink for det skytset som måtte komme fra den andre siden av den politiske frontlinjen, så det skal vi ikke mene noe særlig om. Kanskje må de ta til orde når temaer dukker opp og saker diskuteres. Hva vet vi.

Vi vet også at det i dagens mediebilde – og dette har jo vært tiltagende i mange, mange år – er vanskelig å få spalteplass i dagsavisene såfremt man ikke bruker ropert, kanon eller verbal mitraljøse.

Jessheimpuls forsøker å puste med maven i et forsøk på å sile ut essensen i saker og temaer som er oppe politisk. Av og til lykkes vi, av og til glipper vi og av og til forstår vi egentlig ikke hva problemet er.

Av og til glipper vi

Det eneste jeg vet – blant annet gjennom erfaring som lærer ved Vesong ungdomsskole et par nydelige år på midten av 1990-tallet – er at den som går rundt og roper hele tiden,  til slutt ikke blir hørt i det hele tatt. Erfarne skolefolk rådet meg til ikke å heve stemmen i utide, for effekten ville bli mye større hvis jeg ikke kastet det kortet for ofte.

To nydelige år ved Vesong ungdomsskole

Jeg husker ikke om jeg ropte og kjeftet så veldig mye, for det var snille og sympatiske nelliker i begge de klassene jeg hadde ansvaret for.

Det er valg i september. Det jobbes med valgkamp-programmer i de politiske hovedkvarterene, samtidig som det løpende skal fattes vedtak i saker. Så det er ingen tvil om at det er travle tider i det politiske miljøet, også når vi registrerer at ordførerkandidatene har opprettet egen side på Facebook og Instagram, i tillegg til at det kommenteres til høyre og venstre på andres posteringer.

Og da har vi ikke glemt blogginnlegg og leserbrev, altså.

MÅKESKRIK: Måkeskrik er flott å høre på i porsjoner. Men ikke hele tiden. 

Det eneste vi ønsker oss – og trenger – når vi nå skal orientere oss i Ullensaker-politikken fram mot valget, er en verdig, saklig, informativ og ryddig valgkamp. Kampen om folks oppmerksomhet er krevende.

Vi har lang sirkustradisjon i Ullensaker. Karl Norbeck og Arne Arnardo var begge markante og kjente sirkusdirektører med tilhold på Jessheim.

Det siste vi trenger er flere klovner og cowboyer

Men politikken hører ikke hjemme i den manesjen.

Jeg sier ikke at det er sånn. Kun at vi må unngå at det blir sånn.

Det siste vi trenger er flere klovner og cowboyer. Og valgets kval må ikke bli valgets kvel.

God helg.