Solen er sterk i Athen

I dag skal Erik Solen konkurrere mot noen av verdens beste innen treningsformen crossfit. Og det ferske treningssenteret hans på Jessheim har økende tilstrømning av treningsvillige folk.

CROSSFIT JESSHEIM: Et lite gløtt innenfor dørene. 

Ved første øyekast er ikke lokalene til Crossfit Jessheim spesielt prangende. Det er heller ikke meningen – eller spesielt – viktig for det økende antall Jessheim-folk som har oppdaget denne treningsformen.

Men mer om treningsformen litt lenger ned i artikkelen. For i dag, fredag, skal Erik Solen i ilden mot noen av de andre av verdens beste innen denne treningsformen, som er basert på elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft, turn, kettlebelltrening, calisthenics (trening med egen kroppsvekt), strongman og mange andre øvelser.

Etablert på Jessheim

Det finnes mer enn 100 øvelser, og disse settes sammen i varierte programmer. På den måten blir det variasjon i treningen, og man gjennomfører forskjellig treningsøkt hver gang, selv om øvelsene er kjent, sier Erik Solen, daglig leder av Crossfit Jessheim.

JS natt juni artikkel

– Du skal ut i verden og konkurrere nå?

– Ja, denne helgen er jeg i Athen og deltar i konkurransen “Throwdown Athens”, sier Solen til Jessheimpuls.

Dette er en prestisjefylt konkurranse der man må kvalifisere seg på forhånd. I klassen “Master 45-49” var det mellom 70 og 80 personer som var med i kvalifiseringen. Kun 14 kom til finalen i Athen, og Solen er en av disse.

Verdens beste

– Hvilke øvelser?

– De blir ikke offentliggjort før rett i forkant av konkurransen.

– Ambisjonene?

– Jeg har mulighet til å gå helt til topps med full klaff, sier mannen som har vunnet store internasjonale konkurranser tidligere. I 2017 kvalifiserte han seg om en av 20 til VM i crossfit, så vi snakker høy klasse. Og i Athen møtes noen av de ypperste til kappestrid innen crossfit.

Lite glitter

EFFEKTIVT: Enkle Kår og effektive øvelser er noe av det som kjennetegner crossfit. Et økende antall får øynene opp for treningsformen. 

– Men tilbake til Jessheim. Dere er nyetablert treningssenter?

– Vi er det eneste senteret som er lisensiert og godkjent, og vi startet opp i august 2018, sier Solen.

– Ikke speil og lite glitter og stas her?

– De godkjente boksene (det heter boks og ikke treningssenter innen crossfit) er som dette. Her har vi alt vi trenger for å gjennomføre en god “WOD”.

– En hva?

– Workout of the day, eller dagens treningsøkt, smiler Solen.

Intenst

– Hva kjennetegner en treningsøkt hos dere?

– Høy intensitet og korte økter. Og vi kombinerer utholdenhet med muskulær utholdenhet, spenst, balanse og koordinasjon. Og så trener vi sammen i gruppe der en instruktør leder økten. Vi er opptatt av veiledning og av at ting gjøres riktig. Dessuten kjennetegnes bokser som vår ved at det er godt og oppbyggende miljø der folk heier hverandre fram underveis.

Solen svarer villig vekk på spørsmål han åpenbart har fått en del ganger:

  • Du trenger ikke være i verdens beste form
  • Du trener med din intensitet og vekter du kan håndtere
  • Det gis veiledning på hvordan man løfter og mengde
  • Det er opp til hver enkelt hvor sterk blodsmaken er etter endt økt
  • Fellesnevneren for folk som har medlemsskap hos Crossfit Jessheim er at de liker å trene, liker å ta seg ut og at de liker effektiv trening
  • Folk merker forskjell i form etter noen uker, og denne framgangen får mange til å fortsette
  • Konkurranseelementet – i tillegg til at du kan forsøke å kvalifisere deg til konkurranser – er at trening loggføres slik at du kan følge med på egen progresjon
  • Et visst konkurranseelement – der du konkurrerer mot deg selv – er bevist at er god motivasjon for å holde ut med trening uten å bøye av og slutte

Varemerke

Crossfit er et varemerke som tilhører Greg Glassman. Han startet opp på 1980-tallet, og mye av opplegget er basert på militær trening – altså fysisk trening – fra gammelt av.

– Det er viktig for oss å være en del av den lisensierte familien, som er verdensomspennende, sier Erik Solen.

– Hvorfor?

– Det er et kvalitetstegn og en garanti for at du får oppfølging av instruktør.

– Hva kan du garantere her hos deg?

– At du får en god treningsøkt, at du blir svett og at du forbrenner mange kalorier. Og så er jeg temmelig sikker på at du vil trives her, sier mannen som denne helgen konkurrerer internasjonalt i Athen.