Et typisk norsk feriebilde fra 1970-tallet.

Som å reise med et sirkus

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det er ikke nødvendigvis ferieturene med sandstrender og flotte hoteller vi husker. Ei veigrøft i Danmark og en epleskrott på et vandrerhjem har brent seg fast som tatoveringer.

Det nærmer seg – med stormskritt – den tiden av året der de fleste av oss dundrer av gårde med koffert, solkrem og selfiestang til alle verdens hjørner. Tilsynelatende alle har planer for sommeren, selv om sannheten nok ligger et sted i nærheten av den ferievirkeligheten vi opplevde på 1970-tallet.

Jeg tror de fleste hjem har familiealbum med bilder fra norgesferier eller turer til Sverige eller Danmark. Legoland, cola på boks, lakrissnører annet. Eksotisk så det holdt, og mer enn nok av episoder og opplevelser som har festet seg i hjernen som små glimt av lykke.

Cola på boks og lakrissnører

Vi husker selvsagt ikke planlegging og det rent praktiske med bilferie til Danmark med familien Sand. Det eneste vi husker er at alt var veldig enkelt og uproblematisk.

Det var bare blinke inn til høyre i veikanten på det vi husker som en dansk motorvei, fram med primusen, loff og jordbærsyltetøy og så var det lunsj akkurat der det passet oss.

LUNSJ: Det var lunsj akkurat der det passet oss. her i ei veigrøft langs en motorvei i Danmark. Et typisk tidsbilde fra 1970-tallet dette også.

Det var lunsj akkurat der det passet oss

I dag leser vi om veipirater langs E6 nedover i Sverige, men den gang var det bare to familier som var sultne. Et skikkelig fantefølge slo seg ned i veikanten der det måtte passe. Jeg husker jeg tenkte at sånn måtte det være å bo og leve med et sirkus som var på landeveien. Og kanskje var det sånn, bortsett fra at vi ikke hadde dyr med oss.

Som å være med sirkuset

Ved inngangen til sommeren er det mange familier som gruer seg til ferietiden. Mange har ikke råd til å dra på ferie, og med sosiale mediers inntreden i våre liv blir gapet mellom de reisende og dem som blir hjemme stadig større.

Feriereiser er blitt samlebånd

Det er synd at det er sånn, men samtidig er mange feriereiser blitt samlebånd. Det er jo køen av klatrere på vei opp Mount Everest et klart bevis på. Idèfattigdommen som har tatt dem?

Dagens tekst er et forsøk på å slå et slag for det kortreiste og – kanskje – de enkle tingene en ferie kan ha å by på. Det trenger ikke bli så dyrt, man må ikke reise så veldig langt (man trenger kanskje ikke reise i det hele tatt).

BADELAND: Var det ikke sjø eller basseng, så fant man bare den beste løsningen. Roar visste alltid råd.

Kø til Mount Everest er jo absurd

De minnene jeg sjøl sitter igjen med fra ferieturene som barn, hadde nok ikke blitt innlemmet som attraksjon i Disneyland:

 • Jeg stakk hele pekefingeren inn i en lever som lå i utstillingsvinduet til en slakter i Danmark, og kommer aldri til å glemme ansiktsuttrykket til Roar Sand da han – forgjeves – forsøkte å stoppe meg.
 • En struts spiste skoen min i dyreparken i København
 • Jeg oppdaget en død ku bak en låve på en gård vi var innom i Danmark. Jeg forsøkte å melke den. Faren min ble forbanna.
 • Jeg stemplet fingeren min istedenfor billetten på en togstasjon
 • Jeg husker vi bodde på vandrerhjem i Danmark. Det lå en epleskrott under den ene sengen (vi oppdaget det morgenen etter). Vi fikk samme rommet halvannen uke senere. Epleskrotten lå der fremdeles

Det er ofte de små tingene som brenner seg fast, og faktum er at vår familie ikke ferierte spesielt annerledes enn veldig mange andre nordmenn på 70-tallet.

Små ting brenner seg fast

Dette sier statistikken om ferievanene våre den gang:

 • I 70-årene hadde folk mer fri enn tidligere
 • Langt fra alle lastet bilen for å dra på hytta eller til Danmark
 • 4 av 10 dro ikke på ferie i det hele tatt
 • De som reiste på ferie var i snitt borte i 14 dager
 • Men ferievanene endret seg utover 70-tallet
 • En firedel av befolkningen var ikke på ferie i det hele tatt i 1974
 • Norgesferie var det vanlige, men fra midten av 70-tallet økte andelen som dro til utlandet fra 12 til 20 prosent
 • 68 prosent av folk som ferierte reiste med bil, 10 prosent med tog, 9 prosent med båt og 6 prosent med buss. Kun 5 prosent reiste med fly
 • Vi reiser mye med bil i dag også, hele 70 prosent brukte bil i 2014
 • 35 prosent overnattet hos slektninger og venner i 1970, 32 prosent overnattet i eget, leid eller lånt fritidshus.
 • Telt og campingvogn var populære (20 prosent ferierte på den måten)

Ingenting er jo som helg i solnedgang

Hvor bærer det så av gårde sommeren 2019? Det eneste vi kan være sikre på er at det blir formidlet på alle mulige måter.

Ingenting er jo som helg i solnedgang i vår tid.

God helg