Eddie Smokvina og Bjørn Skedsmo har involvert seg i Ull/Kisa siden 1960. Cupkampen mot Rosenborg er det største fotballøyeblikket i klubbens historie, sier de.

– Blir klubbens største fotballøyeblikk

Kveldens cupkamp mot Rosenborg er det største fotballøyeblikket i Ull/Kisas historie. Det er større enn seieren over Ham-Kam i 1978.

De to klubbveteranene Eddie Smokvina og Bjørn Skedsmo er skjønt enige om at det å møte landets mest profilerte fotballklubb i obligatorisk fotballkamp så langt er det største i klubbens fotballhistorie.

Men de to er ikke helt enige om hvilket år 2-1-bragden hjemme mot elitelaget Hamarkameratene fra Hedmarken ble spilt.

Jeg var i Libanon og tjenestegjorde, så det må ha vært i 1978, sier Eddie.

– Jeg var på stadion, og jeg mener det var i 1979, sier Bjørn Skedsmo.

I den kronologiske historien på hjemmesiden til Ull/Kisa står følgende skrevet:

“1979: Cupbombe! Med spillende trener Terje Gulbrandsen slo Ull/Kisas A-lag toppserielaget HamKam 2-0 i NM etter scoringer av Knut Strøm og Oddbjørn Lien.”

– Det var 2.600 tilskuere på gamle Jessheim stadion, og det var skikkelig liv, sier Skedsmo.

Grunnfjellet

LIVLIG: Det er sjelden stille når Eddie Smokvina og Bjørn Skedsmo treffes. De har mye historie å snakke om når de treffes på stadion. 

Eddie Smokvina og Bjørn Skedsmo er to i den lille kjernen som utgjør grunnfjellet i det frivillige arbeidet i Ull/Kisa-fotballen.

De jobber frivillig på arrangementer, sammen med Arnfinn Eide har de ansvar for reklamen på stadion og de har hatt utallige verv og roller siden klubben ble en del av livene deres rundt 1960 – 1961.

– Jeg spilte aldri seniorfotball i Ull/Kisa, men jeg kan skryte på meg å ha spilt fotball i tre verdensdeler i løpet av de fem årene jeg var til sjøs, smiler Bjørn Skedsmo. Men han har vært dommer, dommerkontakt, medlem av kontrollkomiteen og andre verv opp gjennom årene.

Flyktning

Eddie har spilt både fotball og håndball for klubben han har trykket til sitt bryst og hjerte.

– Familien min kom som flyktninger til Norge etter etterdønningen av krigen – i 1951, sier Eddie. Han husker godt at toget rullet inn på Jessheim stasjon. Der ble familien møtt av lokale representanter fra organisasjonen kalt Flyktningevenner.

– Vi ble tatt med til Gjestad. Der bodde vi i halvannet år, før vi flyttet inn i et hus i Gjestadhagan. Der bor jeg den dag i dag, og jeg ble norsk statsborger julaften 1958, sier Eddie.

MÅLVAKT: Eddie Smokvina har vært målvakt på håndballbanen og fotballbanen for Ull/Kisa. Her med en ung Amund Toft i Jessheimhallen. 

Klubbfølelse

– Og du har vært både aktiv og frivillig i Ull/Kisa siden?

– Målvakt både i håndball og fotball. Denne klubben har gitt meg så mye, så derfor vil jeg gjerne bidra og gi tilbake ved å engasjere meg, sier den lune kjempen, som publikum kan se som organisator av maskoter og ballhentere under hjemmekampene.

– Blir det røde bukser på stadion mot RBK?

– Det er lykkebuksene hans, så jeg håper Eddie stiller i røde slacks, sier Fredrik Vestgård i det han passerer bordet der de to klubbkjemper sitter og mimrer.

– Jeg har et par lykkebukser, og der er røde, bekrefter Eddie.

Betyr mye

– Hva betyr denne kampen for klubben?

– Den betyr mye i den forstand at klubben får oppmerksomhet og er synlig for innbyggerne på Jessheim og Ullensaker. Vi er en innflytterby, og vi viser dem at det jobbes godt i klubben, sier Eddie.

– Det betyr noe å møte den største merkevaren i norsk fotball, og vi har helt klart en mulighet til å vinne. Hvis RBK slipper seg litt ned – og Kisa spiller opp mot sitt beste – så har vi en mulighet. Selv om det skal mye til, sier Bjørn Skedsmo.

Nyjordet og gjengen

– Ull/Kisa Fotballs nyere historie startet på mange måter i 1997 eller deromkring. Fortell litt om disse årene?

– Jeg mener grunnlaget for det vi ser i dag ble lagt noen år tidligere, sier Eddie.

– Yngve Nyjordet og en gruppe rundt ham begynte å jobbe med tilrettelegging for opprykk fra 3. divisjon, og det er riktig at det siste opprykket fra 3. divisjon til 2. divisjon kom i 1997, sier de to herrer.

– Det er mange som burde nevnes i det arbeidet klubben har gjort for å etablere seg i denne divisjonen siden opprykk fra 3. divisjon, men det er livsfarlig å begynne med navn fordi man garantert glemmer noen, sier Smokvina.

DRØMMEN: Arne Johnstad og Bjørn Eriksen jobbet i mange år for å realisere fotballstadion på Gystadmarka. I 2012 ble stadion åpnet.  Her fra byggeperioden. 

Opprykk 2011

Opprykk til Adeccoligaen kom i 2011, og sesongen 2012 åpnet med hjemmekamp mot Notodden i snøvær – og med 870 tilskuere på tribunen – på ny stadion – et prosjekt Arne Johnstad og Bjørn Eriksen jobbet iherdig med i mange år for å realisere.

Resten er på mange måter fotballhistorie. Så langt ligger Ull/Kisa på 7. plass i Obos-ligaen, og laget har vært stabilt ustabilt så langt.

– Men søndagens seier mot Raufoss var sterk, og det er god stemning i korridorene på stadion inn mot cupkampen, sier duoen Skedsmo og Smokvina.

– Det er bare å glede seg, og det blir publikumsrekord, sier Fredrik Vestgård.

KJERNEN: Supporterkjernen 1894 Jessheim får følge av opp mot 3.000 andre tilskuere når Rosenborg kommer til Jessheim i kveld, onsdag. 

Alle kommer inn

– Hva er klubbens beskjed til publikum som vil på kamp?

– Det er åpnet for salg av ståplasser, og vi ønsker at alle kjøper billett på forhånd.

– Men alle kommer inn, for det er plass til mange på feltet vi har åpnet for ståplasser.

– Stemningen på topp?

– Det er bare å glede seg til kamp!