Veiberg kafe er et begrep på Jessheim. I dag huser praktbygget Handelsbanken.

Myteomspunnet kafe i Storgata

Veiberg kafe er et begrep som vekker minner hos de innfødte, selv om det snart er 40 år siden praktbygget i Storgata tilbød bevertning. 

Jessheimpuls sin mini-serie om våre historiske bygninger i Jessheim sentrum ruller videre. I dag tar vi en pust i bakken i Veberg kafe. Teksten har vi fått tillatelse til å sakse fra det eminente heftet “Jessheim – hus og historier”.

Kafeen

Hjulmaker Hans Svendsen startet opp hjulmakerverksted i Veiberggården i 1888. I 1911 solgte han huset til doktor Svanøe, og et par år seinere ble det kafè i deler av første etasje.

Rundt 1915 kom det igjen en ny eier som het Thor Hansen. Han skiftet imidlertid raskt navn til Thor Veiberg, og drev kafè til godt etter krigen.

JD-konserter-artikkel

Veggene på Veiberg har sett og hørt mye. Her er to tidsbilder fra slutten av 1940-tallet, som fortalt av Erling Werner Ruud:

“Veibergcafeen var navet på Jessheim. I mange tiår var det dit folk gikk for å treffe andre, høre nytt eller rive kjeft. Rett etter krigen var det mye liv. Ofte var det reisende innom, klokkeselgere som ville treffe folk og kanskje ta seg en fest. Det var ølservering men spiseplikt. Det sto et karbonadesmørbrød på disken for syns skyld. Mange hadde hest, og hesta var så klart ofte ”sjuke”.

Sprit til hest

Dyrlegen kunne skrive ut resept på sprit. På slutten tror jeg en ta dom knapt gjorde noe anna enn å sitta borte ved brua og skrive. Resepta gikk dom på apoteket med, og så bar det over til Veiberg for kaffe. Dom hadde et eget rom ved siden av sjølve kaffe’n, der satt mange ta dom faste og blanda mens praten gikk. Noen ganger ble det væl livat. Innehavern kom inn og brukte seg, men det var ikke alltid lett å nå fram i ståket med gjester som ikke var lette å målbinde. En gang det var mye drikkevarer i omløp og stem- ningen var høy sprakk det for Veiber’n, som stormet inn i rommet: 

Slagferdig gjeng

 ”Nei! Detta vil je itta ha noe ta!” Svaret kommer kontant: ”Nei, du får ittn’o ta det heller!”

En annen gang stemningen er på veg oppover kommer Veiber’n inn, litt roligere: ”Je har sagt at de itte får blande inne!” En kar ved vinduet tar rolig av haspene, åpner vinduet, strekker begge armene ut, den ene med flaska, den andre med kaffe- koppen. Han blander drevent etter lyden, tar armene inn igjen og lukker rolig vinduet.”

Knut Korsmo eier i dag bygget. Og Handelbanken er leietaker.

1978: Veiberg kafe vinteren 1978. Foto: John Granly