Ullensaker spydspiss i beredskapsarbeidet

Sentrale myndigheter og flyplasser rundt i landet skjeler til Ullensaker når det kommer til praktisk beredskapsarbeid i disse dager.

– Jag føler at vi i Ullensaker kommune – sammen med Avinor – står helt i front for det som skjer, sier rådmann Rune Hallingstad til Jessheimpuls og sikter til hvordan reisende på hovedflyplassen blir håndtert, være seg karantene eller returnering av utlendinger som ikke får entre landet.

– Jeg vet at de i Bergen ser på hvordan vi har håndtert utfordringene og forskriftene på flyplassen her, sier Hallingstad.

Maratondøgn

LANGE DAGER: Det er lange dager på krisestaben i Ullensaker kommune nå, sier rådmann Rune Hallingstad. Foto: Ullensaker kommune

Hallingstad leder krisestaben i Ullensaker kommune, og det har blitt minimalt med søvn siden før helgen. Praktiske løsninger skal på plass, nye spørsmål skal besvares og en uoversiktlig situasjon som eskalererer er akkurat nå den nye hverdagen for Hallingstad og krisestaben som består av ordfører, rådmann (leder) og alle øverste ledere i kommuneadministrasjonen.

– Vi har møte hver morgen, og så har vi løpende kontakt utover dagen, sier Hallingstad.

– Hvor begynner man nå en situasjon som dette oppstår?

–Det er overveldende for alle. Ingen sitter på fasiten. Selv ikke sentrale myndigheter har en fasit å jobbe ut fra. Så det har vært veldig utfordrende, sier Hallingstad om alle spørsmålene – og føringene fra sentrale myndigheter – som skal besvares og håndteres.

Spørsmål og svar om koronavirus finner du HER

Ba om hjelp

Ullensaker har ansvaret for beredskapet på hovedflyplassen, og da direktivet om at utlendinger som kom til Norge måtte i karantene, så var det raskt klart at det måtte bistand til for å håndtere oppdraget.

– Vi kunne ikke ha 40 sykepleiere som håndterte utenlandske passasjerer ved de forskjellige gatene, så sammen med sjefen for Avinor bestemte vi oss for at vi måtte be om bistand hvis dette skulle la seg håndtere, sier Hallingstad til Jessheimpuls søndag kveld.

– Og bistand kom på plass.

– Ja, det var ingen dårlig løsning å få bistand fra heimevernet. De stilte med 27 mann lørdag morgen.

– Lettet?

– Veldig! Men det er jo ikke over med dette.

– På veldig kort tid har vi stengt grensene våre. Men nå handler det om å få på plass utøvende myndighet. Vi har ikke lov til å stoppe noen som – for eksempel – er i karantene på et hotell på Gardermoen hvis de finner ut at de vil se Vigelandsparken. Så den biten må på plass, sier Hallingstad.

Nye Ullensaker

– Hvis du skal si noe om ståa i Ullensaker?

– Da vil jeg begynne med å berømme fastlegene og de som jobber på legevakta. De gjør en kjempejobb med å svare på henvendelser under meget stort press. Jeg får ikke fullrost akkurat den innsatsen, sier rådmannen.

Søndag gikk Ullensaker kommune ut med følgende henstilling til oss borgere:

“Ullensaker legevakt opplever nå stor pågang og frykter at personer med behov for akutt medisinsk hjelp ikke kommer igjennom på telefon. Dere som er syke, men ikke har behov for legehjelp, skal ikke kontakte verken fastlege eller legevakt.”

– Jeg oppfordrer innbyggerne til å følge denne oppfordringen sier, Hallingstad.

Les mer HER

Ny uke

– Vi går inn i en ny uke. Hva kan vi forvente her i Ullensaker?

– Det er løpende vurderinger hele tiden, og både jeg og staben kjenner at det er et voldsomt behov for informasjon der ute, både blant innbyggerne og for dem som kommer til Gardermoen.

– Vi går inn i en ny hverdag. En ny “normal” for å si det på den måten. Men fram til nå føler jeg det er fattet mange riktige beslutninger når det kommer til å håndtere denne situasjonen.

Stengte restauranter

På Jessheim opererer butikkene med reduserte åpningstider fortsatt – butikkene på Jessheim storsenter stenger 18.00.

Det er også flere restauranter som har valgt å stenge inntil videre: TGI Fridays, Bao Bao, Ciao Bella, Big Horn, Hydranten og Burger King. Flere stengninger kan komme.