Abonnenter
25 år med nøkkel til suksess
Det er litt av en suksesshistorie som markerer 25 år som næringsdrivende i disse dager. Ingeborg Haukerud sin historie er inspirerende så det holder.
Grundighet og evnen til å vokse i passe tempo er på mange måter nøkkelen til at Ingeborg Haukerud markerer 25 år i lås- og nøkkelbransjen.
– Jeg begynte for meg sjøl i 1998. Da hadde jeg hjemmekontor i Grisroa hjemme i Odalen, og jeg hadde en rusten Volvo, en nøkkelfilemksin, ei bokhylle med låser og en diger utbrettbar mobiltelefon, sier gründeren som tok ut rundt 60.000 kroner i lønn det første året.
Dag og natt
– Det gikk dag og natt, og det har gått i ett i nesten 20 år, sa Ingeborg til Jessheimpuls da hun markerte 20 år i bransjen i 2018.
Da hadde hun 20 ansatte og 12 servicebiler på veien. Omsetningen var på 25 millioner kroner i 2017.
Tidslinje for bedriften
- 1998 Hjemmekontor i Grisroa 1 ansatt (Ingeborg), 1 rusten Volvo 240.
- 1999 Skarnes, 2 ansatte, 1 servicebil (brukt VW Transporter kjøpt brukt). Siste år vi stengte bedriften i elgjakta.
- 2003 Avdeling påJessheim 9 ansatte
- 2008 14 ansatte (13 årsverk) og 10-års jubileum.
- 2010 Åpning av nye lokaler påJessheim 2011, 15 ansatte
- 2012 Største ordre hittil: Strømmen Storsenter 14 ansatte
- 2013 IBL –15 år! Begynte oppgradering av servicebilparken med 4 nye biler fra lokal leverandør – Billia. Totalt: 7 servicebiler. Nytt slagord: Vår løsning – din trygghet.
- 2016 Fra 350m2 til 450m2 lokaler.
- 2017 Største ordre hittil: Skovly – Jessheim Storsenter. 18 ansatte
- 2018 20-års jubileum. 20 ansatte. 12 servicebiler
- I 2020 bestemte Ingeborg Haukerud seg for å satse istedenfor å selge bedriften
- I 2023 markerer Ingeborg Beslag & Låssystemer 25 år i bransjen
Og i dag har Ingeborg Beslag & Låssystemer 30 ansatte og mellom 40 og 50 millioner kroner i omsetning, kunne hun fortelle ansatte, samarbeidspartnere, kunder og forbipasserende som stakk hodet innom butikken for en kopp kaffe, cupcakes og wienerpølser torsdag morgen og ettermiddag.
Mot strømmen
Da koronaen traff verden i 2020, så var det også et oppkjøps-raid av låsesmedforretninger på gang.
Flere kjededannelser var på trappene, og Ingeborg Haukerud gikk en runde eller to med seg sjøl om hvorvidt hun skulle selge firmaet sitt, Ingeborg Beslag & Låssystemer her på Jessheim.
Hun bestemte seg for å satse og utvide sin egen bedrift istedenfor å selge.
– Vi ansatte nye folk for å stå rustet til konkurransen som måtte komme, sier Ingeborg.
Det var åpenbart den rette strategien, for bedriften har vokst seg større og kraftigere etter den offensiven.
Les teksten fra 2020 her:
Tilfeldigheter
Jessheimpuls hadde en lang prat med Ingeborg Haukerud i forbindelse med 20-årsjubileet til bedriften hennes.
Det er på sin plass å presentere deler av det vi skrev i 2018:
– Hvordan kom du inn i bransjen?
– Jeg jobbet på forværelset i et firma, og en dag så jeg en annonse der de søkte etter servicemedarbeider i et firma – og de oppfordret kvinner til å søke. Jeg visste ikke helt hva de var ute etter, men jeg søkte og fikk jobben.
– Hvorfor det, tror du?
– De fleste tror at dialekt er synonymt med pålitelighet og grundighet og arbeidsmoral. At sånn er folk fra landsbygda, smiler hun.
– Jeg tror det ofte stemmer, og selv om jeg ikke kunne noe som helst om låsbransjen så trivdes jeg fra første stund. Og det hjalp at jeg hadde ordenssans.
Men en dag ble det oppstart av eget firma, og Ingeborg sitt firma har vokst jevnt og trutt siden oppstarten.
– Jeg har aldri tatt de store sjansene og jeg har aldri vokst mer enn jeg har hatt råd til. Risikoen har vært minimal, og det er lettere å vokse når økonomien er på plass, sier hun.
Vokst sakte
– Hva har du lært?
– Jeg har lært at det er vanskeligere vokse fra en til fem ansatte enn det er å vokse fra 15 til 20 ansatte. Løftet blir større og tyngre når du er liten. Men vi vokser fortsatt med så liten risiko som mulig, selv om vi i dag har 12 servicebiler og ikke en rusten Volvo.
Ved inngangen til høsten 2018 er firmaet til Ingeborg Haukerud i en ny brytningsfase.
– Vi er i ferd med å gjøre endringer internt. Vi omorganiserer oss for å stå bedre rustet til å møte store prosjekter som måtte komme. Det handler også om å ta vare på de kundene som ikke er store. Og for oss handler det ikke bare om salg. Vi vil gjerne ha vedlikeholdet av det de låswesystemene vi selger.
Damer i bransjen
– Dere har fått oppmerksomhet fordi dere har mange damer ansatt?
– Det stemmer det. Dette har tradisjonelt vært en mannsdominert bransje, men jeg har vært bevisst på å ha en miks av menn og kvinner. Det gjør noe med miljøet, og vi er fortsatt den bedriften i bransjen som har størst andel kvinner.