Byhistorie
60 år med takt og toner
Hovin skoles musikkorps markerer 60 år i helgen. Det hele startet med en skadet hofte for 60 år siden.
Lørdag er det feststevne ved Hovin skole i anledning Hovin skoles musikkorps sin 60-årsdag i oktober. Skole og nærområde fylles opp av skolekorps, voksenkorps og drillkorps fra 12.00, etter først å ha marsjert i nærområdet i forkant. På skolen blir det drilloppvisning og konserter i skolegården. Der blir det også salg av grillmat, kaker og kaffe.
Korpset har holdt jevn fart på stødige føtter i 60 år, men selve oppstarten av det som i dag er en skinnende jubilant var noe mer haltende, om man kan uttrykke seg slik.
Knust hofte
Jan Kjos fikk hofta si knust i en arbeidsulykke, og ble lenge liggende med beinet i strekk. For å fylle tiden med noe mer enn bare å ligge, så ble det kjøpt inn en trompet av Jans far, August, som ville ha noen å spille sammen med. Og ut fra dette første samspillet ble det etter hvert tatt initiativ til å starte opp et skolekorps.
Stiftelsesmøtet ble avholdt 15. oktober i 1959. Og på det som må kalles den første offisielle øvingen møtte det opp 50 gryende musikanter. 22 av disse fikk utdelt instrumenter, for 22 instrumenter var alt korpset hadde til rådighet, står det i det historiske referatet, ført i pennen av Einar Bjerke.
DET FØRSTE REFERATET: Det aller første møtereferatet i Hovin skoles musikkorps.
Rekruttering
TUBA: Edgar Sveen med tuba og en glad korpsgjeng den gang da, muligens på 80-tallet.
I dag er skolekorpsene Hovin, Jessheim og Mogreina slått sammen til ett korps, men det er fortsatt tre «organisasjoner» som holder styr på sitt nærområde.
– Hvordan er rekrutteringen i 2019?
– Vi har rekruttert 20 aspiranter hvert år de siste årene; vi bruker mye tid og jobber bevisst med å være ute og rekruttere, sier Karianne Kjos Ødegård. Hun er tredje generasjon Kjos i korpsbevegelsen til Hovin krets, og hennes tre barn er fjerde generasjon korpsfamilie.
Bidrar i skolen
SYNLIGE: 200 musikanter marsjerte i Jessheims gater. Også i dag er strategien å være synlige i rekrutteringsarbeidet.
– Vi deltar i musikkundervisningen i skolen og bidrar til at alle 2. klassinger får oppfylt kravet om instrumentlære i form av å prøve fire instrumenter i skoletiden, sier Karianne, som tar ut avspasering fra jobben for å bidra til musikkundervisning i skolen.
– Og den ferskeste aspiranten ble rekruttert da vi var til stede på et arrangement i parken på Nordbymoen forrige helg, smiler trompetisten med mange jern i ilden.
– Og så er det mange som henger med lenge. Vi har noen som har vært med i korpset helt siden starten, og det er jo veldig morsomt, sier Karianne.
60 ÅR I TAKT: Jan Kjos, Kjell Kjos, Kjell Jensen og Arvid Kjos har vært med i korpset helt siden oppstarten. De er med den dag i dag.
Samhold
– Hvorfor det?
– Jeg tror det har mye med samhold å gjøre. Og så er det en aktiv måte å være sammen på. Vi sitter ikke med spill eller mobilen hver for oss. Og mange kjenner hverandre gjennom korpset når de begynner på skolen. Jeg tror også at mytene om at det er så mye dugnad i korpsbevegelsen sammenlignet med andre aktiviteter er i ferd med å forsvinne. Vi har to dugnader i året, og det er loppemarkedene vi arrangerer på Nordby.
KULTURPRISEN: Gudmund Finnbråten fikk i 1982 kulturprisen for sitt engasjement i korpsbevegelsen.
Loppemarked
LOPPEMARKED: Det blir loppemarked på Nordby skole i regi av skolekorpsene i midten av oktober. Her fra loppis i 2018.
– Apropos loppemarked, når er høstens loppefest i gang?
– Det er lørdag 12. oktober og søndag 13. oktober.
– Flere markeringer på gang?
– Alltid noe på gang, og vi skal ha konsert i Jessheim kirke 17. november. Dit inviteres tidligere medlemmer, og vi blir til ett stort jubileumskorps denne dagen.
Men aller først er det fest på hjemmebane på Hovin skole lørdag førstkommende.
JENTER OGSÅ: Det ble åpnet for jenter å være med allerede i 1959.