Kultur
Mentorprogram for kulturbedrifter
Et spennende prosjekt der kunst- og kulturnæringer kobles opp mot mentorer med kompetanse fra næringslivet dras i gang i Ullensaker. Nå søkes det etter gode kandidater.
Det har lenge vært snakket om hvordan man kobler kunst- og kulturnæringer opp mot gode samarbeidspartnere med erfaring fra næringslivet. Gjennom prosjektet Mentorprogrammet i Akershus jakter man nå på sju kulturbedrifter som ønsker seg et stødigere fundament for sin bedrift ved hjelp av mentorer med kompetanse fra det å drive en bedrift. Programmet er fullfinansiert av Akershus fylkeskommune.
Hvordan kan aktive pensjonister være en ressurs for andre innen kunst og kulturnæringer? Dette prosjektet handler om akkurat dette.
Seniorer
Programmet – som har pågått i flere fylker siden 2011 – er et tiltak som søker å møte noen av de bedrifts- og samfunnsmessige utfordringene knyttet til kulturnæring og seniorpolitikk i Norge. Kort fortalt dreier det seg om å knytte en mindre kunst- og kulturbedrift opp mot en mentor som er en senior med næringslivsbakgrunn.
– Dette er spennende tanker og noe vi ønsker å få til i Ullensaker, sier kultursjef Jon Henrik Solhei, som nylig hadde møte med folk som har spisskompetanse på området.
– Nøyaktig hva er det prosjektet går ut på?
– Det er et gratis tilbud til kulturbedrifter som ønsker å styrke kompetansen sin når det kommer til å utvikle bedriften sin videre; hvilke grep bør man gjøre for å styrke bedriften sin. Og til det håper vi å komme i kontakt med sju personer med solid erfaring fra næringslivet og som kan det å «drive butikk».
– Og så leter vi etter pensjonister med kompetanse og erfarings fra næringslivet. Disse fungerer som mentorer.
Små kulturbedrifter
– Hva slags kulturbedrifter er dere på jakt etter?
– Det kan være rene bildekunstnere, men vi har også et enkeltmannsforetak innen reklame, film, design, dans og teater med laget, sier prosjektleder Marianne Gathe. Hun er selv i gang med første kull hjemme på Nesodden, og er i ferd med starte opp to kull til.
– I Lillestrøm har vi helt konkret koblet en person som driver med spillutvikling sammen med en revisor. Grunnen til det er at spillutvikleren er i ferd med å gjøre om bedriften sin til et AS, og da er en revisor god å støtte seg til, sier Gathe, som legger til at designere av klær, folk som driver med salg av kunstmateriell drivere av dansestudio som er involvert i programmet.
– Men jeg vil understreke at det ikke er snakk om hobbykunstnere her. Vi snakker om bedrifter som allerede er registrert i Brønnøysund og som er oppe og går, understreker Gathe.
Hvem i Ullensaker?
– Hva skjer nå?
– Det første som skjer at vi må rekruttere folk fra sju kunst- og kulturbedrifter, og vi trenger sju mentorer.
– Snakker vi bedriftsledere fra store firmaer?
– Nei, vi tenker oss mer i gata ferske pensjonister som kan noe om det å drive forretningsvirksomhet eller økonomi og regnskap. Det er ikke sånn at du må ha vært konsernsjef et sted. Dette programmet handler om å bygge opp små kulturbedrifter til å ha et tryggere fundament og en bunnlinje som litt hjelp kan bli bedre.
– Hva forplikter de involverte seg til?
– Dette er en vederlagsfri ordning. Det er ikke betalt mentoroppdrag. Det handler mer om å dele av kompetansen sin. Og det er ikke kunstfaglige råd det er behov for, snarere tvert i mot.
– Programmet varer i ett år, og det er samlinger der mentor og eieren av kulturbedriften møtes minimum seks ganger. I tillegg blir det tre større møter der alle kulturbedriftene møtes samlet og likeledes tre nettverksmøter for mentorene. Det er svært viktig med erfaringsutveksling underveis.
Det blir en evaluering mot slutten av året. Men akkurat nå handler det om å spre ordet for å nå ut til aktuelle kandidater som har lyst til å være en del av dette programmet.
– Vi håper å kunne ha sju mentorer og representanter fra sju bedrifter på plass før sommeren, sier nettverkstrioen Jessheimpuls møter på kulturhuset.